streda 28. novembra 2018

Naša čalamáda

Prečo naša? Lebo ju podľa tohto receptu robíme doma už nekonečne veľa rokov. Presnejšie by bolo napísať robievali sme. Vysvetlím...ako dieťa som mala čalamádu veľmi rada a nielen ja, všetci. Každý rok sa robievala popri tom, ako sa nakladala kapusta do suda. Keď som sa vydala deti nechceli čalamádu jesť a ani manželovi veľmi nechutila. Robiť  ju pre seba sa mi nechcelo.

Keď som nedávno doniesla domov dve balenia čalamády od overeného predajcu ovocia a zeleniny, džemov a nakladanej zeleniny, ktorý už roky predáva v našej obci od jari do jesene svoje domáce produkty, neverila som očiam ako záhadne mizla... Kúpila som si ju hlavne kvôli sebe, keďže domu ju roky odmietali...
Syn prišiel ako prvý s otázkou, že prečo aj ja nerobím čalamádu? Vysvetlila som mu prečo a bolo rozhodnuté. Kapustu som kúpila, cibuľa je z našej záhrady ako aj paprika zo skleníka. Vďaka teplým dňom vydržala v skleníku do polovice novembra. 

A tak som oprášila starý rodinný, jednoduchý recept a čalamádu som urobila. 

Suroviny: 5 kg nakrájanej bielej zimnej kapusty, 1,50 kg očistenej nakrájanej cibule, 1,30 kg očistenej nakrájanej papriky, 1 Deko (použila som Zelko - prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny), 0,50 kg kryštálového cukru, 500 ml octu.

Postup: Všetkú nakrájanú zeleninu som zmiešala so Zelkom, cukrom a octom. V recepte je uvedené, že treba aby to všetko postálo 12 hodín v chlade, nič sa nestane, keď to bude aj dlhšie. Ak treba, môže sa upraviť množstvo cukru a octu, podľa chuti. Soľ nebolo treba.

Čalamádu som potom dávala - tlačila do pohárov a na vrch som naliala aj trochu nálevu čo sa vytvoril pri tom ako zelenina postála. 

Poháre som dobre uzatvorila a sterilizovala pri teplote 80 stupňov asi 5-10 minút. 
Čalamáda by mohla byť aj bez sterilizovania, ale vtedy ju treba spotrebovať skôr.




pondelok 5. novembra 2018

Nedeľná bábovka

Z množstva receptov, ktoré mám na bábovky, som vybrala tento. Veľmi málo sa líši od ostatných, ale keď už len niečo je iné ako v iných receptoch, musím to vyskúšať. 

Bábovka nám chutila. Bola voňavá a vláčna.



Suroviny: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, citrónová kôra a šťava, 100 ml horúcej vody, 100 ml oleja, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, hrozienka.

Postup: 3 žĺtky a jedno celé vajce som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridala som citrónovú kôru a 1 KL citrónovej šťavy. Postupne som prilievala vodu. 
Šľahala som kým nevznikla bledá hustá pena. 
Vareškou som striedavo primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh. 
Nakoniec som po troche primiešala olej a hrozienka.
Formu som vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. Rozotrela som cesto. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút. 


Kuracie závitky

Náš nedeľnajší obed...po dlhšom čase opäť niečo z kuraciny, tentokrát len z kuracích pŕs. Výsledok bol voňavý, chutný a šťavnatý 😊




Suroviny: Kuracie prsia, cesnak, olej, soľ, korenie na kura, majoránka, mletá rasca, plátky eidamu a slaniny, smotana na varenie (môže byť aj kyslá smotana).

Postup: Kuracie prsia som rozkrojila na tenšie plátky a jemne z jednej strany naklepala. Potrela som každý plátok roztlačeným cesnakom s trochou oleja a soli. Posypala som majoránkou a uložila plátok slaniny a syra. 

Rezne som preložila a zopla špáradlom. 
Závitky som uložila na pekáč vytretý olejom, podliala som vodou. Vrch závitkou som ešte posolila (pozor nepresoliť ak je slanina veľmi slaná) a posypala mletou rascou a korením na kura. 
Zakryla som alobalom a piekla do mäkka. 
Keď boli závitky mäkké, do výpeku som primiešala kyslú smotanu (nemala som sladkú 😊) a odokryté som zapiekla do zlatista.

K mäsu som urobila ryžu na kari korení.
Ako ju robím?  Už som to na mojom blogu spomínala a možno ma veľa gazdiniek zatracuje za to, ale ja robím ryžu takto už 30 rokov.
Ryžu premyjem  v piatich vodách. Prečo v piatich, neviem, raz mi to poradila známa.  Dám ju variť do veľkého množstva vriacej vody. 

Varím kým nemá vyhovujúcu mäkkosť, samozrejme radšej nech nie je rozvarená. Potom vodu zlejem a ryžu prepláchnem studenou vodou.
Veľmi záleží od kvality ryže či sa uvarí do lepkava alebo sa pekne rozsýpa.
Nadrobno nakrájam cibuľku, opražím ju na oleji a pridám uvarenú ryžu a kari. Premiešam a chvíľu popražím, to už len pre dobrú chuť a farbu ryže.


nedeľa 28. októbra 2018

Čajové rezy

Oplatilo sa vyskúšať tento recept, ktorý mám už veľa rokov...dostala som ho od tety s poznámkou: "určite vyskúšaj, je to veľmi dobrý zákusok". Vtedy som  ho nevyskúšala. Recept som  si prepísala do zošita, u mňa do druhého v poradí, (píšem už štvrtý 😅) a samozrejme som naň aj zabudla... 
Šťastie, že sem-tam moje receptové zošity prelistujem a vyberám, čo by som upiekla a hlavne také, čo som ešte nerobila.  A tak som cez víkend natrafila na  recept a konečne som rezy upiekla. 

Čajové rezy sú veľmi chutné a šťavnaté a aj dobre vyzerajú.  Určite vyskúšajte. 




Suroviny: (na jedno cesto)  6 vajec, štipka soli, 160 g kryštálového cukru, 2 PL studenej vody, 2 PL oleja, 140 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva.

Zálievka: 500 ml čierneho čaju, 100 ml rumu, 2-3 PL kakaa, 6 KL cukru.

Krém: 4 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250-300 g masla. 
Lekvár na potretie.

Poleva: 150 g čokolády na varenie, 100 g Cery, 1 PL oleja.

Postup: Bielky som našľahala so štipkou soli, pridávala som cukor a vyšľahala som hustý sneh. Prišľahala som postupne vodu a olej. Po jednom som zašľahala žĺtky.  Múku som zmiešala s práškom do pečiva a zľahka vareškou primiešala k vajcovej hmote. 
Plech (32x39 cm) som vyložila papierom na pečenie a jemne potrela olejom. Rozotrela som cesto a piekla pri teplote 180 stupňov 18 minút. 

Z toho istého množstva surovín a postupu som upiekla ešte jeden plát. 

Kým pláty vychladli, uvarila som si nálev:
K uvarenému čiernemu čaju som primiešala cukor, kakao a rum. Nechala som vychladnúť.

Krém: Nad parou som vyšľahala celá vajíčka s cukrom a vanilínovým cukrom do husta. 
(Pozor, aby sa miska nedotýkala vriacej vody!) Nechala som vychladnúť.
Vyšľahala som maslo a postupne som prišľahala krém.

Z vychladnutých upečených plátov som stiahla papier. 
Spodný plát som potrela malinovým lekvárom - môže byť hrubšia vrstva aby sa druhý plát ktorý sa priloží dobre spojil, trochu som ho pritlačila.
Priložený plát som popolievala čajovým nálevom a natrela krémom. 

Zákusok som dala do chladničky aby krém stuhol a potom som poliala polevou.
Polevu som pripravila rozpustením čokolády s Cerou - nad parou. Nakoniec som zamiešala olej.
Keď poleva stuhla, zákusok som nakrájala nožom nahriatym v teplej vode aby sa poleva nelámala.







streda 24. októbra 2018

Čokoládová torta

Tortu som upiekla pre manžela. Oslavoval narodeniny a aj keď nie je veľmi na sladké, viem, že čokoládovými zákuskami a tortami neohrdne... Tak som ho potešila touto celkom rýchlou a výbornou tortičkou s výraznou kakaovo-čokoládovou chuťou.


Suroviny: 5 vajec, 130 g kryštálového cukru, 5 PL oleja, 130 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 200 g čokolády na varenie, 3 PL práškového cukru.

Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 100 g masla - rozpustiť nad parným kúpelom.

Postup: Bielky som našľahala pri nižších otáčkach so štipkou soli do napenenia. 
Postupne som prisýpavala cukor, zvýšila som otáčky šľahača a šľahala som kým nebol hustý lesklý sneh.  
Po jednom som zašľahala žĺtky, striedavo s olejom - 1 žĺtok, 1 PL oleja... 
Keď sa všetko spojilo, už len vareškou som primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. 
Dno tortovej formy  s priemerom 26 cm som  vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. Vyliala som cesto a uhľadila. Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 35 minút.

Krém: Šľahačkovú smotanu som dala v kastróliku na sporák. Nasekala som do nej čokoládu a pridala cukor. Všetko som na miernom plameni miešala a zohrievala až do úplného rozpustenia čokolády a cukru. Keď sa hmota začala variť, odstavila som. 
Vychladnutý kastrólik so šľahačkovo-čokoládovou hmotou som odložila do chladničky a na druhý deň som vyšľahala hustý krém. 

Vychladnutý korpus som prekrojila, naplnila krémom, trochou krému som potrela aj vrch torty a poliala som čokoládovou polevou. 
Tortu som už len dozdobila šľahačkou.