štvrtok 10. mája 2012

Kysnutá bábovka orechová

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého droždia, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Palmarínu, citrónvá kôra.

Plnka: mleté orechy, škorica, kryštálový cukor, rozpustené maslo (alebo tuk).

Postup:  Do trošky vlažného mlieka som rozdrobila droždie. Múku som zmiešala s cukrom, štipkou soli a citrónovou kôrou. V časti mlieka som rozšľahala vajíčka. Kvások som pridala k múke, priliala som mlieko s vajíčkami, rozpustený nie horúci Palmarín a podľa potreby aj ostatné mlieko. Vypracovala som cesto a prikryté som ho nechala vykysnúť. Cesto som rozvaľkala na obdlžník, potrela roztopeným maslom, posypala orechami, cukrom a škoricou. Stočila som ho ako závin a vložila som do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a dopekala som asi 15 minút.


Kysnutá kakaová bábovka

Moja  prvá z kysnutých báboviek. 

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 250-300 ml vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, 100 g rastlinného tuku.

Kakaová náplň:  4 PL práškového cukru, 3-4 PL kyslej smotany, 1 KL škorice.

Postup: Z droždia si urobím kvások (asi do 100 ml vlažného mlieka rozmrvím droždie, pridám trošku múky a cukru). Múku preosejem, pridám cukor, štipku soli a vykysnutý kvások. Premiešam a pridávam zvyšok mlieka, do ktorého rozšľahám žĺtka, rozpustený tuk (dala som Heru) a vypracujem vláčne cesto.

Cesto prikryjem a dám vykysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozvaľkám a natriem plnkou. Plnku si pripravím zmiešaním kakaa, škorice, práškového cukru a kyslej smotany (smotanu pridávať podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka). Natreté cesto opatrne zrolujem ako roládu a vložím do tukom vymastenej bábovkovej formy. Dám piecť na 180 stupňoch asi 10 minút, potom  teplotu znížim na 165 stupňov a dopiekla  som kým nebola bábovka upečená. 






Dukátové buchtičky

Netreba ich predstavovať, je to jedlo detstva a spomienka na školu v prírode. Keď nám uvarili dukátové buchtičky, väčšina sa ponáhľala na duplu 😊 a tí, ktorým sa už ďalšia porcia neušla boli veru sklamaní...




Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 100 g tuku Hera, Helia, Palmarín, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého doždia, 5 dl mlieka, 4 žĺtky, štipka soli.

Postup: Urobím kvások z trošky vlažného mlieka, kryštálového cukru a rozmrveného čerstvého droždia. Do misky preosejem múku a cukor, pridám soľ a premiešam. Potom prilejem vykysnutý kvások, zamiešam, prilievam vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami, vlažný roztopený tuk a sneh vyšľahaný z bielkov. 
Vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé prilejem ešte mlieko.Vypracované cesto nechám kysnúť, potom ešte premiesim a znovu nechám kysnúť. 
Vykysnuté cesto na doske zľahka rozvaľkám - nie na tenko, nakrájam na pásy a odkrajujem kúsky podľa veľkosti akú chcem na dukátové buchtičky. Boky buchtičiek potieram olejom a ukladám vedľa seba na naolejovaný plech. Potom potriem olejom aj celý povrch buchtičiek, posypem mletými orechami a kryštálovým cukrom.
Nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečiem asi 10 minút a potom teplotu znížim na 180 stupňov a dopekám asi 15 minút.


Buchtičky na tanieri prelejem uvareným vanilkovým pudingom. 



Z rozpisu surovín už vidno, že je cesta veľa. Pripravujem z neho za plný plech buchtičiek a zo zvyšku cesta vždy ešte niečo dobré na zahryznutie.

Makový koláč

Plnka: zomletý mak, práškový cukor, škoricový cukor, čerstvé odkôstkované slivky. 

Časť  cesta ( asi 1/3 z celého množstva dám bokom na mriežku) zvyšok som vyvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy tak, aby bol vyvýšený kraj, potrela som olejom, posypala mletým makom, práškovým cukrom, pokládla som reznou stranou dole rozpolené vykôstkované slivky, posypala som ich škoricovým cukrom a práškovým cukrom. Vrch som zakryla mriežkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.



alebo klasické buchty plnené slivkovým lekvárom


Tvarohové batôžky

Už ako dieťa som ich mala veľmi rada, doma sme ich často pekávali. Začala som ich aj ja piecť mojim deťom a pretože majú veľmi radi kysnuté buchty a aj tvaroh, tiež si ich obľúbili. Tým, že aj do cesta sa dáva tvaroh sú mäkké a veľmi chutné. Určite vyskúšajte a neoľutujete.



Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 2 vajíčka, 150 g jemného tvarohu, 120 g masla alebo hery, 1 vanilkový cukor, 30 g čerstvého droždia, (odhadom 3/4 kocky droždia), štipka soli.

Plnka: 500 g mäkkého  tvarohu, 160 g práškového cukru (ak treba aj viac), 1 vanilínový cukor, 1 žĺtok, (solamyl podľa potreby, ak treba na zahustenie tvarohu), škorica, vajíčko na potretie batôžkov.


Postup: Do mištičky rozdrobím droždie, zasypem 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky, zalejem vlažným mliekom a dám na teplé miesto. Preosejem  múku, cukor, pridám  soľ, tvaroh, vanilkový cukor a vykysnutý kvások. Prilejem vlažné  mlieko zmiešané s vajíčkami a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracujem vláčne cesto.   Dobre vypracované cesto dám  kysnúť. Asi po 30 minútach ho opäť prepracujem a nechám ďalších 30 minút kysnút. 

Kým cesto kysne, pripravím si plnku: Zmiešam tvaroh, vanilkový cukor, žĺtok, práškový cukor a ak je plnka riedka, záleží od kvality tvarohu, zahustím Solamylom. Plnku dochutím štipkou škorice. Samozrejme môžu sa pridať aj hrozienka.
Vykysnuté cesto rozvaľkám na hrúbku 4 mm a  nakrájam na štvorce 7x7 cm. Na každý položím  tvarohovú plnku. Protiľahlé rožteky  spojím a trochu stlačím. Batôžky potriem olejom - boky, aby sa po upečení dali rozdeliť,  na plechu vrch potriem rozšľahaným vajíčkom a nechán ešte podkysnúť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút, potom zvýšim teplotu na 185 stupňov a dopekám do zlatista, 10-15 minút.

Z dávky vyjde 54 batôžkov.




Tvarohovo-čerešňový koláč

Kysnutý koláč s tvarohom pekávala moja starká, mama a teraz ho pečiem aj ja. Vrch bol vždy posypaný hrozienkami. Vyskúšala som dať čerešne a posýpku. Koláč bol výborný.

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200-250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g palmarínu, štipka soli.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 8 PL rozpusteného masla, 100-120 g práškového cukru, hrozienka, čerešne.

Posýpka: 150 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g masla.

Postup: Do trošky teplého mlieka rozdrobím droždie, pridám asi 1 KL kryštálového cukru a urobím kvások. Rozpustím si tuk. (Môže byť aj Hera) Múku preosejem do misky, pridám cukor a trošku soli. Do mlieka rozmiešam celé vajíčka. Keď droždie vykysne prilejem ho k múke s cukrom, prilievam mlieko s vajíčkami a rozpustený tuk. 
Vypracujem vláčne cesto. Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.

Kým cesto kysne, urobím si plnku. 
Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh. 

Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám zľahka na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech, natriem plnku, uložím odkôskované čerešne. Na plechu nechám ešte podkysnúť a potom vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem asi 25 minút, potom plech vyberiem, posypem posýpkou a dám znova piecť.