piatok 27. apríla 2012

Čokoládové srdiečka

Srdiečka skrývajú chuť medovníkov, veď ako by aj nie keď sa med pridáva do cesta, k tomu škorica a pri pečení vonia celá kuchyňa 😊

Suroviny: 400 g hladkej múky, 120 g medu,  60 g Hery,160 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice, 1 KL sódy bikarbóny, lekvár, čokoládová poleva.


Postup: Múku zmiešam s práškovým cukrom, škoricou a sódou bikarbónou. Pridám tekutý med, zmäknutú Heru nakrájanú na plátky, rozšľahané vajíčka a vypracujem  hladké cesto. Cesto vložím do mikroténového vrecka a odložím asi na 20 minút do mrazničky. Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujem srdiečka. Kladiem na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečiem pri 180 stupňoch asi 10 minút do ružova. Vychladnuté srdiečka natriem ľubovoľným lekvárom a spájam po dve. Hotové namáčam v čokoládovej poleve, ktorú si urobíme z čokolády na varenie a Cery. Ľubovoľne ozdobím.
 
Čerstvé srdiečka sú chrumkavé ale za pár dní zmäknú. 


utorok 24. apríla 2012

Kokosové strapáčiky

Pečiem ich už veľa rokov vždy na Vianoce.  


Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g kokosovej múčky, 250 g tuku Palmarín, (Hera), 80 g práškového cukru, 30 g kakaa, 1 vajce, nutella, čokoládová poleva, kokos na posypanie.


Postup: Všetky suroviny  spracujem  na cesto. Nechám ho postáť aspoň pol hodinu. Potom cesto rozvaľkám, ide to trochu ťažko lebo je tuhé, radšej to robím po častiach. Vykrajujem menšie kolieska. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Keď kolieska dobre vychladnú, spájam po dve nutellou. Potom namáčam do čokoládovej polevy a posypem kokosom. 



Kakaové rožteky

Ak si chcete vychutnať lahodnú chuť a vôňu orechov a  škorice, určite si upečte tieto rožteky. Ich chuť sa zvýrazní keď pár dní odležia, vôbec sa nič preto nestane, ak ich upečite aj dva týždne pred Vianocami. 

Suroviny: 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 250 g tuku Hera, (Hélia), 100 g mletých orechov, 2 PL kakaa, 1 vanilkový cukor, 1/2 KL škorice, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 vajce, štipka soli.


Postup: Všetky suroviny spracujem na cesto a nechám ho odpočívať aspoň 30 minút. Potom cesto rozdelím na  dve časti, každú  rozšúľam na hrúbku tušky , nakrájam na kúsky a tvorím rožteky. Ukladám na plech vyložený papierom na pečenie, trošku ďalej od seba lebo sa pri pečení jemne roztečú. Pečiem pri teplote 175 stupňov asi 13 minút. Hotové upečené a vychladnuté rožteky  máčam v čokoláde.