streda 1. októbra 2014

Kysnutý syrovo-smotanový závin

K dnešnej  brokolicovej polievke som urobila tento syrový závin. Jedla som ho u priateľky a zachutil mi.  Poprosila som ju o  recept a závin som upiekla. Samozrejme nie je nikde napísané, že sa musí jesť k polievke, chutí aj samotný.

Suroviny: 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 50 g masla, 20 g droždia, 150 ml mlieka alebo podľa potreby, trošku soli.

Plnka: 180-200 g  tvrdého syra, 200 ml kyslej smotany, 1 vajce, cesnak podľa chuti.

Postup: Ja som urobila cesto v pekárničke. Najskôr som do nej naliala vlažné mlieko zmiešané so žĺtkom, pridala som rozpustené vlažné  maslo, prisypala som múku so soľou a rozmrvila som droždie. Nastavila som program "cesto", takže pekárnička všetko vymiešala a program skončil nakysnutím cesta.  
Kým robila robotu za mňa pekárnička, urobila som plnku. Nastrúhala som syr a zmiešala som so smotanou, vajíčkom a pretlačeným cesnakom. 
Vykysnuté cesto som vybrala na pomúčenú dosku, rozvaľkala som na plát 40x30 cm a natrela som plnkou. Preložila som na trikrát, vznikol širší závin, ktorý som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a nechala podkysnúť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov. 


pondelok 22. septembra 2014

Koláč s černicami a posýpkou

Upršané počasie posledných dní poškodilo tohotočnú skutočne bohatú úrodu černíc. Posledné, ktoré sa mi podarilo pozbierať som spracovala a zvyšok zelených, ktoré ešte ostali už asi nestihne pri takomto počasí dozrieť... Černice som teda prebrala, naplnila som krabičky, zasypala cukrom a dala do mraziaka a zvyšok som použila na koláč. Bol upečený raz dva, vďaka rýchlemu receptu a bol výborný.




Suroviny: 2 vajcia, 150 g práškového cukru, 150 g kyslej smotany, 260 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, černice.

Posýpka: 50 g masla, 2 PL kryštálového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 4 PL hrubej múky.

Postup: Najskôr som urobila posýpku. Všetky suroviny som spojila ale len do konzistencie hrudiek. 
Cesto som pripravila tiež veľmi jednoducho. Vymiešala som vajíčka s cukrom, netreba dlho a stačí aj vareškou. Potom som  pridala  kyslú smotanu a múku s práškom do pečiva.

Cesto som vyliala do okrúhlej koláčovej formy, ktorú som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Na cesto som uložila černice obalené v práškovom cukre, to len preto,  že boli dosť kyslé a vrch som posypala posýpkou. Koláč som vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov a piekla som 35-40 minút. 



Banánová torta

Mňamka...len tak na zlepšenie nedeľňajšieho popoludnia 😊




Suroviny:  5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 190 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 50 ml oleja.

Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 100 g masla, 150 g čokolády na varenie, 1 PL kakaa, 1 vanilkový cukor, 6 PL kryštálového cukru, banány 2-3.

Postup: Najskôr som si urobila deň vopred krém. Smotanu som vyliala do kastrólika, pridala som všetky ostatné suroviny a miešala som na sporáku kým sa všetky suroviny nespojili a cukor nerozpustil. Keď sa začala smotana variť, odstavila som ju. Vychladnutú som vložila do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.

Urobila som korpus: Bielky som našľahala, pridala som cukor a vyšľahala som tuhý sneh. Postupne som zašľahávala po jednom žĺtky. Ručne vareškou som primiešaľa múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 30 minút. 

Korpus som nechala dobre vychladnúť a potom som ho prekrojila na polovicu. Natrela som krémom, uložila som nakrájané banány a tie som opäť potrela krémom. Trochu krému som nechala aj na potretie vrchu torty. Dozdobila som kokosom. 



pondelok 8. septembra 2014

Rýchle pagáčiky

Recept mám už veľmi dávno uložený v kuchárskej knihe na  stránke "varechy" a je od Jarky.
Dovolila som si zmeniť názov lebo pagáčiky sú ozaj rýchle a hlavne výborné k vínku k posedeniu s priateľmi...Jarka, ďakujem za recept.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 Hera, 200 g kyslej smotany, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, 1 KL soli, vajíčko na potretie, rasca, sezam na posypanie.

Postup: Všetky suroviny som spracovala na cesto. Rozdelila som si ho na dve časti a každú zvlášť som rozvaľkala asi na hrúbku 5 mm. 
Okrúhlou vykrajovačkou som urobila kolieska. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie.
Každý pagáčik som potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala som sezamom, rascou a v mojom prípade som použila aj hrubozrnnú soľ, trošičku ale to nemusí byť. 
Pri teplote 180 stupňov som pagáčiky upiekla.


nedeľa 7. septembra 2014

Muffiny podľa želania

Vyskúšala som už  veľmi veľa receptov na muffiny  a stále je z čoho vyberať. Vybrala som dva recepty. Pre syna s čokoládou a pre dcéru ktorá má radšej ovocné tak s černicami. 

Muffiny s čokoládou

Suroviny na 12 kusov: 2 vajíčka, 130 g kryštálového cukru, 4 PL oleja, štipka soli, 150 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 50-100 g nasekanej čokolády.

Postup: Vajíčka som vyšľahala s cukrom, pridala som štipku soli, olej a mlieko. Premiešala som a pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva. Len chvíľu som prešľahala a vareškou som primiešala čokoládu. Cesto som rozdelila do papierových košíčkov, ktoré som mala vložené v muffinovom plechu. Piekla som pri 180 stupňoch 25 minút. 



Muffiny s černicami

Suroviny na 12 kusov: 2 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 80 g rozpusteného vlažného masla, 150 ml mlieka, 250 g hladkej múky, 3 KL prášku do pečiva, štipka soli.

Postup: Vajíčka, cukor a vanilkový cukor som premiešala aby sa všetko dobre spojilo, pridala som vlažné maslo a mlieko. Primiešala som múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Cesto som rozdelila do muffinového plechu s papierovými košíčkami, do každého som vtlačila 3-4 černice a piekla som pri teplote 180 stupňov do zlatista asi 25-28 minút.