utorok 12. júna 2012

Mrežovník s lekvárom

Obyčajný koláč s lekvárom. Pekávali ho už naše babičky. Jednoduchý a dobrý.  



Suroviny: 320 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 150 g Hery, 1 prášok do pečiva, 2 vajíčka, štipka soli, 1/2 KL škorice.


Postup: Všetky uvedené suroviny spracujem  na cesto a nechám 1 hodinu zabalené vo fólii v chladničke. Cesto je mäkké. 
Potom cesto rozdelím na dve časti.  Jedna časť je väčšia tá ide po rozvaľkaní na dno vymastenej a múkou vysypanej formy a druhá je menšia, tú rozvaľkám a pokrájam na pásiky - mriežku. 
Cesto vo forme natriem lekvárom a uložím naň pásiky cesta ako mriežku. Formu vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a pečiem  30- 35 minút.









pondelok 11. júna 2012

Torta z bieleho jogurtu

Keď som si kúpila od kamarátky túto formu, dala mi k nej aj recept. Torta nielenže krásne z formy vyšla ale je aj výborná.

Forma z Tupperwaru - má obsah  1,2 l.
Suroviny: 3 malé biele smotanové jogurty, 1 šľahačka v prášku, 125 ml mlieka, 1-2 vanilkové cukry, práškový cukor podľa chuti, 1 dl ovocnej šťavy, 5 KL jemne mletej želatiny Dr.Oetker, ovocie, piškóty okrúhle.


Postup: Ak použijem ovocie kompótové tak do 1 dl  šťavy dám napučať želatinu (nemusia byť kopcovité lyžičky), ak nemám šťavu, urobím si ju z vody a sirupu, tentokrát som použila čerstvé jahody, preto som si musela urobiť šťavu, použila som čučoriedkový sirup, taký máme práve doma a vodu. 
Želatinu  nechám  napučať a podľa návodu na obale  ju nahrejem a miešam  kým sa nerozpustí - nevariť!  

Smotanové jogurty zmiešam s vanilkovým a práškovým cukrom. 

Vyšľahám šľahačku v prášku a vmiešam do jogurtového krému , zľahka primiešam nie veľmi teplú želatinu.   

Do formy dám časť krému, piškóty, krém, ovocie, krém, ovocie, krém a nakoniec piškóty. 

Formu uzatvorím a vložím do chladničky na niekoľko hodín. 
Potom ju prevrátim a otvorím. 

Tento recept som už robila aj v tortovej forme, ale treba zvýšiť dávku lebo by bola torta nízka. Tam začínam piškótami, potom krém, ovocie, krém, ovocie, krém.

Hotová torta sa môže podávať so šľahačkou.




tu je forma ktorú som použila... 






pondelok 4. júna 2012

Jahodová maškrta II.

Čo môže byť  lepšie ako jahody so šľahačkou, pozná to hádam každý ale keď sa šľahačka vylepší ešte aj kyslou smotanou, je to iná chuť.

Suroviny: jahody, práškový cukor, vanilkový cukor, kyslá smotana, šľahačková smotana.


Postup: Jahody som zasypala cukrom a ponorným mixérom rozmixovala. 

Vyšľahala som šľahačkovú smotanu. 

Do kyslej smotany som primiešala podľa chuti cukor a jeden vanilkový cukor. 

Obidve hmoty som zmiešala. 

A už som len do pohára vrstvila - rozmixované jahody so smotanovo-šľahačkovým krémom.