Eva
utorok 23. decembra 2014
streda 5. novembra 2014
Dvojfarebná kysnutá bábovka
No čo už napísať k tejto bábovke...kto má rád bábovky a všetko z kysnutého cesta, tak nech vyskúša aj takúto bábovku.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 0,25 l mlieka (nepoužila som ani polovicu), 4 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g masla, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk a múk na vymastenie a vysypanie formy.
Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka som urobila kvások. Do misky som dala maslo, pridala som cukor a vanilínový cukor. Vymiešala som a pridala som žĺtky. Miešala som vareškou kým sa všetky suroviny nespojili a nenapenili. Potom som pridala múku, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracovala som hladké cesto. Rozdelila som ho na dve časti, do jednej som pridala kakao rozmiešané v troche teplej vody s cukrom, dobre som ho do cesta zapracovala. Obe cestá som dala vykysnúť. Potom som každé cesto sformovala do valca, spolu som ich splietla a vložila do formy. (Môže sa postupovať aj tak, že každé cesto sa rozvaľká, obidve sa na seba položia a stočia)
Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút a potom som teplotu znížila na 160 stupňov a dopekala asi 45 minút. Po miernom vychladnutí som vyklopila bábovku z formy a posypala práškovým cukrom.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 0,25 l mlieka (nepoužila som ani polovicu), 4 žĺtky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 g masla, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk a múk na vymastenie a vysypanie formy.
Postup: Z droždia, trochy múky, cukru a vlažného mlieka som urobila kvások. Do misky som dala maslo, pridala som cukor a vanilínový cukor. Vymiešala som a pridala som žĺtky. Miešala som vareškou kým sa všetky suroviny nespojili a nenapenili. Potom som pridala múku, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracovala som hladké cesto. Rozdelila som ho na dve časti, do jednej som pridala kakao rozmiešané v troche teplej vody s cukrom, dobre som ho do cesta zapracovala. Obe cestá som dala vykysnúť. Potom som každé cesto sformovala do valca, spolu som ich splietla a vložila do formy. (Môže sa postupovať aj tak, že každé cesto sa rozvaľká, obidve sa na seba položia a stočia)
Piekla som pri teplote 180 stupňov 15 minút a potom som teplotu znížila na 160 stupňov a dopekala asi 45 minút. Po miernom vychladnutí som vyklopila bábovku z formy a posypala práškovým cukrom.
nedeľa 19. októbra 2014
Ryžový nákyp
...ako ho robím ja.
Suroviny: 350-400 g ryže guľatej, 1 l mlieka, 3 vajíčka, 100 g masla, vanilínový cukor, práškový cukor, štipka soli, ovocie kompótové (slivky, marhule) alebo čerstvé jabĺčka.
Postup: Ryžu premyjem vodou a dám variť do mlieka so štipkou soli. Varím kým ryža zmäkne a mlieko sa vyvarí. (Ak je ryža ešte tvrdá a mlieko minuté, tak sa môže dovariť aj vo vode). Keď je ryža uvarená, primiešam k nej maslo, cukor podľa chuti a vanilínový cukor. Potom primiešam žĺtky. Pekáč vytriem maslom a vysypem strúhankou. Navrstvím polovicu ryže, uložím ovocie (tentokrát som použila nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou a trochou cukru a kompótové slivky), dám zvyšok ryže, uhladím a vložím do rúry piecť. Keď je nákyp upečený na vrch natriem sneh vyšľahaný z bielkov a práškového cukru, nechám zapiecť v rúre do bledo hneda.
Hotový ryžový nákyp na tanieri prelejem šťavou z kompótu, prípadne ešte posypem práškovým cukrom.
streda 1. októbra 2014
Dobrý jabĺčkový koláč
Recept je z "Kuchyne Lidla". Koláčik bol výborný 😊
Suroviny: 280 g hladkej múky (dala som 300), 100 g práškového cukru, 1 vajce, 150 g masla, 2 KL prášku do pečiva.
Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 1 vanilínový cukor, škorica, trochu kryštálového cukru, vajíčko na potretie koláča.
Postup: Zmiešala som múku s práškom do pečiva a cukrom. Pridala som vajíčko a zmäknuté maslo. Vypracovala som vláčne cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky na 30 minút.
Cesto som rozdelila na dve časti a rozvaľkala som na veľkosť okrúhlej formy.
Jednu časť som vložila do formy, navrstvila som nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Prikryla som druhým cestom, popichala som vrch vidličkou a potrela rozšľahaným vajíčkom.
Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Cesto som rozdelila na dve časti a rozvaľkala som na veľkosť okrúhlej formy.
Jednu časť som vložila do formy, navrstvila som nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Prikryla som druhým cestom, popichala som vrch vidličkou a potrela rozšľahaným vajíčkom.
Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Kysnutý syrovo-smotanový závin
K dnešnej brokolicovej polievke som urobila tento syrový závin. Jedla som ho u priateľky a zachutil mi. Poprosila som ju o recept a závin som upiekla. Samozrejme nie je nikde napísané, že sa musí jesť k polievke, chutí aj samotný.
Suroviny: 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 50 g masla, 20 g droždia, 150 ml mlieka alebo podľa potreby, trošku soli.
Plnka: 180-200 g tvrdého syra, 200 ml kyslej smotany, 1 vajce, cesnak podľa chuti.
Postup: Ja som urobila cesto v pekárničke. Najskôr som do nej naliala vlažné mlieko zmiešané so žĺtkom, pridala som rozpustené vlažné maslo, prisypala som múku so soľou a rozmrvila som droždie. Nastavila som program "cesto", takže pekárnička všetko vymiešala a program skončil nakysnutím cesta.
Kým robila robotu za mňa pekárnička, urobila som plnku. Nastrúhala som syr a zmiešala som so smotanou, vajíčkom a pretlačeným cesnakom.
Vykysnuté cesto som vybrala na pomúčenú dosku, rozvaľkala som na plát 40x30 cm a natrela som plnkou. Preložila som na trikrát, vznikol širší závin, ktorý som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a nechala podkysnúť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)