štvrtok 10. mája 2012

Tvarohové batôžky

Už ako dieťa som ich mala veľmi rada, doma sme ich často pekávali. Začala som ich aj ja piecť mojim deťom a pretože majú veľmi radi kysnuté buchty a aj tvaroh, tiež si ich obľúbili. Tým, že aj do cesta sa dáva tvaroh sú mäkké a veľmi chutné. Určite vyskúšajte a neoľutujete.



Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 2 vajíčka, 150 g jemného tvarohu, 120 g masla alebo hery, 1 vanilkový cukor, 30 g čerstvého droždia, (odhadom 3/4 kocky droždia), štipka soli.

Plnka: 500 g mäkkého  tvarohu, 160 g práškového cukru (ak treba aj viac), 1 vanilínový cukor, 1 žĺtok, (solamyl podľa potreby, ak treba na zahustenie tvarohu), škorica, vajíčko na potretie batôžkov.


Postup: Do mištičky rozdrobím droždie, zasypem 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky, zalejem vlažným mliekom a dám na teplé miesto. Preosejem  múku, cukor, pridám  soľ, tvaroh, vanilkový cukor a vykysnutý kvások. Prilejem vlažné  mlieko zmiešané s vajíčkami a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracujem vláčne cesto.   Dobre vypracované cesto dám  kysnúť. Asi po 30 minútach ho opäť prepracujem a nechám ďalších 30 minút kysnút. 

Kým cesto kysne, pripravím si plnku: Zmiešam tvaroh, vanilkový cukor, žĺtok, práškový cukor a ak je plnka riedka, záleží od kvality tvarohu, zahustím Solamylom. Plnku dochutím štipkou škorice. Samozrejme môžu sa pridať aj hrozienka.
Vykysnuté cesto rozvaľkám na hrúbku 4 mm a  nakrájam na štvorce 7x7 cm. Na každý položím  tvarohovú plnku. Protiľahlé rožteky  spojím a trochu stlačím. Batôžky potriem olejom - boky, aby sa po upečení dali rozdeliť,  na plechu vrch potriem rozšľahaným vajíčkom a nechán ešte podkysnúť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút, potom zvýšim teplotu na 185 stupňov a dopekám do zlatista, 10-15 minút.

Z dávky vyjde 54 batôžkov.




Tvarohovo-čerešňový koláč

Kysnutý koláč s tvarohom pekávala moja starká, mama a teraz ho pečiem aj ja. Vrch bol vždy posypaný hrozienkami. Vyskúšala som dať čerešne a posýpku. Koláč bol výborný.

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200-250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g palmarínu, štipka soli.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 8 PL rozpusteného masla, 100-120 g práškového cukru, hrozienka, čerešne.

Posýpka: 150 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g masla.

Postup: Do trošky teplého mlieka rozdrobím droždie, pridám asi 1 KL kryštálového cukru a urobím kvások. Rozpustím si tuk. (Môže byť aj Hera) Múku preosejem do misky, pridám cukor a trošku soli. Do mlieka rozmiešam celé vajíčka. Keď droždie vykysne prilejem ho k múke s cukrom, prilievam mlieko s vajíčkami a rozpustený tuk. 
Vypracujem vláčne cesto. Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.

Kým cesto kysne, urobím si plnku. 
Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh. 

Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám zľahka na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech, natriem plnku, uložím odkôskované čerešne. Na plechu nechám ešte podkysnúť a potom vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem asi 25 minút, potom plech vyberiem, posypem posýpkou a dám znova piecť.


Buchty a koláč z jedného cesta

Z tohto množstva surovín na kysnuté cesto pečiem vždy len buchty. Ani neviem prečo som teraz z časti cesta urobila aj koláč. Buchty sú klasika ktorú pozná každý a koláč bol spestrením. 

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 200 g Hery, 1 droždie-kocka, 1 KL kryštálového cukru, 400 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, citrónová kôra a šťava, štipka soli.

Postup: Asi do 100 ml vlažného mlieka rozdrobím  droždie, pridám 1 KL kryštálového cukru a trošku múky. Premiešam a  nechám  kvások vzísť. Múku preosejem, pridám soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu (asi 2 PL šťavy), kvások a mlieko, všetko zmiešam a pridávam rozpustenú vlažnú Heru. Ak je cesto príliš husté pridám ešte mlieko. 
Cesto dobre vypracujem a dám vykysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám, asi na 0,5 cm, nakrájam na štvorce, na každý lyžicou položím hustejší lekvár a preložím, kraje pritlačím aby lekvár pri pečení nevytiekol. Urobila som  30 buchiet. Buchty uložím na pomastený plech, natriem  aj boky buchiet olejom aby sa po upečení dali od seba oddeliť. 
Vrch buchiet potriem vajíčkom, nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút, dopekám pri 180 stupňoch asi 10 minút (v elektrickej rúre).

Zvyšok cesta som vytvarovala do kruhu a vložila do okrúhlej vymastenej formy. Na cesto som natrela slivkový lekvár, poukladala očistené na mesiačiky nakrájané jabĺčka, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom. Môže sa posypať aj posýpkou z múky, cukru a masla.  Koláč som piekla pri 180 stupňoch asi 15-20 minút.

Na koláč: slivkový lekvár, 2-3 jabĺčka, škorica, vanilkový cukor, kryštálový cukor.




Trasená torta mandarinková

Rýchlo urobená a veľmi dobrá torta. Nedá sa na nej nič pokaziť.

Suroviny na korpus: 3 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 120 g polohrubej múky, trochu prášku do pečiva, 2 PL oleja.


Postup: Vyšľahám vajíčka s cukrom do hustej peny, pomaly zašľahám  olej,  pridám  zľahka múku zmiešanú s práškom. 

Cesto vylejem  do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. 

Pečiem pri teplote 175 stupňov C asi 20 minút.

Na vychladnutý korpus, ktorý nechám vo forme nalejem krém, ozdobím šľahačkou a ovocím a dám stuhnúť do chladničky.

Krém: 2 šľahačkové smotany, 2 mandarinkové kompóty, 2 vanilkové pudingy Olé bez varenia, 1 vanilkový cukor.

Všetky suroviny na krém  dám do misky, ktorá sa dá dobre uzatvoriť, používam misku kysku. Zatvorím a miskou trasiem kým sa všetky suroviny v nej nezmiešajú a nezhustnú. 




Anjelský perník

Vynikajúci perník ktorý chutí čokoládovo a je vláčny.

Suroviny: (hrnček 250 ml)    2 hrnčeky hladkej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček oleja, 1 a 1/2 hrnčeka cukru, 1 čokoládový puding-prášok, 1 prášok do perníka, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 3 PL kakaa, 3 PL lekváru (slivkový je dobrý), 1 KL škorice, hrsť nasekaných orechov a hrozienok.


Postup: Zvlášť zmiešam sypké a zvlášť tekuté suroviny. Tekuté suroviny rozšľahám a prilejem k sypkým, dobre premiešam a vylejem na plech vyložený papierom na pečenie. Upečiem pri teplote 180 stupňov C. Vychladnutý perník polejem čokoládovou polevou. Husto posypem strúhaným kokosom.