nedeľa 8. júla 2012

Bábovka orechová z pekárničky

Suroviny: 250 ml mlieka, 1 vajce, 150 ml oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 180 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva,  4 PL rumu, 2 PL kakaa, 3 PL vody, hrozienka, orechy.
Postup: Do pekárničky dávam suroviny v poradí, ako sú uvedené. Ja ale najskôr vymiešam mlieko s vajíčkom, olejom a citrónovou šťavou a nalejem do pekárničky. Potom prisypem múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridám cukor  a vanilkový cukor. Pridám hrozienka a za hrsť mletých alebo nasekaných orechov. Zapnem program múčnik, navolím váhu 1000 g a strednú kôrku. Po  10-15 minútach miešania prilejem vymiešanú zmes z rumu, kaka a vody. Špajdlou jemne premiešam a vyberiem metličky. Pekárnička potom robí všetko ostatné, začne pečenie, ak treba tak ešte čas pečenia predĺžim. Upečenú bábovku nechám chvíľu vo forme vychladnúť a potom vyklopím na mriežku.


Babičkin rýchly ovocný koláč

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 7 PL oleja, 200 ml mlieka, ovocie, orechy, kryštálový cukor.


Postup: Zmiešala som  múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Ručným mixérom som vymiešala celé vajíčka s mliekom a olejom. Priliala som k sypkým surovinám a všetko spolu som dobre premiešala. (V recepte to tak nebolo, ale ja som z cesta odobrala časť a prifarbila som 2 PL kaka ktoré som rozmiešala v troške mlieka). 

Cesto som potom vyliala   na plech vyložený papierom na pečenie, uložila som ovocie, (použila som maliny a ríbezle, ktoré som najskôr  obalila v múke). 
Vrch koláča som posypala orechami a kryštálovým cukrom. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Koláč som piekla na plechu veľkosti 29x39 cm.

Koláč sa môže posypať aj posýpkou zo 100g hrubej múky, 100 g práškového cukru a 100 g masla. 



streda 4. júla 2012

Pudingový pohár s ananásom

Vylepšená chuť pudingu o kakaovú šľahačku a ananás...

Suroviny: 1 šľahačková smotana, 2 PL kaka, 2 PL kyštálového cukru, ananásový kompót (565 g), mlieko, 2 vanilkové pudingy, 1 vanilkový cukor, 2-3 PL kryštálového cukru.


Postup: Šľahačkovú smotanu som vyliala do kastrólika, pridala som kakao a cukor. Za stáleho miešania som priviedla k varu a keď sa všetky suroviny spojili, cukor bol rozpustený odstavila som a nechala vychladnúť. 
Potom som odložila do chladničky. 

Na druhý deň som vyšľahala na krém. 

Z ananásového kompótu som zliala šťavu. Bolo jej 200 ml. Do šťavy som zamiešala pudingové prášky. 

Dala som variť 800 ml mlieka s 3 PL kryšťálového cukru a vanilkovým cukrom (podľa množstva šťavy treba doplniť mliekom do 1 litra). 

Do vriaceho mlieka som priliala šťavu s pudingovým práškom a varila som do husta. 

Puding som odstavila a primiešala som k nemu na kúsky nakrájaný ananás. 
Puding som rozdelila do pohárov a nechala som ho vychladnúť. Potom som rozdelila kakaovú šľahačku. 


utorok 19. júna 2012

Čerešňovo-tvarohový zákusok


Tvarohové koláče sa u nás tešia veľkej obľube. Tentokrát som upiekla v kombinácii s čerešňami. Výborný koláčik na letné dni. 



Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 170  g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g Hery, 1 vajce, 2-3 PL kyslej smotany.


Tvarohová plnka: 500 g krémového tvarohu, 2 vanilkové cukry, 150 g práškového cukru (podľa chuti tvarohu aj viac), 2 PL polohrubej múky (nie kopcovité), 2 žĺtky + sneh.

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto, zabalím do potravinovej fólie a dám do chladničky na 30 minút.  
Potom cesto rozdelím na dve časti. Jednu rozvaľkám a dám na vymastený a múkou vysypaný hlhší plech (38x29 cm), popichám vidličkou. 

Rozotriem tvarohovú plnku, poukladám odkôstkované čerešne, trošku ich vtlačím do tvarohu a prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. Koláč husto popichám vidličkou a dám piecť.

Pečiem pri 175 stupňoch 40 minút, potom prikryjem papierom a ešte 10 minút dopekám.  

Plnku urobím zmiešaním tvarohu, vanilkového cukru, práškového cukru, múky, žĺtkov a snehu (sneh stačí keď bude len krémový).