pondelok 19. februára 2018

Orechovo-kávová torta s dvomi plnkami.

Nieviem ako je to u vás,  ale  mňe sa nie vždy podarí  zahnať chuť na sladké keksíkom alebo kúskom čokolády. Hlavne cez víkend... Vtedy  špekulujem čo upiecť. Aby som to neprehnala a nemusela niekoľko dní sama  dojedať  za plech upečeného koláča, zvolím radšej niečo menšie. 
Rada pečiem koláče vo forme s ovocím a  tvarohom ale keď chcem niečo krémové, tak sa rozhodnem pre tortu. 
Pochutnať si na kúsku  torty  je pre mňa veľkým uspokojením. Tak, ako ich niekto vôbec nemá rád ja ich zbožňujem. Najradšej mám tie domáce, lebo si ich upečiem podľa mojej chuti, alebo podľa priania  mojej rodiny. Kombinujem rôzne cestá a krémy a konečný výsledok je vždy iný. Zatiaľ moje experimenty doma chutili.  
Vybrala  som si   korupus s chuťou orechov a kávy a skombinovala som punčovú plnku s čokoládovo-šľahačkovým krémom. Čo vám poviem: "zjedla sa". 


Kúsok ku kávičke a svet bol hneď o niečo krajší...😋😊


Suroviny: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 12 PL horúcej zrnkovej čiernej kávy, 100 g mletých orechov, 220 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 2 šľahačkové smotany (2x180 ml), 200 g čokolády na varenie, 2 PL kakaa, 3 PL práškového cukru, 100 g masla.

Punčová plnka: skrojený vrch korpusu, malinový (ríbezľový, jahodový...) sirup, lekvár, kokosová múčka, rum, piškóty okrúhle, uvarená káva zmiešaná s rumom.

Poleva: čokoládová.

Postup: Žĺtky som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som prilievala kávu a na najvyšších otáčkach som šľahala do hustej, nadýchanej peny. Otáčky som znížila a prisypala som orechy a múku s práškom do pečiva. Vareškou som zľahka zamiešala sneh. 
Dno a boky tortovej formy (priemer 26 cm) som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
Cesto som rozotrela do formy a dala piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som asi 40 minút. 
Čiastočne vychladnutý korpus som vybrala z formy a nechala vychladnúť. 

Punčová plnka: Z vychladnutého tortového korpusu som skrojila vrch - tenký plát. Rozdrobila som ho a dochutila sirupom, lekvárom, rumom a kokosom. Suroviny treba pridávať postupne a po malých množstvách, aby nebola plnka veľmi riedka. Ak treba, môže sa dochutiť aj cukrom.

Krém: Šľahačkové smotany som vyliala do kastrólika a dala na sporák hriať. Nalámala som do nich čokoládu,  pridala kakao a cukor. Miešala som na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustila, začala sa variť. Hneď som odstavila. Do horúcej som zamiešala maslo. Vychladnutú zmes som odložila do chladničky. 
Na druhý deň som vyšľahala  hustý krém. 

Korpus som rozkrojila na polovicu. Spodnú časť som poliala rumom, natrela polovicou krému a prikryla druhou časťou korpusu. Potrela som tenkou vrstvou lekváru, natrela punčovú plnku, poukladala som  piškóty namáčané v káve s rumom. Na piškóty som natrela zvyšok krému. 
Tortu som odložila do chladničky a keď bol krém stuhnutý, poliala som čokoládovou polevou.
Môže sa použiť hotová, alebo urobiť z čokolády a Cery. 

Zdobenie nebolo potrebné 😃 



5 komentárov:

  1. Juuuj akú maškrtu si mi Ty upiekla...Vieš otom,že my máme rovnaké chute?Aj ja milujem domáce kolaciky moc ich mám rada a cítim až až pohladenie duše uspokojenie a ako Ty ;-)pa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))) som rada, že nie som v tom maškrtení sama...:) Maj sa pekne

      Odstrániť
  2. A ja to mám úplne iné, ja na sladké mám chuť len málokedy a stačí mi jedna malá kocočka horkej čokolády, ale to by som mala byť štíhla, hihihi, a nie som. Rada sa dobre najem, a teraz si už na to nedávam pozor a najem sa pokojne aj neskoro večer, najradšej klobásu, slaninu :-)
    Koláčik vyzerá dobre, šťavnato, určite chutil!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď to je na tom najhoršie, to priberanie. Mňa to trápi hlavne kvôli mojim nešťastným kĺbom...Danka, veď aj ja sa popri tom maškrtení aj rada najem a najhoršie že vyjedám sladké tiež neskoro večer aj keď sa snažím s tým prestať, celkom sa mi zatiaľ darí, len som zvedavá dokedy...:))) Koláčik bol ozaj šťavnatý a aj chutil, ďakujem a nech sa ti darí.

      Odstrániť
  3. Wow! Evka, tortička musela byť veľmi chutná, žravá.. Kombinovala si to famózne, orechy, káva, punčová chuť... mňam. Idem si tvoj recept založiť, určite sa zíde. Tortu ešte ako tak zvládnem upiecť, ale polevy vždy dobabrem, no a ozdobkovanie je tiež moja Achilovka

    OdpovedaťOdstrániť