Tento rok mám znova bohatú úrodu cukiet. Našťastie už aj receptov z cukety je dosť a dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Dnes som na obed pripravila cuketu podľa tohto receptu.
Suroviny: 1väčšia cuketa, 5 stredne veľkých zemiakov, 4 vajcia, 150-200 g tvrdého nastrúhaného syra, podľa chuti údený alebo neúdený, 200 g nakrájanej šunky, cesnak, cibuľa, soľ, korenie, mletá rasca, majoránka, 2-3 PL strúhanky, ligurček, petržlenová vňať, 100 g slaniny, 3 PL oleja, masť.
Postup: Cuketu som očistila a nahrubo nastrúhala. Nechala som ju postáť aby pustila šťavu. Zatiaľ som nadrobno nakrájala šunku, slaninu, cibuľu, cesnak, ligurček a petržlenovú vňaťku.
Asi po hodine som cuketu vyžmýkala a tým som ju zbavila šťavy. K cukete som nahrubo nastrúhala aj očistené zemiaky, pridala som vajíčka, nastrúhaný syr, olej, soľ, trochu mletej rasce, majoránky, korenie a okrem slaniny aj všetky ostatné nakrájané suroviny.
Plech som dobre vytrela masťou a vysypala strúhankou. Hotovú cuketovú zmes som rozotrela na pripravený plech. Po vrchu som rozložila nakrájanú slaninku. Najskôr som piekla pri teplote 200 stupňov 40 minút a potom som teplotu zvýšila na 220 stupňov a dopekala som do zlatista 15-20 minút.
Upečenú cuketovú babu som nechala trochu vychladnúť a potom som ju nakrájala. Na tanieri som ju už len dochutila kyslou smotanou.