štvrtok 17. októbra 2013

Hačkované zvončeky

Hľadala som na internete inšpiráciu na nejaké  vianočné ozdoby. Pri pohľade na množstvo tých krásnych výtvorov, ozdôb a všakovakých vecičiek som bola ohúrená... Kreativita a ľudská šikovnosťje skutočne obdivuhodná.   

Veľmi ťažko sa mi z toľkej nádhery vyberalo. Nakoniec som sa rozhodla pre zvončeky.  Kúpila som si potrebnú priadzu, háčiky doma mám, nič mi teda nebránilo začať...

Podľa  nákresov som stvorila pár celkom vydarených zvončekov. Hotové som namočila do cukrového  roztoku, natiahla na vhodné sklenené poháriky a nechala dobre vyschnúť. Zvončeky nielenže spevneli ale aj pekne zbeleli... "sú ako z cukru", povedala moja kamarátka keď ich videla, ani netušila že hovorí pravdu 😊 










streda 16. októbra 2013

Sacher torta

Kto by ju nepoznal....Jednoduchá na prípravu,  výbornej čokoládovej chuti. 
A ako vznikla?
V roku 1832 dostal 16-ročný Franz Sacher neľahkú úlohu: pripraviť pre významných hostí sladkú lahôdku, ktorú ešte nikto nikdy neochutnal. Kuchársky učeň sa blysol vynikajúcou tortou, ktorá ho sprevádzala celý jeho tovarišský život a skutočne ho preslávila. Recept na originálnu Sacherovu tortu ktorá sa vyrába v šiestich veľkostiach s priemerom 8 až 22 cm a balí do luxusnej drevenej škatuľky, zostáva prísne chráneným tajomstvom. 

Ja ju pečiem podľa tohto, samozrejme nie originálneho receptu... nevadí, aj tak chutí vynikajúco.

Suroviny: 150 g masla, 220 g práškového cukru, 8 vajec, 1 vanilkový cukor, 150-200 g horkej čokolády (môže byť aj na varenie), 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, marhuľový lekvár, rum.



Poleva: 100 ml vody, 80 g kryštálového cukru, 180  čokolády na varenie.

Postup: Maslo vymiešam so 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Postupne pridávam po jednom žĺtky. 
Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a pridám k žĺtkovej zmesi. Vyšľahám sneh z bielkov so zvyšným práškovým cukrom  ale nie tuhý ale krémový.  
Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a striedavo so snehom primiešam zľahka k mase. 
Dno tortovej formy vyložím papierom na pečenie,  jemne ho potriem olejom, aj boky formy a vysypem hrubou múkou. (Používam formu s priemerom 26 cm). Cesto rozotriem do formy. 
Formu vložím do vopred vyhriatej rúry a pečiem najskôr pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, potom dopekám pri 175 stupňoch. 
Korpus nechám vychladnúť a potom raz prerežem. 

Mrhuľový lekvár ak je hustý povarím s trochou rumu ak je riedky rum s lekvárom iba premiešam. Pláty spojím lekvárom a potriem aj vrch a boky torty. 
Polejem polevou. 
Môže sa použiť aj obyčajná čokoládová poleva ale ja robím túto: Nad parou rozpustím v 100 ml vody  kryštálový cukor a pridám nalámanú čokoládu. Miešam, kým poleva nie je hladká, trvá to dosť dlho ale dá sa to vymiešať. Ešte miešam kým poleva trochu nevychladne a potom polejem celú tortu. 

Polevy je dosť, netreba šetriť ale dobre tortu popolievať. 


Krásnu čokoládovú chuť!

pondelok 14. októbra 2013

Metrový koláč

Určite všetkým dobre známy "starodávny" zákusok. Prvykrát som ho piekla pred viac ako dvadsiatimi rokmi keď som dostala recept od kolegyne. Zákusok je síce pracný ale o to zaujímavejší a chutný. 



Suroviny: 4 vajcia, 260 g práškového cukru, 10 PL oleja, 8 PL teplej vody,260 g hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 PL kakaa.

Krém: 500 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 150 g práškového cukru, 2-3 PL rumu.

Postup: Žĺtky vymiešam s práškovým cukrom dopenista. Postupne primiešam teplú vodu a olej. Pridám zľahka preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným tuhým snehom z bielkov. Cesto rozdelím na dve časti a do jednej primiešam lyžicu kakaa. (Keď pridávam kakao do cesta tak ho buď  zmiešam s múkou alebo ak sa pridáva len do časti cesta ako v tomto prípade, tak vymiešam kakao s troškou vody na kašičku a tú pridám do cesta). 
Dve formy na srnčí chrbát si vytriem tukom a vysypem múkou. Do jednej nalejem biele cesto a do druhej tmavé. Formy dám naraz piecť do vyhriatej rúry a pečiem pri teplote 180 stupňov asi 35 minút. 

Krém: Do trochy mlieka dám Zlaty klas, dobre rozmiešam a zvyšok mlieka dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho mlieka prilejem zvyšok mlieka so Zlatým klasom a varím na hustý puding. Za občasného miešania nechám vychladnúť a potom prišľahám do vymišaného masla s práškovým cukrom. Dochutím rumom. (Tentrokrát som rozdelila krém na dve časti a jednu som prifarbila 2 PL kakaa).

Vychladnuté upečené cestá pokrájam na plátky podľa vzniknutej mriežky. Jednotlivé plátky natieram krémom a spájam striedavo bledý a tmavý pásik za sebou. 
(Keďže som mala dva krémy, tak som postupovala tak, že bledý pásik som natrela tmavým krémom a tmavý pásik bledým krémom). 

Pri spájaní vznikne dosť dlhý "hadík". Celý koláč ešte pritlačím z oboch strán k sebe, aby sa jednotlivé plátky dobre spojili a natriem zvyšným krémom. 
(Krému je dosť, tak netreba šetriť aj pri spájaní jednotlivých plátkov cesta). 
Hotový pospájaný koláč dám stuhnúť do chladničky a potom celý polejem čokoládovou polevou. 

Poleva: 200  g čokolády na varenie, 50-70 g stuženého tuku Cera. Rozpustím nad parou a vymiešať do hladka. 
Po stuhnutí polevy krájam koláč šikmo ostrým nožom na plátky.  

pondelok 7. októbra 2013

Černicový koláč s posýpkou

Suroviny: 220 g masla, 220 g kryštálového cukru, 5 vajec, 320 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 100 mletých orechov (alebo mandle), 130 ml mlieka, 400 g černíc.

Posýpka: 200 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 120 g masla.

Postup: Maslo s cukrom vyšlahať do peny. Do zmesi zašľahať vajcia so štipkou soli. Múku zmiešať s práškom do pečiva a orechami a striedavo s mliekom zašľahať do cesta. 

Černice obaliť v múke, časť zľahka vmiešať do cesta.  Cesto rozotrieť na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. Zvyšné černice uložiť na vrch cesta. 

Celý vrch posypať posýpkou (múku s cukrom a maslom zmiešať na posýpku)  a piecť pri teplote 180 stupňov 45 minút.

Poznámka: 
Takto bol recept uvedený v časopise, ja som si  upravila množstvá surovín:

180 g masla, 190 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 vajec, 280 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 100 g mletých orechov, 1 dl mlieka.

Posýpka: 200 g masla, 320 g hrubej múky, 160 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor.



streda 2. októbra 2013

Moja žemlovka

Keďže je dnes streda u nás doma to znamená "sladký obed". Tentokrát som urobila žemlovku. Robievam ju s tvarohovo-jablkovou plnkou,  lebo taká nám chutí najviac.

Tu je môj recept...

Suroviny: 8-9 rožkov (z predošlého dňa), 250 g hrudkového tvarohu, jabĺčka, vanilkový cukor, škorica mletá, hrozienka, mlieko, práškový a kryštálový cukor, 1 vajíčko, mlieko, maslo, strúhanka na vysypanie formy.

Postup: Oválnu formu z jenského skla (priemer v ovále má 28 cm)  vytriem maslom a vysypem strúhankou. Rožky nakrájam na kolieska a  namáčam do mlieka. Vyložím nimi dno a boky misky. 
Tvaroh zmiešam s práškovým cukrom (podľa chuti) a vanilkovým cukrom.  Zamiešam vajíčko a hrozienka. Tvarohovú plnku natriem na rožky a prikryjem ďalšou vrstvou nakrájaných a v mlieku namočených  rožkov. Jabĺčka očistím a nastrúham, pridám kryštálový cukor (tiež podľa kyslosti jabĺčok a chuti) a škoricu. Množstvo jabĺčok dávam podľa toho akú hrubú chcem mať plnku. Prikryjem  opäť kolieskami v mlieku namočených rožkov. Kúsok masla rozpustím a polejem vrchné rožky. 
(Keď sa mi nechce rozpúšťať maslo pokladiem malé tenké plátočky masla). Misku prikryjem a pri teplote 190 stupňov pečiem približne 35 minút. Potom odokryjem a zapekám do chrumkava.