Jarka je moja sestra. Recept mám od nej už veľa rokov a koláč je výborný. Od podobných receptov sa odlišuje hlavne polevou, ktorou sa potiera a ktorá mu dodáva zvláštnu chuť. Ak vyskúšate, určite neoľutujete. 😉
Suroviny: (rozpis je na väčší plech) 500 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 350 g tuku (Hera, Palmarín), 1 žĺtok, 1 prášok do pečiva, 2 - 3 PL kakaa (dala som 3 tak bol poriadne tmavý, záleží od kakaa).
Plnka: 4 tvarohy (1 kg) používam mäkký, nie hrudkový, 250 g práškového cukru, 1-2 vanilkové cukry, 2 žĺtky, 1 PL Solamylu (kukuričný škrob), sneh z 3 bielkov.
Poleva: 150 g Palmarínu, 150 g práškového cukru, 3 PL kakaa, 2 PL vriacej vody a 2-3 PL rumu.
Postup: Suroviny na cesto zmiesim, zabalím do potravinovej fólie a odložím do chladničky aby cesto stuhlo a dalo sa strúhať.
Medzitým si urobím plnku.
Medzitým si urobím plnku.
Tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtky a Solamyl vymiešam na hladký krém. Zľahka primiešam tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
Plech vytriem tukom a vysypem múkou alebo použijem papier na pečenie.
Stuhnuté cesto rozdelím na dve časti. Jedna môže byť trochu väčšia, použijem ju na spodnú časť koláča.
Cesto nastrúham na strúhadle - veľké slzičky.
(Ja si nastrúhané cesto jemne rukou potlačím).
Plnku rozložím na nastrúhané cesto a pozorne nožíkom rozotriem.
(Ide to trochu horšie ako keď sa rozotiera plnka na rozvaľkané cesto ale dá sa to zvládnuť).
Na plnku nastrúham druhú časť cesta.
Vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem asi 55 minút.
Stuhnuté cesto rozdelím na dve časti. Jedna môže byť trochu väčšia, použijem ju na spodnú časť koláča.
Cesto nastrúham na strúhadle - veľké slzičky.
(Ja si nastrúhané cesto jemne rukou potlačím).
Plnku rozložím na nastrúhané cesto a pozorne nožíkom rozotriem.
(Ide to trochu horšie ako keď sa rozotiera plnka na rozvaľkané cesto ale dá sa to zvládnuť).
Na plnku nastrúham druhú časť cesta.
Vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem asi 55 minút.
Polevu urobím tak, že nad parou rozpustím tuk, pridám k nemu cukor, Solamyl, vodu a rum. Vymiešam na hladkú polevu.
Polevu si pripravujem tesne pred tým ako ju idem natrieť na vychladnutý koláč.
Polevu si pripravujem tesne pred tým ako ju idem natrieť na vychladnutý koláč.
(Poleva je mäkšia, nestuhne ako čokoládová.)