pondelok 4. júna 2012

Jahodová maškrta II.

Čo môže byť  lepšie ako jahody so šľahačkou, pozná to hádam každý ale keď sa šľahačka vylepší ešte aj kyslou smotanou, je to iná chuť.

Suroviny: jahody, práškový cukor, vanilkový cukor, kyslá smotana, šľahačková smotana.


Postup: Jahody som zasypala cukrom a ponorným mixérom rozmixovala. 

Vyšľahala som šľahačkovú smotanu. 

Do kyslej smotany som primiešala podľa chuti cukor a jeden vanilkový cukor. 

Obidve hmoty som zmiešala. 

A už som len do pohára vrstvila - rozmixované jahody so smotanovo-šľahačkovým krémom.


piatok 1. júna 2012

Marhuľový koláč

Výhodou kysnutého cesta je to, že sa dá využiť na rôzne spôsoby. Či už urobíte z neho jednoduché pečivo, plnené buchty, záviny s rôznymi plnkami, alebo na slano, stále bude chutiť a zasýti. Veľkú skupinu koláčov z kysnutého cesta tvoria ovocné koláče. Veď využiť sa dá akékoľvek ovocie od jabĺk, hrušie, sliviek, broskýň... Dnes som použila marhule a urobila som koláč na veľký plech a  jeden malý okrúhy koláčik. Chutil výborne.


Suroviny: 360 g polohrubej múky, 300 g hladkej múky, 42 g droždia, 3 vajcia, 120 g práškového cukru, 100 g rozpusteného tuku (Hera, Palmarín), 200 ml mlieka, soľ.

Plnka: 750 g tvarohu, 2 vajíčka, 3 PL Solamylu, 100 g kryštálového cukru, citrónová kôra, čerstvé marhule, mandlové lupienky.

Posup: Z droždia a trošky vlažného mlieka som  urobila kvások. Pridala som ho do preosiatej múky zmiešanej s cukrom a soľou. Priliala som vlažné  mlieko vymiešané s vajíčkami a tukom. Všetky suroviny som spracovala na  vláčne cesto a prikryté som ho dala  kysnúť. 
Cesto som potom rozdelila na dve časti,  jednu väčšiu som rozvaľkala na veľkosť plechu. Plech som vytrela tukom, položila som cesto. Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a vložila do vymastenej sklenenej okrúhlej formy. 
Cestá som natrela plnkou, ktorú som pripravila zmiešaním tvarohu, Solamylu, cukru, vajíčok a citrónovej kôry. Po vrchu som uložila  rozpolené odkôskované marhule. Nechala som  chvíľu podkysnúť.  Vrch koláčov som ešte posypala  mandľovými lupienkami a dala som  piecť do vyhriatej rúry.  Pečiem pri teplote 185 stupňov asi 30 minút. 

Rýchla torta

Korpus použitý v tomto recepte je veľmi rýchly. Je síce hustejší, nie taký jemný ako pri piškótovom ceste, ale práve preto je vhodný ako základ-podklad pre šťavnatejšie náplne z ovocia a tvarohu. 


Suroviny: 100 g polohrubej múky, 2 KL prášku do pečiva, 100 g jemného kryštálového cukru,  100 g rozpusteného masla, 3 vajcia. 

Plnka: 250 g jemného tvarohu, 50-100 g práškového cukru, vanilínový cukor, 1/2 kelímka kyslej smotany, alebo bieleho smotanového jogurtu, 50 ml mlieka, 1/2 balíčka práškovej želatiny Dr. Oetker, ovocie, 1 balenie  tortové želé.


Postup: Najskôr si zmiešam sypké suroviny - múku, prášok do pečiva a cukor, pridám vajíčka, rozpustené vlažné maslo  a miešam šľahačom krátko na najnižšom stupni, potom na vyššom stupni 2-3 minúty, kým nevznikne hladké cesto. 
Ak chcem tmavé cesto pridám kakao (môžu sa pridať aj oriešky, mandle). 
Ak je cesto veľmi husté  pridám  trochu vody.   
Cesto vylejem do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dám upiecť. 
Na upečený korpus dám plnku.

Plnka: Tvaroh si zmiešam s práškovým a vanilínovým cukrom. Primiešam smotanu (alebo jogurt) a v 50 ml mlieka rozpustenú práškovú želatinu - 1/2 balenia (pripraviť podľa návodu na obale). 
Na plnku uložím ovocie (použila som banány, kivi a mandarinky) a zalejem tortovou  želatinou  Dr. Oetker pripravenou tiež podľa návodu na obale. 


... takto vyzerá upečený korpus, nie je veľmi vysoký...

    
... po natretí tvarohovej plnky dám obruč z formy späť a až potom uložím ovocie a polejem želatinou...





Koláč z kyslého mlieka

Suroviny: mierka je 200 ml šálka - 3 poháre polohrubej múky, 3 poháre práškového cukru, 3 poháre kyslého mliea ( môže byť aj cmar, zákvas), 2 PL kakaa, 1 PL nie kopcovitá sódy bikarbóny, 1 dl oleja, hrozienka, sekané orechy.


Postup: Múku zmiešam s cukrom, sódou  a kakaom. Prilejem mlieko a olej. Dobre premiešam, stačí aj ručne vareškou, primiešam hrozienka a orechy. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech a dám upiecť. 

Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Upečený koláč po vychladnutí potriem lekvárom a polejem čokoládovou polevou alebo kakaovou polevou. 

Kakaová poleva: Nad parou vymiešam 150g Cery, 150g práškového cukru, 4 PL kaka, 1 a 1/2 Pl Solamylu, 6 PL mlieka, alebo podľa potreby aby bola poleva akurátnej hustoty.



Hanácke koláče

Ak ste ich ešte nejedli, určite ich vyskúšajte upiecť, sú výborné.




Suroviny: 500 g hrubej múky, 70 g kryštálového cukru, 70 g Hery, Palmarínu, 20 g droždia, 1 vajce, 1 žĺtok, soľ, mlieko podľa potreby (asi 2 - 3 dl), vajíčko na potretie. 

Plnka: 250 g tvarohu, 70 g práškového cukru, 1 žĺtok, citrónová kôra, lekvár.

Posýpka: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 20 g práškového cukru.

Postup: Z trošky vlažného mlieka a rozmrveného drožia urobím kvások. Do misky preosejem múku, pridám cukor, soľ. Prilejem droždie, v mlieku rozmiešané vajce a žĺtok, nakoniec rozpustený vlažný tuk. Vypracujem vláčne cesto.
Cesto dám kysnúť a po vykysnutí znovu premiesim a dám kysnúť. 
Vykysnuté cesto rozvaľkám na doske posypanej múkou, nakrájam na štvorce asi 8x8 cm. Do stredu každého štvorca dám tvarohovú plnku, ktorú som pripravila zmiešaním všetkých uvedených surovín. Spojím rožteky štvorca do buchtičky a spojenou stranou dole kladiem na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený olejom. Nechám chvíľu podkysnúť, natriem rozšľahaným vajíčkom, v strede jemne  stlačím a dám trochu lekváru. Posypem posýpkou. 
Tú urobím tak, že maslo prstami spojím s múkou a cukrom tak, aby sa vytvorila drobivá zmes. Pečiem pri teplote 185 stupňov 25 minút.