Ochutnala som ich na jednej skvelej akcii. Rezy nielen že chutili dobre, ale aj pekne vyzerali. Poprosila som o recept a vyskúšala. Netreba sa zľaknúť toho, že upečené pláty sú tvrdé. Krémom odmäknú, dajú sa nakrájať a nič už nechýba k tomu, aby ste si ich vychutnali.
Suroviny: 500 g hladkej múky, 200g práškového cukru, 70 g Palmarínu alebo Hery, 1 KL sódy bikarbóny, 3 PL kakaa, 100 ml mlieka, 2 vajcia.
Krém: 1 l mlieka, 5 PL polohrubej múky, 2 vanilínové cukry, 250 g masla, 180 g práškového cukru.
Postup: Z múky, cukru, sódy bikarbóny, kakaa, vajec, masla a mlieka som vypracovala vláčne cesto.
(Mlieko je napísané orientačne, možno bude stačiť aj menej a možno bude treba pridať viac).
Cesto som rozdelila na 4 časti, každú som rozvaľkala na veľkosť plechu. Cestá som piekla na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pláty sú tenké, netreba dlho piecť. Pri teplote 175-180 stupňov 8-10 minút.
(Mlieko je napísané orientačne, možno bude stačiť aj menej a možno bude treba pridať viac).
Cesto som rozdelila na 4 časti, každú som rozvaľkala na veľkosť plechu. Cestá som piekla na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pláty sú tenké, netreba dlho piecť. Pri teplote 175-180 stupňov 8-10 minút.
Krém: Z mlieka som odobrala asi 200 ml a rozmiešala v ňom múku. Zvyšné mlieko som dala variť s vanilínovými cukrami. Keď mlieko začalo vrieť, za stáleho miešania som prilievala mlieko s múkou a varila som do husta.
(Netreba sa zľaknúť ak sa začnú tvoriť hrčky, miešaním a varením sa stratia).
Za občastného miešania som kašu schladila a postupne prišľahala k maslu vymiešanému s práškovým cukrom. Krém som dochutila rumom.
(Netreba sa zľaknúť ak sa začnú tvoriť hrčky, miešaním a varením sa stratia).
Za občastného miešania som kašu schladila a postupne prišľahala k maslu vymiešanému s práškovým cukrom. Krém som dochutila rumom.
Vychladnuté pláty som naplnila krémom, koláč som zaťažila a dala stuhnúť.
Nakoniec som poliala čokoládovou polevou.
Polevu pripravujem tak, že nalámem do kastrólika čokoládu, nakrájam tuk a položím nad hrniec s horúcou vodou. Miešam do rozpustenia.
Pozor pri miešaní aby sa nedostala do polevy voda a aby voda nevrela! Kastrólik s čokoládou by sa tiež nemal dotýkať vody.
Keď je čokoláda a tuk rozpustený, odložím z kúpela a pridám k čokoláde 1 KL oleja. Robím to preto, aby sa čokoláda leskla. Keď čokoláda trochu vychladne, použijem ju.
Nakoniec som poliala čokoládovou polevou.
Polevu pripravujem tak, že nalámem do kastrólika čokoládu, nakrájam tuk a položím nad hrniec s horúcou vodou. Miešam do rozpustenia.
Pozor pri miešaní aby sa nedostala do polevy voda a aby voda nevrela! Kastrólik s čokoládou by sa tiež nemal dotýkať vody.
Keď je čokoláda a tuk rozpustený, odložím z kúpela a pridám k čokoláde 1 KL oleja. Robím to preto, aby sa čokoláda leskla. Keď čokoláda trochu vychladne, použijem ju.