pondelok 30. apríla 2012

Študentské muffiny

Prvé muffiny ktoré som piekla sú tieto a preto že som dala do nich čokoládu "študentská pečať" tak som ich podľa nej aj pomenovala. 

Suroviny: 120 g masla alebo iného tuku (Hera, Palmarín), 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g kryštálového cukru, 220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g čokolády študentská pečať.

Postup: Maslo si rozpustím a pridám k nemu vajíčka a mlieko. Dobre premiešam.
Sypké suroviny: múku, cukor a prášok do pečiva premiešam a pridám k tekutým. Všetko spolu miešam ponorným mixérom do vtedy, kým sa všetko pekne nespojí a nie sú v ceste hrčky. Nakoniec zľahka primiešam nasekanú horkú čokoládu Študentská pečať. Použitím tejto čokolády dosiahnem, že v muffinkách cítiť nielen kúsky čokolády ale aj oriešky, hrozienka a všetko čo čokoláda obsahuje.
Hotové cesto rozdelím do vymastenej formy na muffinky a dám piecť. 

Upečené posypem práškovým cukrom alebo len tak pofřkam čokoládou. 


Výborné medovníčky


Od vtedy, ako som vyskúšala tieto medovníčky už iné nerobím. Každá máme ten svoj recept a určite ho robíme najradšej práve preto, že je odskúšaný a dobrý a tak je to aj so mnou a s týmto receptom. Medovníčky majú dobrú chuť a nie sú ani tvrdé. Pečiem ich aspoň dva týždne pred Vianocami a odkladám ich do hlinených krčahov, ktoré mám špeciálne len na tento účel. Vrch prekryjem alobalom a mám ich uložené v kuchyni. 

Suroviny: 1 kg hladkej múky, (ako začali robiť múku Babičkina voľba tak používam tú), 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 vajíčka, 150 g Palmarínu, 2 KL sódy bikarbóny, 25 g korenie do medovníčkov, 1 KL škorice.


Postup: Múku preosejem,  zmiešam s cukrom, sódou bikarbónou, škoricou a korením na medovníčky. Prilejem tekutý med, roztopený vlažný tuk a rozšľahané vajíčka. Vypracujem cesto. Ak je veľmi mäkké a zle sa spája prisypem múku. Nie však veľa, lebo by boli medovníčky tvrdé, cesto musí byť mäkšie.  Potom cesto  odložím zabalené do potravinovej fólie do chladu  zrieť. Ja nechávam aj viac ako  týždeň. Neuškodí mu to. 

Potom nechám cesto  2-3 hodiny pri izbovej teplote aby sa dalo s nim pracovať, lebo je tuhé. Premiesim a po častiach rozvaľkám  na hrúbku 3-4 mm. A už len vykrajujem rôzne tvary. Ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Ak ich upečené nechcem zdobiť cukrovou polevou, zdobím ich pred upečením mandľou alebo hrozienkami. Pečiem  pri teplote 190 stupňov 9 minút. Po vybratí z rúry potriem rozšľahaným bielkom alebo rozšľahaným vajíčkom.
(Medovníčky sa môžu potrieť vajíčkom aj pred pečením a potom aj po upečení sú pekné lesklé ale stačí len po upečení).

A už len treba vyzdobiť, ale to ja nerobím, nechávam to na Evku 😃


piatok 27. apríla 2012

Rýchly koláč

Je veľa receptov podľa ktorých sa dá pripraviť rýchly a dobrý koláč. Tento k nim určite patrí. Robím ho často a rada, zatiaľ chutil každému. Vyskúšajte.

Suroviny: 250 g  polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 180 g práškového cukru, 2 dcl prevareného mlieka, 140 g Hery alebo Palmarínu, 2 vajcia, 1-2 PL kakaa, 1 KL škorice, 2 jablká, 50 g v rume namočených hrozienok, 60 g čokolády na varenie.
  
Poleva: 2 dcl mlieka, 50 g stuženého tuku Cera, 100 g práškového cukru, 3 KL krémového prášku Zlatý klas, 2PL kakaa.


Postup: Do prevareného vlažného mlieka  som rozšľahala vajíčka. Pridala som vlažný rozpustený tuk. V miske, som zmiešala múku, cukor, sódu bikarbónu, pridala som škoricu a kakao. K sypkým surovinám som priliala tekuté a ručným šľahačom som všetko dobre premiešala.Nakoniec som k cestu už len vareškou primiešala nasekanú čokoládu, hrozienka (mohli by sa pridať aj nasekané orechy ale ja som nedala) a nastrúhané jabĺčka. 
Hotové cesto som vylalia do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy....a dala som piecť. Piekla som pri teplote 175 stupňov 35 minút. 

Poleva: Z mlieka som odliala trošku a rozmiešala som Zlatý klas. Zvyšok mlieka som dala do misky s cerou, práškovým cukrom a kakaom. Všetko som miešala nad parou a keď sa tuk rozpustil a všetko sa spojilo, pridala som zvyšok mlieka so Zlatým klasom. Už som len miešala pokiaľ masa nezhustla. Zdalo sa mi to dosť husté, tak som ešte priliala mlieko. Nechala som vychladnúť. Polevou som poliala vychladnutý koláč.




Čokoládové srdiečka

Srdiečka skrývajú chuť medovníkov, veď ako by aj nie keď sa med pridáva do cesta, k tomu škorica a pri pečení vonia celá kuchyňa 😊

Suroviny: 400 g hladkej múky, 120 g medu,  60 g Hery,160 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice, 1 KL sódy bikarbóny, lekvár, čokoládová poleva.


Postup: Múku zmiešam s práškovým cukrom, škoricou a sódou bikarbónou. Pridám tekutý med, zmäknutú Heru nakrájanú na plátky, rozšľahané vajíčka a vypracujem  hladké cesto. Cesto vložím do mikroténového vrecka a odložím asi na 20 minút do mrazničky. Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 5 mm a vykrajujem srdiečka. Kladiem na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečiem pri 180 stupňoch asi 10 minút do ružova. Vychladnuté srdiečka natriem ľubovoľným lekvárom a spájam po dve. Hotové namáčam v čokoládovej poleve, ktorú si urobíme z čokolády na varenie a Cery. Ľubovoľne ozdobím.
 
Čerstvé srdiečka sú chrumkavé ale za pár dní zmäknú. 


utorok 24. apríla 2012

Kokosové strapáčiky

Pečiem ich už veľa rokov vždy na Vianoce.  


Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g kokosovej múčky, 250 g tuku Palmarín, (Hera), 80 g práškového cukru, 30 g kakaa, 1 vajce, nutella, čokoládová poleva, kokos na posypanie.


Postup: Všetky suroviny  spracujem  na cesto. Nechám ho postáť aspoň pol hodinu. Potom cesto rozvaľkám, ide to trochu ťažko lebo je tuhé, radšej to robím po častiach. Vykrajujem menšie kolieska. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Keď kolieska dobre vychladnú, spájam po dve nutellou. Potom namáčam do čokoládovej polevy a posypem kokosom.