streda 8. februára 2017

Bábovka troch chutí

Tento víkend som si uvedomila, že upečenie báboviek a torty   bolo moje prvé tohoročné pečenie. Nikto neprotestoval že sa nepečie a ja som bola celkom rada. 
V sobotu mal syn narodeniny. Je veľkým milovníkom báboviek. Upiekla som mu hneď dve. Jedna bola šľahačková bábovka a druhá táto s tromi chuťami. Samozrejme nesmela chýbať ani jeho obľúbená sacher torta.


Bábovku troch chutí by som zaradila medzie tie s hustejšieho cesta. Nie je taká jemná ako šľahačková alebo piškótové bábovky ale je vláčna, veľmi  chutná a ak máte radi bábovku potretú kúskom masla ako ja, je na to veľmi vhodná. Pri pečení sa spodok dosť popraskal ale netreba sa  báť bábovka sa dala dobre vyklopiť aj pokrájať.

Suroviny: 150 g masla (alebo Hery), 200 g práškového cukru, 4 vajíčka, 480 g polohrubej múky, 3/4 balíčka prášku do pečiva, 4 PL rumu, 200 ml mlieka, 120 g mletých orechov, 2 PL kakaa (60 g nakrájanej čokolády).

Postup: Vymiešala som maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne som primiešavala po jednom žĺtky. Keď sa všetko dobre spojilo, primiešala som rum, striedavo mlieko s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka vareškou primiešala tuhý sneh z bielkov. (Cesto bolo husté).

Cesto som rozdelila na tri časti. Jedna ostala čistá biela, do druhej som primiešala nasekané orechy a do tretej časti som pridala nakrájanú čokoládu na varenie. Formu na bábovku som dobre vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. Striedavo som do nej kládla lyžicou jednotlivé cestá. Bábovku som piekla pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Treba samozrejme vyskúšať a v prípade potreby vrch prikryť papierom a ešte dopekať. Po vybratí z rúry som nechala chvíľu chladnúť a potom som ju vyklopila. Vrch som posypala cukrom a keďže mi zostala čokoláda z torty, použila som ju na dozdobenie bábovky. 

Nech Vám pochutí! 😊




pondelok 6. februára 2017

nedeľa 22. januára 2017

Pečené kura

Dnes u nás na obed  kraľovala kuracinka a tak som opäť  mohla vyskúšať niečo nové. Vlastne je to kombinácia dvoch receptov, s využitím niektorých surovín z obidvoch receptov. Vybrala som tie, ktoré sa mi zdali vhodné a nový recept bol na svete 😊 a čo je hlavné kuriatko chutilo...


Suroviny: 1 kura, soľ,  maslo, sladká alebo šľahačková smotana, cesnak, cibuľa, kari korenie, korenie na pečené kura, horčica, nastrúhaný tvrdý syr.

Postup: Umyté naporciované kura som nasolila. Jednotlivé kúsky som pokládla na olejom potretý plech. Kúsky kuraťa som obložila maslom, podliala som trochou vody, prikryla alobalom a dala som piecť. Počas pečenia som preliala porcie kuraťa výpekom. V smotane som rozmiešala koreniny, horčicu, primiešala som pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začalo mäsko mäknúť, potrela som ho pripravenou smotanovou zmesou, opäť som prikryla a piekla  do mäkka. Potom som  alobal odstránila,  posypala som porcie nastrúhaným syrom a dala som zapiecť kým sa syr neroztopil. 

Kura som podávala so zemiakovou kašou poliatou výpekom. 

Príloha:

Kapustovo-mrkvový šalát - bielu kapustu som nakrájala na rezance, nastrúhala som k nej očistenú mrkvu. Uvarila som nálev z vody, jablčného octu, soli, trochu oleja  a cukru. Horúcim som zaliala kapustu s mrkvou, prikryla som a nechala dobre postáť - do vychladnutia. Sem-tam som šalát premiešala. (Šalát sa môže robiť aj s pridaním nakrájanej cibule, rajčín, papriky... komu ako chutí alebo podľa dostupnosti surovín).

DOBRÚ CHUŤ!