štvrtok 19. decembra 2019

Maslové mesiačiky s karamelom

Keď som objavila tento recept a upiekla podľa neho tieto mesiačiky hneď mi bolo jasné, že budú patriť medzi moje obľúbené. Voňavé maslové cesto spolu s karamelom, fantázia...





Suroviny: 2 vanilkové struky (nahrádzam ich 2 vanilkovými cukrami), 300 g hladkej múky, 50 g škrobovej múčky (Gustin-kukuričný škrob), 200 g masla, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Karamel: 280 g kryštálového cukru, 90 g masla, 180 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Zo surovín si vypracujem cesto. 
(Pri použití vanilkového struku, ten treba po dĺžke rozkrojiť a vyškrabať vanilkovú dreň).

Cesto je mäkké, preto si ho rozdelím na dve časti a rozvaľkávam ho tak, že ho položím na potravinovú fóliu (môže byť aj papier na pečenie), prikryjem ho fóliou a tak rozvaľkám.
Cesto rozvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujem mesiačiky. Môže sa aj ozdobným radielkom nakrájať na tyčinky. 
Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 12-15 minút.

Vychladnuté spájam krémom a namáčam do čokoládovej polevy.

Krém: V panvici nechám skaramelizovať cukor. Keď je už bledý karamel, cukor je rozpustený,  pridám maslo a smotanu. Chvíľu povarím. Odstavím a ešte do horúceho pridám plátok masla. Vlažným karamelom mesiačiky spájam. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára