Prečo naša? Lebo ju podľa tohto receptu robíme doma už nekonečne veľa rokov. Presnejšie by bolo napísať robievali sme. Vysvetlím...ako dieťa som mala čalamádu veľmi rada a nielen ja, všetci. Každý rok sa robievala popri tom, ako sa nakladala kapusta do suda. Keď som sa vydala deti nechceli čalamádu jesť a ani manželovi veľmi nechutila. Robiť ju pre seba sa mi nechcelo.
Keď som nedávno doniesla domov dve balenia čalamády od overeného predajcu ovocia a zeleniny, džemov a nakladanej zeleniny, ktorý už roky predáva v našej obci od jari do jesene svoje domáce produkty, neverila som očiam ako záhadne mizla... Kúpila som si ju hlavne kvôli sebe, keďže domu ju roky odmietali...
Syn prišiel ako prvý s otázkou, že prečo aj ja nerobím čalamádu? Vysvetlila som mu prečo a bolo rozhodnuté. Kapustu som kúpila, cibuľa je z našej záhrady ako aj paprika zo skleníka. Vďaka teplým dňom vydržala v skleníku do polovice novembra.
A tak som oprášila starý rodinný, jednoduchý recept a čalamádu som urobila.
Suroviny: 5 kg nakrájanej bielej zimnej kapusty, 1,50 kg očistenej nakrájanej cibule, 1,30 kg očistenej nakrájanej papriky, 1 Deko (použila som Zelko - prípravok na nakladanie uhoriek a zeleniny), 0,50 kg kryštálového cukru, 500 ml octu.
Postup: Všetkú nakrájanú zeleninu som zmiešala so Zelkom, cukrom a octom. V recepte je uvedené, že treba aby to všetko postálo 12 hodín v chlade, nič sa nestane, keď to bude aj dlhšie. Ak treba, môže sa upraviť množstvo cukru a octu, podľa chuti. Soľ nebolo treba.
Čalamádu som potom dávala - tlačila do pohárov a na vrch som naliala aj trochu nálevu čo sa vytvoril pri tom ako zelenina postála.
Poháre som dobre uzatvorila a sterilizovala pri teplote 80 stupňov asi 5-10 minút.
Čalamáda by mohla byť aj bez sterilizovania, ale vtedy ju treba spotrebovať skôr.