streda 5. septembra 2018

Rýchly koláč s makom a slivkami

Je to vlastne medzi mnohými, tak veľmi  obľúbený hrnčekový koláč. Jednoducho všetko  hrnčekom odmerať, spolu vymiešať a cesto je hotové. Maková plnka a posýpka tiež nedajú zabrať a už len zostáva vykôstkovať a nakrájať slivky.

Väčšinou sa v receptoch udáva objem hrnčeka 250 ml ale nič sa nestane, keď použijete aj pohár alebo hrnček s väčším objemom. Záleží od veľkosti plechu a tiež aký vysoký koláč chcete mať. Ja som použila 350 ml hrnček.


Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček jemného kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 vajce, slivky na obloženie.

Maková plnka: 2 hrnčeky mletého maku, 1 vanilínový cukor, 5 PL kryštálového cukru (záleží od chuti, akú sladkú plnku chcete), škorica a mlieko podľa potreby.

Drobenka: 1 hrnček polohrubej múky, 3/4 hrnčeka cukru, 1/2 Hery maslovej alebo masla.

Postup: Najskôr som si urobila makovú plnku. Mletý mak som zmiešala s cukrom a vanilínovým cukrom. Zvarila som si 1 hrnček mlieka a podľa potreby som prilievala k maku. Plnka by nemala byť veľmi riedka, tak aby sa s ňou dobre pracovalo. Zamiešala som 1 KL škorice.

Do misky som preosiala múku, pridala som prášok do pečiva, cukor, mlieko, vajce, olej a dobre som všetko premiešala najskôr vareškou a chvíľu ponorným mixérom. 
Cesto musí byť hladké. Mne sa zdalo dosť husté, tak som ešte primiešala 150 ml bieleho smotanového jogurtu, ale v recept jogurt uvedený nebol.

Cesto som rozotrela na hlboký plech (rozmer 32x38 cm) vytretý tukom a vysypaný múkou. Určite by sa nebolo nič stalo, keby som na plech dala len papier na pečenie.

Na cesto som rozložila lyžicou makovú plnku a nahusto slivky nakrájané na menšie kúsky. Vrch som posypala drobenkou. 
Drobenku vie urobiť asi každý. Medzi prstami treba zmiešať múku, cukor a nakrájaný tuk. 
Niekde som sa stretla aj s tým, že tuk do drobenky sa najskôr rozpustil a potom pridal k múke a cukru, priznám sa, neskúšala som to ešte....

Koláč som vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov a piekla som 45 minút. 

3 komentáre:

  1. Evka, poznám tento koláč, je chuťovo výborný. Robila som podobný, ale namiesto mlieka som dala minerálku a hladkú múku a ostatné tak isto. Veľmi pekne si ho naaranžovala, hneď by som si prisadla 😋

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka ďakujem za pochvalu, ale moje foto je len taký slabý odvar tvojich umeleckých záberov :)) Pá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Idem vyskúšať, vyzerá super��

    OdpovedaťOdstrániť