utorok 12. augusta 2014

Tvarohový koláč s ovocím

Výborný vlažný koláč s tvarohom a drobným ovocím. Ďaľší recept z veľkého množstva  koláčov s tvarohom a ovocím. 


Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 160 g masla (alebo Hery), 3 PL mlieka, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 KL prášku do pečiva, štipka soli.

Plnka: 500 g tvarohu, najlepšie jemný aby bol krém hladký, 2 žĺtky, 1 Zlatý klas (nahradiť sa dá aj kukuričným škrobom - 40 g), 1 kelímok kyslej smotany, 1 vanilínový cukor, 160 g práškového cukru (ak treba tak aj viac, podľa toho aký je kyslý tvaroh), sneh zo 4 bielkov, ovocie (jabĺčka, černice, ríbezle).

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do fólie a vložila som na hodinu do chladničky.  
Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť plechu, (ten som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou). Cesto som trochu popichala vidličkou, natrela som plnku a pokládla ovocie. 

Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45-50 minút. (Treba pozrieť či je upečený spodok koláča).

Na plnku treba vymiešať tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom, Zlatým klasom  a žĺtkami. Zamiešať smotanu a zľahka vyšľahaný sneh. 



Kapustový šalát

Po neúspešných  rokoch pestovania kapusty, keď som to vzdala a nepestovala ju,  som sa opäť tohto roku rozhodla že ju vyskúšam dopestovať. A podarilo sa :) Z každej priesadky čo som vypestovala a presadila naozaj vyrástla kapustná hlavička až hlavisko :) Nepraje jej toto daždivé obdobie, začala v záhrade praskať, tak ju musím zberať a vymýšľať čo z nej.   Zalistovala som  v najstaršom  receptovm zošite a natrafila  na receptík, ktorý som pred pár rokmi robievala veľmi často. Potom som ho odsunula trochu do zabudnutia, veď všetko sa raz môže aj prejesť...ale dnes mal zase doma šalát úspech. 


Suroviny: množstvá surovín sú len orientačné - menšia kapustová hlava, 2-3 väčšie mrkvy, 1 cibuľa, soľ, trochu octu, 200 g dietnej alebo šunkovej salámy, 200 g eidamu, 3-4 uvarené vajíčka, 1 konzerva kukurice. 
Na zaliatie šalátu:  1 majolka, alebo tatárska omáčka, môže byť aj kyslá smotana alebo biely jogurt, to už podľa každého kto čo má rád. 

Postup: Nakrájam kapustu do misky, k nej nastrúham mrkvy, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku, všetko zmiešam, posolím, môže sa pridať aj korenie, zalejem 1 PL octu, premiešam a nechám aspoň hodinu postáť. Zatiaľ nakrájam salámu na menšie kocky, nastrúham syr, nakrájam uvarené vajíčka. Všetko dám ku kapuste, pridám vodou premytú kukuricu (ja premývam vodou vždy kukuricu aj hrášok a až potom pridávam do jedla), majolku (ak je šalátu viac a zdá sa mi jedna  majolka málo, pridám ešte aj jogurt). Nakoniec zamiešam syr a  posolím podľa chuti. Šalát zakryjem a  nechám odstáť v chladničke.

utorok 5. augusta 2014

Ríbezľový koláč

Opäť ďaľší z mojich oľúbených letných koláčov. 
Kyslastá chuť ríbezlí je príjemným letným osviežením. Veľmi rada ich  kombinujem so sladkým snehom, ktorý ich kyslastú chuť zjemní. Mám vyskúšaných už viac receptov s použitím ríbezlí, ale všetko sú to koláče pečené  v okrúhlej forme. Tentokrát som potrebovala väčšie množstvo, preto som upiekla koláč na plech. 


Suroviny: 450 g polohrubej múky, 250 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 žĺtok, trošku citrónovej šťavy. 

Sneh: 6 bielkov (tu je trochu problém, nakoľko z cesta zostane len 1 bielok, ja som mala v mrazničke zamrazené bielky a bolo ich akurát 5, tak som použila tie), 220-230 g kryštálového cukru, mandľové lupienky, 700 g očistených ríbezlí, kryštálový cukor podľa chuti a kyslosti ríbezlí.

Postup: Z múky, Hery, cukru, prášku do pečiva, vajca, žĺtka a citrónovej šťavy som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila na 30 minút do chladničky. (Môže byť aj dlhšie). 
Potom som cesto  rozvaľkala na veľkosť plechu, ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. (Použila som plech 32x38 cm - vnútorný rozmer). 
Na cesto  som rozložila ríbezle, posypala som ich cukrom a dala som piecť.  
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35 minút. Znížila som teplotu na 160 stupňov, plech som vybrala a pripravila som si sneh. 

Vyšľahala som bielky so štipkou soli  a cukrom do hustého snehu. Sneh som rozotrela na upečené cesto s ríbezľami, vrch som ešte posypala mandľovými lupienkami (nemusí byť). Piekla som asi 20 minút pri teplote 160 stupňov, potom som zvýšila teplotu na 180 stupňov a dopekala som do bledo hneda a chrumkava.


pondelok 28. júla 2014

Cuketovo-zemiakový pekáč

Z cukety robím najradšej placky lebo nám najviac chutia. Dnes som z nej urobila niečo nové... zapekané, rýchle a aj chutné jedlo. 

Suroviny: cuketa, zemiaky, cesnak, cibuľa, korenie na grilovanú zeleninu, soľ, mletá rasca, olej, sojová omáčka, bazalka.

Postup: Očistila som zemiaky a nakrájala na tenšie kolieska - 0,5 cm, cuketu som umyla a tiež som ju nakrájala na hrubšie kolieska - 1 cm, aj so šupkou. Cuketu som dala do misky, pridala som soľ, korenie, sojovú omáčku, pretlačený cesnak, bazalku. Nechala som chvíľu postáť. Pekáč som potrela olejom a kládla som striedavo rad zemiakov a rad cukety aj s nálevom ktorý bol v miske. Zemiaky som posolila, posypala rascou a nakrájanou cibuľou, pokvapkala som ich olejom (mohlo by sa dať aj maslo, nabudúce vyskúšam). Pekáč som prikryla alobalom a vložila som do rúry vyhriatej na 210 stupňov. Piekla som kým zemiaky a cuketa nezmäkli. Potom som pekáč odkryla, cuketu som ešte posypala syrom a dala som zapiecť. 




sobota 26. júla 2014

Zavárané uhorky

U nás doma, robíme uhorky podľa receptu, ktorý sme vyskúšali pred mnohými rokmi a sme s nim veľmi spokojní. Recept uverejňujem na žiadosť jednej mojej  milej návštevníčky Marienky. Neviem či recept vyskúša a ak áno,  či jej budú uhorky chutiť,   ale dúfam že áno...😊 Ak ho nevyskúša nič sa nedeje...
Musím ešte podotknúť, že máme radi nielen malé nakladačky ale aj keď sú uhorky už vyrastenejšie a dokonca robím aj nakrájané na kolieska.  Ale to už samozrejme každý podľa svojej chuti a priania....

Suroviny a postup : 

 Uhorky v akomkoľvek množstve... dobre ich umyjem a odstránim ak majú pichliačiky.

 Pripravím si poháre.

 Do každého pohára dám: 

4 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1/2 KL soli, 1 malú cibuľku (to vytiahnem zo záhrady... ale keď narastú všetky  veľké ako tento rok, tak nakrájam na menšie kúsky), pár koliesok mrkvičky, 2 PL kryštálového cukru, 50-70 ml octu (podľa toho kto má aké kyslé rád), horčičné semienka - medzi prsty. Ja dávam aj kôpor.

Všetko to premiešam kým sa rozpustí cukor.

Naukladám uhorky a dolejem čistou vodou.

Poháre dobre uzatvorím a dám sterilizovať do prikrytého zaváracieho hrnca s vodou, ktorá siaha asi do tej časti pohára kde sa začína pri vrchu zužovať :) Ale to už každá gazdinká určite vie, podľa skúseností. 

Sledujem teplotu teplomerom a  keď vystúpi na 85 stupňov, nechám ešte chvíľu na sporáku - maximálne 5 minút, niekedy ani to nie a hrniec zložím zo sporáka. Trošku pokrievku odkryjem a nechám vychladnúť. 

...a už len poháre odložím. 
Dobrú chuť!