štvrtok 3. mája 2012

Zákusok "Čierna ruža"

Parádny a výborný zákusok. Je s ním trošku viac roboty ale vyplatí sa ho urobiť.

Cesto I.: 6 vajec, 6 PL kryštálového cukru, 6 PL polohrubej múky.

Cesto II.: 7 vajec, 250 g Palmarínu, 170g práškového cukru, 2 PL kakaa, 40 g mletých orechov, 70 g sekaných orechov, 5 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL strúhanky.

Krém: 4 dl mlieka, 1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Postup:  Dúfam, že vás neodradilo to množstvo surovín ktoré treba na tento zákusok, ale to je preto, že aj príprava je náročnejšia... 😉

Prvé cesto si pripravíme tak, že množstvo surovín rozdelíme na dve časti. (Skúsenejšie si môžu pripraviť cesto aj naraz a rozdeliť na polovicu). Vyšľahať bielky (3), pridať cukor (3PL) a šľahať do hustej peny, potom po jednom pridať žĺtky a zľahka zamiešať múku (3PL). Na plechoch vyložených papierom na pečenie upečieme dve cestá. Tie prekrojíme po dĺžke na polovicu, vzniknú nám 4 polovice. Každú natrieme lekvárom a zrolujeme po dlhšej strane do roládky.

Plech si vyložíme papierom na pečenie a roládky uložíme rovnomerne od seba. Urobíme si druhé cesto. Vymiešame tuk s cukrom a žĺtkami, pridáme postupne všetky ostatné suroviny a nakoniec zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme medzi roládky na plechu. Upečieme.

Krém si pripravíme tak, že v mlieku rozmiešame Zlatý klas a pridáme vanilkový cukor. Uvaríme kašičku. Za občastného miešania ju necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom do peny a postupne zašľahávame kašičku (nesmie byť horúca, krém by sa zrazil). Hotový krém natrieme na upečený zákusok a polejeme čokoládovou polevou.



Tento recept, ako aj väčšinu ostatných som uverejnila aj na stránke www.varecha.sk. Fotku k tomuto receptu mi poskytla jedna ochotná a milá "varecháčka", pretože zákusok vyskúšala a odfotila. Aj touto cestou jej ďakujem.



Srnčí chrbát

Moje detstvo...už ako dieťa som tento koláč milovala. Robievala ho moja teta ku ktorej som často chodievala cez víkendy. Bolo to ešte v čase, keď sme bývali v meste. Teta, maminina sestra, žila s otcom, mojim starým otcom na dedine. Dnes tu žijeme takmer celá rodina, v rodisku    mojich rodičov.
Je to aj môj prvý recept ktorý som si ešte ako školáčka zapísala do zošita a aj urobila. Bola som rada, že ho dokážem sama urobiť.  


Suroviny: 1 krabica BB pudingu, 250 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 250 g Palmarínu, 1 vajce, 1 balenie piškó dlhých alebo okrúhlych, trochu mlieka.

Postup: Pripravím si formu na srnčí chrbát - vysteliem ju celú potravinovou fóliou alebo aj navlhčeným celofánovým papierom.

Do misky dám palmarín (je najvhodnejší z tukov na tento recept) a rozpúšťam ho nad parou (misku položím nad hrniec v ktorom sa varí voda). 
Keď sa tuk rozpustí, prisypem BB puding - prášok, práškový cukor, kakao, pridám celé vajíčko a dobre zamiešam. 
Vytvorí sa hmota, ktorá  vyzerá tak trochu ako zrazená. To napravím pridaním malého množstva mlieka, prilievam len po troche a dobre miešam. 
Vtedy už misa nemusí byť nad parou. To mlieko ozaj opatrne len na vyhľadenie hmoty nie na zriedenie!

Keď je hmota už pekná hladká, tak ju lyžicou dávam do pripravenej formy:
jedna vrstva na spodok, poukladám piškóty (okrúhle alebo dlhé, to je jedno), znova vrstva pudingovej hmoty, piškóty.... pokračovať až kým všetko neminiem, vrchná vrstva musí byť pudingová hmota. 

Takto naplnenú formu vložím do chladničky, najlepšie na pár hodín kým to neztuhne a potom už len vyklopím, stiahnem papier alebo fóliu a krájam.


Piškóty vytvoria na reze pekné fliačky ako na chrbte srnky, možno aj preto tento rýchly koláčik dostal taký názov - Srnčí chrbát. Alebo žeby to bolo kvôli tej forme v ktorej sa robí? Uvidíte sami ak vyskúšate. 

Nech sa vám podarí a dobrú chuť!






Kakaové rezy


Ochutnala som ich na jednej skvelej akcii. Rezy nielen že chutili dobre, ale aj pekne vyzerali. Poprosila som o recept a vyskúšala. Netreba sa zľaknúť toho, že upečené pláty sú tvrdé. Krémom odmäknú, dajú sa nakrájať a nič už nechýba k tomu, aby ste si ich vychutnali.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 200g práškového cukru, 70 g Palmarínu alebo Hery, 1 KL sódy bikarbóny, 3 PL kakaa, 100 ml mlieka, 2 vajcia.

Krém: 1 l mlieka, 5 PL polohrubej múky, 2 vanilínové cukry, 250 g masla, 180 g práškového cukru.

Postup:  Z múky, cukru, sódy bikarbóny, kakaa, vajec, masla a mlieka som vypracovala vláčne cesto. 
(Mlieko je napísané orientačne, možno bude stačiť aj menej a možno bude treba pridať viac). 
Cesto som rozdelila  na 4 časti, každú som rozvaľkala  na veľkosť plechu. Cestá som piekla na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pláty sú tenké, netreba dlho piecť. Pri teplote 175-180 stupňov 8-10 minút.

Krém: Z mlieka som odobrala asi 200 ml a rozmiešala v ňom múku. Zvyšné mlieko som dala variť s vanilínovými cukrami. Keď mlieko začalo vrieť, za stáleho miešania som prilievala mlieko s múkou a varila som do husta. 
(Netreba sa zľaknúť ak sa začnú tvoriť hrčky, miešaním a varením sa stratia). 
Za občastného miešania som kašu schladila a postupne prišľahala k maslu vymiešanému s práškovým cukrom. Krém som dochutila rumom.  

Vychladnuté pláty som naplnila krémom,  koláč som zaťažila a dala stuhnúť. 
Nakoniec som poliala čokoládovou polevou. 

Polevu pripravujem tak, že nalámem do kastrólika čokoládu, nakrájam tuk a položím nad hrniec s horúcou vodou. Miešam do rozpustenia. 

Pozor pri miešaní aby sa nedostala do polevy voda a aby voda nevrela! Kastrólik s čokoládou by sa tiež nemal dotýkať vody. 
Keď je čokoláda a tuk rozpustený, odložím z kúpela a pridám k čokoláde 1 KL oleja. Robím to preto, aby sa čokoláda leskla. Keď čokoláda trochu vychladne, použijem ju.