Tarhoňu pozná určite každý. Hovorí sa jej aj slovenská ryža a je to vlastne cestovina. Keď som ju pripravovala pred niekoľkými rokmi prvykrát, varila som ju vo vode ako každú inú cestovinu. Veľmi mi to nechutilo. Potom som našla na internete recept, kde ju pripravovali podobne ako ryžu. Recept sa mi zapáčil, vyskúšala som ho a od vtedy tarhoňu pripravujem podľa neho.
Doma tarhoňa všetkým chutí a najčastejšie ju pripravujem s mäsom podľa mojej bývalej kolegyni.
Suroviny: bravčové mäso (plece, stehno), cibuľa, cesnak, mrkva, sterilizované alebo čerstvé šampiňóny a kukurica, olej (masť), soľ, korenie na guláš, mletá rasca, majoránka, kečup, horčica, sladká mletá paprika, múka na zahustenie a voda.
Postup: Umyté mäso nakrájam na kocky. Na oleji (masti) spením nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridám mletú papriku a hneď aj mäso. Chvíľu restujem. Pridám aj soľ, korenie, pretlačený cesnak, trochu mletej rasce a všetko spolu chvíľu podusím.
Ja pripravujem dusené mäso vždy v tlakovom hrnci.
Základ v hrnci zalejem vodou, hrniec zatvorím a keď sa natlakuje, nastavím čas na 15 minút, kým nie je mäso polomäkké.
Potom pridám do hrnca nakrájané šampiňóny a na kolieska nakrájanú mrkvu. Hrniec zatvorím a dusím 10 minút.
Keď je mäsko mäkké, pridám sterilizovanú kukuricu, dochutím ešte soľou, majoránkou, trochou kečupu a horčice.
Nakoniec zahustím hladkou múkou zmiešanou s vodou a 5 minút všetko povarím.
Príprava tarhoni: Na oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľu, prisypem tarhoňu a na miernom plameni premiešavam kým tarhoňa nezíska peknú zlatú farbu. Posolím a zalejem ju horúcou vodou.
Treba pozorne, lebo voda vystrekuje. Voda by mala siahať asi 2-3 cm nad tarhoňu.
Všetko dobre premiešavam a keď sa začne variť prikryjem a opäť na miernom ohni nechám dusiť.
Občas ale premiešam, lebo tarhoňa sa zvykne prichytiť na spodok hrnca a zároveň dolejem aj vyvarenú vodu. Skontrolujem, či je tarhoňa už mäkká. Ak nie, nechám ju dusiť. Keď je hotová, voda je vyvarená a zväčší objem. Tarhoňu dobre premiešam a zakryjem.
Dobre je premiešať ju aj neskôr, aby sa nezlepila.