utorok 30. októbra 2012

Medová krémeška

U nás nesmie chýbať na rodinných oslavách. Pečiem ju podľa tohto receptu už veľa rokov a som s ním veľmi spokojná. Mäkučké cesto, výborný krém. Vyskúšajte.



Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 1 celé vajce, 2 žĺtky, 120 g masla (dávam Heru),  2 PL rumu, 2 PL tekutého medu, 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 1 liter mlieka, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtky, 2 PL polohrubej múky, 2 Zlaté klasy, 250 g masla, 180-200 g práškového cukru, rum.

Šľahačka: 2 šľahačkové smotany, stužovač šľahačky, (alebo šľahačky v prášku pripraviť podľa návodu na obale), práškový cukor podľa chuti.

Postup: Všetky suroviny spracujem na vláčne cesto. Rozdelím ho na dve časti. Každú rozvaľkám na veľkosť plechu a upečiem na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. 

Krém: V časti mlieka rozmiešam múku, Zlaté klasy a žĺtka. Zvyšok mlieka dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka prilejem mlieko s múkou, Zlatými klasmi a žĺtkami a uvarím hustý krém. Za občastného miešania krém nechám vychladiť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne po častiach prišľahávam takmer studený krém. Nakoniec dochutím rumom.

Šľahačku vyšľahám so stužovačom a cukrom.
Na upečený medový plát natriem krém a naň šľahačku. Prikryjem druhým plátom a zaťažím. Odložím do chladu stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Potom už len nakrájam na kocky a pocukrujem.


piatok 12. októbra 2012

Jesenná dekorácia

Spríjemnila som si dnešný  sychravý deň výrobou takejto jednoduchej dekorácie...Tekvičky som dostala a šipky s gaštanmi som  doniesla z prechádzky.



pondelok 8. októbra 2012

Rýchle tvarohové šišky

Keď boli deti ešte malé často som ich robila a potom som recept založila a zabudla naň. Po niekoľkých rokoch majú šišky u nás doma premiéru.

Suroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g mäkkého tvarohu,1 KL sódy bikarbóny, 2 KL práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL rumu a štipka soli.

Postup: Všetky uvedené suroviny som zmiešala. Vypracovala som cesto. (Ak  je veľmi lepkavé, prisypať múku). Nechala som ho chvíľu odpočinúť. (Za ten čas som si urobila tvarohový krém na zdobenie). 
Cesto som potom rozvaľkala na hrúbku 1 cm a vykrajovala som kolieska s priemerom 5 cm. Do každého kolieska som vytlačila jamku a vložila do rozpáleného oleja, najskôr tou stranou kde je jamka a vyprážala som z obidvoch strán.

Vypražené šišky som naplnila do jamky lekvárom a podľa chuti aj tvarohovým krémom.
Ten som pripravila tak, že som vyšľahala (ponorným mixérom) 1 tvaroh, 1 šľahačkovú smotanu, vanilkový cukor a podľa chuti práškový cukor.
Je dobre aby bol tvaroh jemný

Výkrojky cesta ktoré mi ostali som nespracovala znovu, ale som ich tak ako boli nahádzala do oleja a vypražila...to bola dobrotka.






Leto odišlo...

Dnešný chladný a zamračený deň je dôkazom  toho, že leto  už ozaj odišlo a aj napriek tomu, že aj jeseň má svoje čaro nemám ju rada. Prináša chladné, sychravé dni a to nie je  nič pre mňa...😔
Jedine pohľad na krásne sfarbenú prírodu dokáže aspoň trochu  vo mne zahnať   smútok za teplými letnými dňami.

Tohoročné leto prialo všetkým mojim kvietkom z čoho som mala veľkú radosť...ešte aj dnes sú pekné ako keby nechceli ani odkvitnúť. Urobila som posledné zábery.

muškáty na balkóne





Skalka s nádychom jesene....







nedeľa 7. októbra 2012

Ocenenie zo srdca

Srdiečko mi zaplesalo keď som dostala ďalšie ocenenie. Tentokrát od Jarky.

Jarka ďakujem!


Nie som ešte  sledovateľkou veľa blogov, takže z tých ktoré patria medzi moje najobľúbenejšie a ktoré ešte toto ocenenie zatiaľ nedostali vyberám  tieto dva blogy, tak  to určujú pravidlá: 

http://unavenavarecka.blogspot.sk/ - Soničkine recepty a jej cestovateľská vášeň doložená nádhernými zábermi  ma vždy dostanú....

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ - Adrianka je pre mňa umelecká cukrárka a priznám sa, že pred jej receptami mám veľký rešpekt a neodvažujem sa do nich pustiť...

Dievčence, teším sa na ďalšie Vaše príspevky.