Fašiangové obdobie bez fánok si neviem ani predstaviť. Vyskúšala som už viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento, fánky sú krehké a rozsýpajú sa na jazyku.
Suroviny: 500 g hladká múka špeciál (alebo polohrubá múka) , 125 g tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 2 žĺtka, 1 PL práškového cukru, 1 PL rumu, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/2 kelímku kyslej smotany (dávam podľa potreby), citrónová kôra a šťava.
Postup: Múku preosejem, pridám na menšie kúsky nakrájaný tuk, žĺtka, cukor, rum, sódu, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a šťavu, smotanu. Vypracujem polotuhé cesto a nechám postáť 1/2 - 1 hodinu. Potom rozvaľkám na hrúbku 3 mm a krájam na štvorce, obdlžníky, trojuholníky, v strede nakrojím. Olej v kastróli rozohrejem a fánky z oboch strán vyprážam na miernejšom ohni. Vyberám na servitku alebo papier aby trochu vychladli a potom posýpam práškovým a vanilkovým cukrom.
Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)
Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)