piatok 6. marca 2020

Šišky

Nerada mením niečo, čo už mám vyskúšané, ale v prípade receptov to neplatí. Prečo nevyskúšať aj iný recept, keď ich je toľko... Dnes som vymenila môj roky používaný recept na šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne recept TU za tento. Veru som to neoľutovala, lebo šišky boli výborné, vláčne a mäkkké ešte aj na druhý deň. 😋




Suroviny: 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, 2 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g rozpusteného vlažného masla, 400 ml mlieka, 42 g droždia, 750 g hladkej múky špeciál, 4 PL umu, kôra z citróna a 1 KL citrónovej šťavy, štipka soli.

Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky som nechala vzísť kvások. 

Kým kvások pracoval, do misky som dala žĺtky, vajíčko, práškový cukor, vanilínový cukor. Všetko som dobre vyšľahala metličkou do peny, pridala som aj citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec som zamiešala maslo. 
K vajíčkovej hmote som priliala trochu mlieka, rum (um),  pridala som vykysnutý kvások a múku. 
Vypracovala som cesto, mlieko som prilievala podľa potreby kým nebolo cesto príjemne mäkké a nelepilo sa na misku a ruku. 
Cesto som v miske prikryla a nechala kysnúť asi 30 minút, opäť som ho prepracovala a dala kysnúť.

Vykysnuté cesto som dala na dosku, zľahka rozvaľkala - nie na tenko asi na 1,5 cm hrúbku a vykrajovala som kolieska. 
Na čistej pomúčenej utierke som šišky nechala prikryté podkysnuť. 

Do vyššieho kastróla som naliala olej, treba ho ozaj dosť, aby šišky v ňom plávali a nechala som ho dobre rozohriať. 
Šišky som kládla do oleja vrchnou stranou dole, kastról som prikryla a pražila, potom som šišky pretočila na druhú stranu a dopražila som ich už odokryté. 
Nepražiť na veľkom plameni aby nehoreli, radšej na strednom aby sa dobre prepiekli.

Šišky som vyberala na tácku - uložila som na ňu servitky aby vysali prebytočný tuk. 
Do niektorých šišiek som pred vyprážaním vytlačila menším pomúčeným pohárikom zľahka jamku, aby som do nej mohla dať po vypražení lekvár alebo snehovú penu.

Snehová pena: 5 PL kryštálového cukru, 100 ml vody som v kastróli bez miešania varila asi 5 minút. 
Medzitým som šľahala 4 bielka so štipkou soli, pridala som podľa chuti jahodový lekvár. Do snehovej peny som pomaly prišľahávala horúci cukrový sirup. Do tuha som vyšľahala.


U nás je táto snehová pena veľmi obľúbená, nevieme si šišky bez nej predstaviť 😊

piatok 14. februára 2020

Narodeninová torta

Ako prvý v roku má v našej rodine narodeniny môj syn. A to bol konečne dôvod k tomu, aby som niečo upiekla. Okrem punčových rezov (recept nájdete TU) a medovej krémešky (TU) som upiekla aj tortu. 
Už som sa niekoľkokrát priznala, že zdobenie tort nie je moja obľúbená činnosť, ale aj napriek tomu ich pečiem  rada a zdobenie nepokladám až za také dôležité, veď sú len pre nás domácich, hlavne že všetkým chutia.  😊
Táto bola čokoládovo-orechová s piškótami a zdobená šľahačkou, moja improvizácia...😉



Suroviny na korpus: 6 vajec, 180 g práškového cukru, 50 ml vlažnej vody, 50 ml oleja, 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 12 PL mletých vlašských orechov.

Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 300 g čokolády na varenie, 1 PL práškového cukru, 100 g masla.

Postup: Na korpus som vyšľahala žĺtky s cukrom do peny, prilievala som postupne vodu a olej. Šľahala som do hustej bielej peny. Potom som vareškou zľahka primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným snehom z bielkov.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Príprava krému: Zohriala som smotanu, pridala som do nej nalámanú čokoládu a cukor. Miešala som na miernom plameni kým sa čokoláda nerozpustila a nezačala vrieť. Hneď som odstavila a zamiešala som maslo. Keď čokoládová hmota vychladla, odložila som ju do chladničky. Na druhý deň som prešľahala. 

Korpus som rozkrojila na dve časti. 
Spodnú časť som trochu ovlhčila uvareným vychladnutým čiernym čajom (môže sa pridať aj trochu umu). 
Natrela som krémom, uložila som okrúhle piškóty, tie som namáčala tiež do čaju, rozotrela som na ne  krém a prikryla druhou časťou korpusu. 
Nechala som si trochu krému aj na potretie vrchu torty. 

Nasekané vlašské orechy som na panvici opiekla s trochou kryštálového cukru. Získali trochu karamelovú chuť. Posypala som nimi vrch torty a po ozdobení šľahačkou aj zvyšok torty.
Šľahačku som urobila práškovú, podľa návodu na obale ale to už vie každý...


Pagáčiky s taveným syrom

Na blogu mám už niekoľko receptov na slané pagáčiky ale každý recept sa odlišuje hlavne množstvom použitých surovín. Viem, že sa dá z malej dávky urobiť prepočtom surovín aj veľká ale našla som tento recept ktorý  je z veľkého množstva surovín a tak som vedela, že bude pagáčikov veľa a to som potrebovala. 




Suroviny: 750 g hladkej múky, 2 Palmaríny (Smetol), 250 g taveného syra (použila som Syrokrém), 2 KL soli, 1 prášok do pečiva, 4 žĺtky, 200 g kyslej smotany, sezam na posypanie, vajíčko na potieranie.

Postup: Zo všetkých surovín (okrem sezamu) som vypracovala cesto. 
Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladu 2 hodiny odpočívať. 
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 8 mm a vykrajovala som kolieska s priemerom 3,5 cm. 
Pagáčiky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným vajíčkom a posypala sezamom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 24 minút.

Pagáčiky sú veľmi chutné.




štvrtok 19. decembra 2019


Kopec darčekov, čo srdce pohladia,
rodinu a priateľov, čo nikdy nezradia.
K bohatstvu krôčik a ku šťastiu skok.

Prajem všetkým pekné Vianoce a šťastný nový rok.






Z oblohy sa sypú hviezdičky, počuť už koledy z diaľky.
Zvestuje anjel maličký, nech sa Vám splní všetko, čo na Vianoce ste si priali.



Maslové mesiačiky s karamelom

Keď som objavila tento recept a upiekla podľa neho tieto mesiačiky hneď mi bolo jasné, že budú patriť medzi moje obľúbené. Voňavé maslové cesto spolu s karamelom, fantázia...





Suroviny: 2 vanilkové struky (nahrádzam ich 2 vanilkovými cukrami), 300 g hladkej múky, 50 g škrobovej múčky (Gustin-kukuričný škrob), 200 g masla, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Karamel: 280 g kryštálového cukru, 90 g masla, 180 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Zo surovín si vypracujem cesto. 
(Pri použití vanilkového struku, ten treba po dĺžke rozkrojiť a vyškrabať vanilkovú dreň).

Cesto je mäkké, preto si ho rozdelím na dve časti a rozvaľkávam ho tak, že ho položím na potravinovú fóliu (môže byť aj papier na pečenie), prikryjem ho fóliou a tak rozvaľkám.
Cesto rozvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujem mesiačiky. Môže sa aj ozdobným radielkom nakrájať na tyčinky. 
Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 12-15 minút.

Vychladnuté spájam krémom a namáčam do čokoládovej polevy.

Krém: V panvici nechám skaramelizovať cukor. Keď je už bledý karamel, cukor je rozpustený,  pridám maslo a smotanu. Chvíľu povarím. Odstavím a ešte do horúceho pridám plátok masla. Vlažným karamelom mesiačiky spájam.