štvrtok 24. mája 2012

Kysnuté vence (nielen na Veľkú noc)

K Veľkej noci patria vence tak ako k Vianociam vianočky. Ale nič sa nestane ak sa tradícia poruší a doprajeme si takéto dobroty aj počas iných dní roka...😉



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 200 g palmarínu, 160 g práškového cukru, 4 žĺtka, vanilkový cukor, 1 a 1/2 kocky droždia, 5 dl mlieka, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka I.: ríbezľový lekvár, 100 g nastrúhanej  várovej čokolády, 100 g mletých orechov.

Plnka II.: 250 g tvarohu, vanilkový cukor, 4-5 PL práškového cukru, 1 PL solamylu, hrozienka.

Plnka III.: mleté orechy podľa chuti, škorica, vanilkový cukor, kryštálový cukor, olej.

Postup: Urobím si kvások z droždia a  trošky vlažného mlieka. Vykysnutý kvások pridám  k preosiatej múke zmiešanej  s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, soľou  a šťavou. Prilievam roztopený vlažný palmarín a vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami. Vypracujem cesto. Nechám vykysnúť, ešte raz premiesim a  dám ešte  kysnúť. 
Potom cesto rozdelím na 4 časti.
Prvú časť rozvaľkám, potriem lekvárom, posypem čokoládou a orechami, stočím do závinu..
Druhú časť cesta rozvaľkám a potriem tvarohovou plnkou, ktorú urobím zmiešaním všetkých surovín (plnka II.) Tiež stočím do závinu. Obidva záviny spolu prepletiem a stočím do kruhu. Prenesiem na vymastený plech. Potriem vajíčkom a posypem nasekanou čokoládou a hrozienkami.
Tretiu a štvrtú časť cesta rozvaľkám, potriem olejom, posypem husto orechami, škoricou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom, môžu sa dať aj hrozienka. Znovu pokvapkám olejom  cestá stočím a obidva záviny spolu spletiem. Potriem vajíčkom, stočím do kruhu a posypem sekanými orechami alebo mandľami. Prenesiem na vymastený plech. 
Orechovú plnku nikedy robím aj tak, že mleté orechy sparím horúcim mliekom, pridám cukor a škoricu. Potom natriem na cesto.
Záviny nechám na plechu podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť pri teplote 175 stupňov asi 50 minút.




utorok 22. mája 2012

Letná pizza

Suroviny:  500 g hladkej múky špeciál, 0,5 dl oleja, 1-2 KL soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, 3 dl vody.

Obloženie: cesnak, cibuľa, paprika, paradajky, saláma šunková, syr eidam, bazalka.

Postup: Do preosiatej múky rozdrobím droždie, pridám soľ, olej a vodu. Vypracujem tuhšie cesto. Rozdelím cesto na tri časti a prikryjem igelitovým sáčkom. Nechám asi 1 hodinu kysnúť. Bochníčky jemne rozvaľkám alebo roztiahnem do tvaru kruhu a položím na vymastené pekáčiky na pečenie pizze. Cestá potriem zmesou:   z vody, soli, pretlačeného  cesnaku a paradajkovou omáčkou. Tú si robím v lete z čerstvých paradajok sama.  

Šťava:  Asi 400 g paradajok ošúpem, roztlačím  a udusím. Na oleji spením cibuľku, pridám pretlačený cesnak (podľa chuti ale je dobré dať viac), minútku podusím a pridám pretlačenú paradajkovú zmes, soľ, cukor, bazalku a všetko dusím kým sa šťava nevydusí a hmota zhustne. Dochutím korením na pizzu.
(V zime dávam paradajkovú šťavu ochutenú cesnakom a sušenou bazalkou).
Na tento základ už dám  len obloženie podľa chuti. V lete čerstvé paradajky a papriku, cibuľu a aby bolo aj trošku mäsa, tak šunkovú salámu. Pizzu vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečiem  10-15 minút, potom posypem  nastrúhaným syrom a dopekám do zlatista.



Pizzové rožky

Tieto rožteky sú výborným občerstvením pre hostí. Plniť sa dajú rôzne, buď len syrom a šunkou, alebo slaninkou s cibuľou, môže sa použiť aj zelenina, cesnak... Ja ich robím najradšej s plnkou ktorú tu uvádzam.

Suroviny: 900 g hladkej múky, 450 ml mlieka, 75 g droždia, 2 KL kryštálového cukru, 220 ml oleja, 2 vajcia, 2 KL vegety, 2 KL oregana.

Plnka: 120 g tvrdého  syra, 120 g šunkovej salámy, 200 g prerastanej slaniny, kečup, korenie na pizzu.

Postup: Do trošky mlieka dám cukor a droždie. Nechám kysnúť - kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ, vegetu a oregano, potom pridám vykysnutý kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané 1 vajíčko a olej. Vypracujem lesklé cesto. 
Cesto nechám kysnúť. 
Ja robím kysnuté cestá tak, že keď vykysne, ešte raz ho prepracujem a znovu dám kysnúť. Zdá sa mi cesto potom lepšie. 
Vykysnuté cesto rozdelím  na 8 častí. Kažú časť rozvaľkám do kruhu, potriem kečupom, ktorý zmiešam s korením na pizzu (podľa chuti). Kruh rozrežem  na 8 častí. 
Vzniknú trojuholníky. Na širšiu časť trojuholníka  položím  kúsok šunkovej salámy, syra a slaniny. Stočím od širšej časti k tenšej, vytvarujem  rožtek a kladiem  na plech vyložený papierom na pečenie.
Rožteky potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem strúhaným syrom, môže sa aj sezamom, nechám podkysnúť a pri teplote 180 stupňov upečiem.  Upečené rožteky ihneď potriem olejom zmiešaným so soľou a pretlačeným cesnakom.
 

Slané rožky

Suroviny: 500 g hladkej múky, 300 ml vlažného mlieka, 50 g tuku (hera, palmarín), 20 g droždia, 1 žĺtok, 1 KL kryštálového cukru, 1 KL soli, vajce na potretie, mak, rasca, sezam na posypanie.

Postup: Cesto som pripravovala v pekárničke - program cesto. Samozrejme dá sa pripraviť aj klasickým miesením.


Do pekárničky som dala suroviny tak ako predpisuje návod na pečenie, najskôr sa dávajú tekuté suroviny a potom sypké. Naliala som vlažné mlieko, v ktorom som najskôr rozmiešala žĺtok a priliala som rozpustený vlažný tuk. Potom som prisypala múku, rozmrvila som čerstvé droždie - môže sa použiť aj sušené (asi 3/4 sáčku). Nasypala som cukor a soľ. Kto má rád slanšie, môže dať aj viacej soli, mne sa to zdalo celkom málo na to, že to mali byť slané rožky, určite dám druhykrát viac.
Zapla som pekárničku a čakala kým urobí čo má, vymiesila a cesto nakyslo. Cesto som  vybrala z pekárničky ( cesto bolo mäkké), jemne som ho premiesila a rozdelila na dve časti. Každú som rozvaľkala do kruhu a nakrájala na trojuholníky. Tie som potom stočila do tvaru rožka. .... a uložila na plech vyložený papierom na pečenie. Potrela som vajíčkom, posypala sezamom a rascou (mohla som aj soľou), nechala som chvíľu podkysnúť a dala piecť.


Jemný ríbezľový koláč

Vlažný, kyslastý koláč s výraznou ríbezľovou chuťou  a sladkou snehovou perinkou. Ten musíte určite ochutnať. 

Suroviny: 240 g hladkej múky špeciál, 190 g hery, 3 PL kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1/2 KL škorice.

Sneh:  500 g ríbezlí, 3 bielky, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava.

Postup:  Múku, heru, 3 PL cukru,  žĺtok a  škoricu spracujem na cesto. Nechám ho 30 minút odpočívať v chlade. 

Okrúhlu formu s priemerom 25 cm vytriem tukom a vysypem múkou. 
Cesto rozvaľkám a vložím do formy tak, aby bolo aj po obvode formy - vyvýšený kraj. 
Vložím do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečiem asi 20 minút.

Sneh: Z 3 bielkov, vanilkového cukru a kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh, prišľahám aj trochu citrónovej šťavy. 
Zľahka primiešam ríbezle. 
Sneh natriem na upečené horúce cesto a vložím do rúry zapiecť. Zapekám pri teplote 160 stupňov asi 15 minút a potom zvýšim teplotu na 180 stupňov a ešte zapekám asi 5-8 minút. 
Sneh by mal byť na vrchu pevný-chrumkavý a bledohnedý.