utorok 26. septembra 2017

Jesenný kysnutý koláč

Prečo jesenný? Lebo slivky, ringloty, hrozno a aj jabĺčka mi pripomínajú jeseň. Vtedy väčšinou dozrievajú a mám toto ovocie veľmi rada. Tak ako k letu patria jahody, maliny, ríbezle, tak k jeseni práve toto ovocie a k zime a jari priraďujem pomaranče, mandarinky, banány, ananás....
Zdá sa vám to smiešne? Nevadí, ja to mám takto rozdelené. 😊

Dnes som teda upiekla jesenný koláč do ktorého som použila ringloty a jabĺčka. Upravila som si jeden recept, ktorý rada používam, zmenšila som dávku lebo som chcela upiecť len jeden koláč do okrúhlej formy. Hlavne som ale chcela aby bolo cesta dosť, teda aby bolo  po upečení hrubšie. Vyšlo to, bola som veľmi rada. 



Suroviny: 320 g polohrubej múky, štipka škorice, 1 KL sušeného droždia, 2 PL jemného kryštálového cukru, 30 g rozpusteného masla, 1 PL oleja, 100 ml vlažného mlieka, 1 vajce, ringloty (5),  1 veľké jabĺčko, vanilínový cukor, hrozienka, nasekané vlašské orechy, kúsok masla.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej škoricu, sušené droždie, cukor a štipku soli. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala vajíčko a prilievala som k múku. Postupne som pridávala aj vlažné maslo a olej. Vypracovala som cesto. Prikryla som ho a dala kysnúť. Asi po 30 minútach kysnutia som cesto opäť prepracovala a znovu dala kysnúť.

Kým cesto kyslo, ovocie som umyla, ringloty som nakrájala na mesiačiky, jabĺčka som zbavila jadierok a tiež nakrájala na tenšie mesiačiky (aj so šupkou). Hrozienka som umyla.

Vykysnuté cesto som roztlačila do vyolejovanej okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Na cesto som ukladala striedavo mesiačik jabĺčka a ringloty. Vrch som posypala vanilínovým cukrom, dala som aj trochu kryštálového cukru, lebo boli ringloty kyslejšie, posypala som škoricou, hrozienkami a orechami. Na vrch som pokládla ešte plátky masla.



Koláč som piekla pri teplote 185 stupňov 20-25 minút.


Výborné kuracie prsia

Mäsko je šťavnaté s vynikajúcou chuťou, ktorú mu dodáva slaninka, zelenina a všetky ostatné použité ingrediencie.  Recept nie je od nijakého známeho šéfkuchára, sama som si ho vymyslela skombinovaním dostupných surovín.  Nebojte sa preto recept  vyskúšať. Verím tomu, že vám mäsko pochutí aspoň tak, ako chutilo nám doma 😊 


Suroviny: Kuracie prsia, slaninka prerastaná (použila som oravskú), cibuľa, cesnak, papriky, paradajky, šampiňóny, mletá rasca, mleté čierne korenie, kari, čerstvá petržlenová vňaťka, ligurčeková vňaťka, bazalka,  sladká smotana.

Postup: Kuracie prsia som nakrájala na rezne a prudko opiekla na oleji.

Do výpeku som dala slaninu nakrájanú na kocky a opražila som ju. Slaninku som vybrala na tanierik a do výpeku som pridala nakrájanú cibuľu a opražila som ju do sklovita. K cibuli som pridala čerstvé nakrájané šampiňóny, mletú rascu, soľ a korenie. Chvíľu som šampiňóny podusila (2 minútky) a pridala som k nim nakrájanú papriku, nasekaný cesnak, ligurček,  petržlenovú vňaťku a  trochu bazalky. Všetko som premiešala, minútku prehriala a odstavila.

Pekáč som vytrela olejom a rozložila som opečené kuracie rezne. Posolila som ich a posypala kari korením.  Na rezne som rozdelila zeleninovú zmäs, zaliala som sladkou smotanou. 
Pekáč som zakryla a piekla pri teplote 210 stupňov 25-30 minút. (Kým nebolo mäso mäkké). 
Pekáč som odokryla, na vrch som poukladala  nakrájané paradajky a ešte som zapekala asi 10 minút.

K mäsku som pripravila zemiakovú kašu, dobrá by bola aj ryža to už podľa každého chuti.

Želám Vám DOBRÚ CHUŤ!



štvrtok 14. septembra 2017

Smotanové rožteky

Vyskúšala som už rožteky z kyslého mlieka, šľahačkovej smotany a teraz som skúsila aj s použitím kyslej smotany. Ani neviem či je medzi nimi rozdiel, všetky chutia výborne.  


Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g rastlinného tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 200 g kyslej smotany, vajce na potretie, mliečna čokoláda, slivkový lekvár.

Postup: Z múky, tuku a kyslej smotany som vypracovala hladké cesto. Zabalila som ho a dala do chladničky odpočívať na 2 hodiny. Potom som cesto rozdelila na 6 častí. Každú som rozvaľkala do kruhu - veľkosť dezertného tanierika. Rozrezala som na 8 častí - trojuholníkov. Na širšiu stranu každého trojuholníka som položila 1 kocku čokolády. 
(Kocky čokolády  som si rozrezala na polovicu aby sa lepšie čokoláda zabalila do cesta, celá kocka bola dosť široká 😊zle sa balila).
Zrolovala som a prehla do tvaru rožteka. Tak som naplnila polovicu rožtekov, druhú som plnila hustým slivkovým lekvárom.
Rožteky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a piekla som pri teplote 190 stupňov asi 30 minút. Vychladnuté rožteky som pocukrovala.

Výborné sú aj s makovou plnkou.
Plnka: 250 g mletého maku zmiešať s hrozienkami a 100 g kryštálového cukru, zaliať 150 ml horúceho mlieka. Dobre vymiešať. Plnka sa môže ochutiť škoricou alebo citrónovou kôrou.


Zeleninová radosť

Milujem leto!  Nielen pre teplé dni plné slniečka, ale leto je úžasné aj preto, že je bohaté na ovocie a zeleninu ktorá sa urodí a výborne chutí.   Keď si ešte môžem túto zeleninu nazbierať čerstvú vo vlastnej záhrade nič viac nepotrebujem k spokojnosti. 
A tak som dnes k paradakám,  prihodila  aj patizón, papriku a cviklu. Potom som už len doplnila ďaľšími surovinami, podľa mojej chuti som ich skombinovala  a vyšlo z toho jednoduché, ľahko straviteľné a chutné jedlo. 




Suroviny: paradajky, papriky, patizón (môže byť aj cuketa), cibuľa, cesnak, cvikla, zemiaky, soľ, korenie na grilovaciu zeleninu,  balzamikový ocot, olej.

Postup: Zemiaky som očistila a nakrájala na tenšie kolieska. Očistila som a nakrájala aj patizón,  papriku, cibuľu a cesnak. V miske som zmiešala patizón, papriku, zemiaky, paradajky, cibuľu a cesnak nakrájaný na plátky. Pridala som korenie na grilovaciu zeleninu a soľ. Zmes som rozdelina na pekáč vytretý olejom. 

Cviklu som očistila, nakrájala na menšie kúsky.  Piekla som ju  na pekáči spolu so zeleninou ale zvlášť v alobale zabalenú. Len som ju posolila, pridala som aj trošku mletej rasce, korenie na grilovaciu zeleninu a celé strúčiky cesnaku. Pokvapkala som balzamikovým octom. Alobal som zatvorila. 

Zeleninu som piekla najskôr v prikrytom pekáči pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nezmäkli,  potom som odokryla a už len zapekala pri teplote 210 stupňov.  

streda 30. augusta 2017

Krehké kysnuté rožteky s makom

Dnes je streda, musí byť niečo sladké na obed. 😊 K ľahkej kelovej polievočke uvarenej z doma vypestovaného kelu, ale tentokrát som do nej pridala aj opečenú klobásku, to kvôli chlapom 😉, pripravila som  kysnuté rožky plnené makom. 


Suroviny: 750 g polohrubej múky, štipka soli, 60 g čerstvého droždia, 1 prášok do pečiva, 4 PL práškového cukru, 300 ml mlieka, 250 ml oleja, 3 žĺtky.

Plnka: 200 g mletého maku, 200 g kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 1 KL mletej škorice, citrónová kôra, vanilínový cukor. 

Na potretie: 1 vajíčko, trochu mlieka, celý mak, kryštálový cukor.

Postup: Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, pridala som prášok do pečiva a štipku soli. Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Časťou mlieka som zaliala v mištičke rozdrobené droždie, pridala som k nemu aj 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Nechala som vzísť kvások. Vo zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou, prilievala som po častiach mlieko so žĺtkami a olej. Vymiesila som hladké vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala 30 minút kysnúť. Potom som ho opäť krátko prepracovala a nechala ešte kysnúť tiež asi 30 minút. 

Plnka: Kým cesto kyslo, pripravila som si náplň. Zvarila som mlieko s cukrom a vanilínovým cukrom, pridala som mak a chvíľu povarila. Odstavila som ho a primiešala som ešte škoricu a citrónovú kôru. 

Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 rovnaké časti. (Ja si cesto vždy rozvážim). Každú časť som rozvaľkala do tvaru kruhu s priemerom 26 cm, nakrájala na 8 častí. Na širšiu stranu každého vzniknutého trojuholníka som dala plnku asi 2 KL, stočila som a vytvarovala rožtek. Rožteky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Potrela som ich vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka, posypala som rožteky ešte kryštálovým cukrom a celým makom. Piekla som v rúra pri teplote 180 stupňov asi 18-20 minút. 


pondelok 28. augusta 2017

Koláčik raz-dva

Rýchlo pripravený koláčik je vláčny a poleva mu dodáva príjemnú chuť.


Suroviny: 500 ml acidofilného mlieka, 350 g kryštálového cukru, 100 ml oleja, 3 vajíčka, 300 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 1 vanilínový cukor, 2 PL kakaa, sekané orechy (nemusia byť).

Postup: Najskôr som rozšľahala vajíčka s cukrom metličkou, pridala som acidofilné mlieko, olej, vanilínový cukor, múku so sódou bikarbónou, kakao a nakoniec orechy.
Cesto som dobre vymiešala aby sa všetky suroviny spojili a vyliala som ho  na plech potretý tukom a vysypaný hrubou múkou. (plech 38x29 cm vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Po vybratí z rúry som nechala koláč vychladnúť a potrela som ho lekvárom.

Poleva: 200 g čokolády na varenie som rozpustila a vlažnú som primiešala k 250 ml kyslej smotany.
Natrela som koláč.




Zmes na špagety - špagetka


Ak potrebujem pripraviť rýchly obed, stačí uvariť špagety, môže byť aj iná cestovina a pridať špagetku, kečup, syr a jedlo je hotové. 
Oplatí sa mať pár pohárov v zásobe.

Suroviny: 1 kg paradajok, 1 kg očistenej papriky, 1 kg očistenej cibule, 240 g sterilizovanej kukurice, 270 g sterilizovaných šampiňónov, 7 dl pohár sterilizovaných uhoriek, 1 veľký alebo 2 malé paradajkové pretlaky, 1 dl oleja, menej ako 1 dl octu, 100 g kryštálového cukru, 3 KL soli.

Postup: Paradajky, papriku a cibuľu nakrájať na malé kúsky. Chvíľu spolu podusiť, pridať olej, ocot, soľ, cukor, paradajkový pretlak a znovu povariť. Netreba dlho, aby sa zelenina veľmi nerozvarila. Potom pridať všetky ostatné suroviny (kukuricu, uhorky nakrájané na malé kúsky a šampiňóny) a už len nechať prejisť varom 2-3 minúty. 
Naplniť poháre a uzatvoriť ich. Sterilizovať pri teplote 80 stupňov asi 10 minút. 









Paradajky, rajčiny...

O tom, že za paradajky vďačíme Američanom, lebo tak ako zemiaky aj paradajky  sa dostali k nám z Ameriky vie asi každý, ale to, že sa viedli spory o tom, či je paradajka zelenina alebo ovocie tak  o tom som ja  nevedela 😄 Tento spor ukončil až súd v roku 1893. Za dovoz ovocia sa totiž v tom čase neodvádzala daň. Vyššia moc ju teda nakoniec zaradila medzi zeleninu a tam patrí dodnes.

Okrem toho, že je paradajka chutná potravina, ukrýva v sebe množstvo výživných a liečivých látok. Obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je v nej zastúpený v takom množstve, že stačí zjesť jednu väčšiu paradajku a pokryjeme odporúčanú dennú dávku. Kálium, ktoré obsahuje je vynikajúce ako prevencia srdcovo-cievnych chorôb a pravidelná konzumácia zabraňje infarktu. Dokonca prospievajú pľúcam a očiam. Spomaľujú stárnutie, podporujú obnovu buniek. 

Pomocou paradajok môžeme účinne bojovať proti rakovine maternice, pankreasu, prsníka, pľúc, prostaty a tráviaceho traktu. Obsahujú látku lykopén, ktorý je dokázateľne účinný pri zabraňovaní rastu rakovinových buniek. Tak paradajky pomáhajú v boji s touto zákernou chorobou a riziko vzniku nádoru dokážu znížiť až o 73 %. Táto látka sa však lepšie uvoľňuje  a jej množstvo rastie po tepelnej úprave. Najlepšie je, ak sú paradajky pripravené v kombinácii s olivovým olejom, ktorý zlepšuje celkové vstrebávanie tejto látky do tela.


Tohoročná úroda...





Takto som už časť úrody spracovala:







 cesnakovo bazalkový olej 

Paradajkové šupky ktoré mi zostali pri príprave omáčky sugo, keďže sa paradajky musia ošúpať, som usušila a použijem ich pri varení mäsového vývaru. Čítala som, že pridaním šupiek ho pekne sfarbia...vyskúšam.


utorok 8. augusta 2017

Oriešková penová torta

Nie som pravidelnou čitateľkou ženských časopisov ale sem-tam si nejaký kúpim hlavne vtedy, keď ma zaujmú recepty. Nedávno boli v jednom z nich kartičky na koláče z ríbezlí. Jeden sa mi tak zapáčil, že som ho musela vyskúšať. A tak posledné obraté ríbezle išli do tejto torty. Kyslastá orechovo-ríbezľová chuť a jemné cesto veľmi dobre spolu ladili a dávali torte zaujímavú chuť.


Suroviny: (niektoré som si trochu upravila) 240 g polohrubej múky, 160 g masla, 50 g kryštálového-krupicového cukru, 1 vajce, štipka prášku do pečiva.

Plnka: 5 bielkov 
(Ja som si ich vybrala z mrazničky. Vždy keď mi nejaké zostanú, dám si ich do nádobky alebo do mikrotenového sáčku, označím si koľko ich tam je a vložím do mrazničky. Keď potrebujem len vyberiem, nechám rozmraziť a použijem. Sú výborné na vyšľahanie snehu.)
130 g práškového cukru, 100 g lieskových orieškov (použila som mleté vlašské), 50 g kukuričného škrobu, 400 g červených ríbezlí, 2 PL polohrubej múky.

Postup: Odstopkovala som a umyla ríbezle, dala som ich do misky a posypala 2 PL polohrubej múky. Múka zabránila tomu, aby ríbezle klesli na dno koláča.

Z múky, masla, cukru, vajca a štipky prášku do pečiva som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a dala do chladničky odpočinúť. 
Potom som cesto rozvaľkala a vyložila som ním tortovú formu do výšky asi 5 cm. 
Formu som pred tým ešte vytrela tukom a vysypala múkou.

Plnka: Bielky som vyšľahala na sneh, pridala som asi polovicu dávky cukru a došľahala som na pevný sneh. Zvyšný cukor som zmiešala so škrobom a orechami. Už len zľahka vareškou som zmes vmiešala k bielkovej pene a primiešala som aj ríbezle obalené v múke. 

Náplň som rozotrela na pripravené cesto v tortovej forme. Použila som formu s priemerom 26 cm. 
Vrch som uhladila a dala piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov. Piekla som asi 40 minút, potom som teplotu znížila na 100 stupňov a dopekala som 10-15 minút.  



Cuketová baba

Tento rok mám znova bohatú úrodu cukiet. Našťastie už aj receptov z cukety  je dosť a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Dnes som na obed pripravila cuketu podľa tohto receptu. 


Suroviny: 1väčšia cuketa,  5 stredne veľkých zemiakov, 4 vajcia, 150-200 g tvrdého nastrúhaného syra, podľa chuti údený alebo neúdený, 200 g nakrájanej šunky, cesnak, cibuľa, soľ, korenie, mletá rasca, majoránka, 2-3 PL strúhanky, ligurček, petržlenová vňať, 100 g slaniny, 3 PL oleja, masť.

Postup: Cuketu  som očistila a nahrubo nastrúhala. Nechala som ju postáť aby pustila šťavu. Zatiaľ som  nadrobno nakrájala šunku, slaninu, cibuľu, cesnak, ligurček a petržlenovú vňaťku.

Asi po hodine som cuketu vyžmýkala a tým som ju zbavila šťavy. K cukete som  nahrubo nastrúhala aj očistené zemiaky, pridala som vajíčka, nastrúhaný syr,  olej, soľ,  trochu mletej rasce, majoránky, korenie a okrem slaniny aj všetky ostatné nakrájané suroviny. 

Plech som dobre vytrela masťou a vysypala strúhankou. Hotovú cuketovú zmes som rozotrela na pripravený plech. Po vrchu som rozložila nakrájanú slaninku. Najskôr som piekla pri teplote 200 stupňov 40 minút a potom som teplotu zvýšila na 220 stupňov a dopekala som do zlatista 15-20 minút. 

Upečenú cuketovú babu som nechala trochu vychladnúť a potom som ju nakrájala. Na tanieri som ju už len dochutila kyslou smotanou. 


pondelok 10. júla 2017

Marhuľový koláč s posýpkou

Žiadna dlhá príprava nie je potrebná na tento krehký a chuťou  dobrý ovocný koláčik. Robila som ho s marhuľami ale určite by sa dalo použiť aj iné ovocie.


Suroviny: 250 g hladkej múky, 100 g masla, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, maslo na vymastenie okrúhlej formy priemer 26 cm.

Na obloženie: 400 g marhúľ, 50 g hrozienok, rum, 100 g mandľových lupienkov, 2-3 PL kryštálového cukru, trošku mletej škorice.

Posýpka: 125 g hladkej múky, 75 g masla, 75 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka škorice.

Postup: Múku, maslo, cukor, vanilínový cukor, soľ a vajce som  rýchlo spracovala na hladké cesto. Zabalila som ho do fólie a dala  na 30 minút do chladničky. 
Cesto som  rozvaľkala tak, aby po vložení do maslom vytretej formy tvorilo aj kraj.
Hrozienka som zaliala rumom a nechala vyluhovať. 
Marhule som umyla, vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky. 
V miske som potom zmiešala marhule, hrozienka, mandľové lupienky, cukor a škoricu. Zmes som dobre premiešala a natrela na cesto vo forme. 
Suroviny na posýpku som dala do misky a prstami spracovala na drobenku-posýpku. 
Celý vrch koláča som posypala posýpkou a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Koláč som piekla  asi 35-40 minút.