nedeľa 15. júla 2018

Makovo-mandľová torta

Výrazné makové cesto s tvarohovo-šľahačkovým krémom. 
Keď som túto tortu uvidela v jenom časopise určenom na kreatívne tvorenie, bolo rozhodnuté. Až som sa musela pousmiať, veď by som si z časopisu mala vybrať niečo na ručné tvorenie, vyšívanie, šitie, vyrobiť nejakú dekoráciu... to všetko časopis ponúka a je fakt výborný, ale ja som si tentokrát  vybrala recept. Samozrejme opäť som robila aj podľa seba, hlavne čo sa týka konečnej úpravy 😊 


Suroviny: 5 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 100 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g mletého maku, 50 g mletých mandlí.

Krém: 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g bielej čokolády, 250 g mascarpone (v mojom prípade jemný tvaroh), 1 vanilínový cukor, 100-125 g malín.

Postup: Deň vopred som zvarila šľahačkovú smotanu, priviedla som ju  k bodu varu a rozpustila som v nej nasekanú bielu čokoládu. Odložila som do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.
Vyšľahala som aj tvaroh s vanilinovým cukrom. Pridala som aj práškový cukor, zdalo sa mi to málo sladké. Zľahka som zmiešala so šľahačkovým krémom.
V recepte sa uvádzalo, že sa majú primiešať do krému aj maliny, ja som tak neurobila.

Pripravila som cesto: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Prilievala som pomaly aj mlieko a šľahala som ešte do husta. Vareškou som zamiešala mak, mandle a  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka zamiešala tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. 
Piekla som pri teplote 170 stupňov 25-28 minút.

Po vychladnutí som korupus prekrojila na polovicu, (v recepte bol prekrojený dvakrát). 
Spodný diel korpusu  som potrela  malinovým lekvárom a časťou krému. Priložila som druhý diel korpusu.  Zvyškom krému som potrela  vrch torty.

Maliny, ktoré boli určené do krému som rozvarila s trochou cukru a preliala som vrch torty. Dozdobila som celými malinami. 




2 komentáre:

  1. Juj aku maškrtku si upiekla, dala by som si ...🙂😉

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka, vyzerá parádne, makový, tvarohový, to je dobrá kombinácia!

    OdpovedaťOdstrániť