pondelok 3. decembra 2012

Dobošové rezy

Pravé dobošové rezy by mali byť z piškótových plátov. Doteraz som ich jedla len také aj keď sa musím priznať, že som ich nerobila. Keď som objavila recept na tieto z vaľkaného cesta, vyskúšala som ich a  už asi pri nich zostanem. S cestom sa dobre pracuje, plnka sa dá tiež obmieňať, obidva krémy sú dobré, treba si len vybrať.




Suroviny: 750 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 3 celé vajíčka, 100 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 1a 1/2 dcl mlieka.

Krém: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy Dr. Oetker, 2 vanilkové cukry, 400 g masla, 2 PL kakaa,  trochu rumu.
alebo
Krém II. 1 l mlieka, 3 balíčky Zlatého klasu, 2 vanilkové cukry, 400 g masla, 100 g várovej čokolády, 2 Pl kaka, trochu rumu.

Postup: V mlieku rozšľahám vajíčka a prilejem k preosiatej múke, ktorú zmiešam s cukrom a práškom do pečiva, pridám zmäknutý nakrájanú tuk. Vypracujem vláčne cesto.  Potom cesto rozdelím na 6 rovnakých častí. (Zvyknem si ich rozvážiť) Rozvaľkám každú na veľkosť 36x 27 cm a pláty postupne pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pečiem pri teplote 175 stupňov 9 minút. Pláty po upečení presuniem na dosku, môžu sa dávať aj na seba, nezlepia sa. Nechám vychladnúť.

Krém: Z mlieka, vanilkových cukrov a pudingu (alebo Zlatého klasu pri kréme II.) uvarím puding a nechám za občasného miešana vychladnúť, kým nie je vlažný - nesmie byť horúci. Zatiaľ vymiešam maslo s rozpustenou čokoládou a kakaom. Pridávam po častiach puding a dobre šľahám. Nakoniec pridám podľa chuti rum, ale nemusí byť. Ak sa mi zdá krém veľmi málo sladký, pridám trochu práškového cukru. 
Jednotlivé pláty pretieram krémom a ukladám na seba. Koláč zaťažím a dám stuhnúť. Pláty pekne odmäknú. Potom polejem čokoládovou polevou. Tú urobím zo 100 - 150  g várovej čokolády a 100 g Cery. Rozpustím všetko nad parou a nakoniec pridám pár kvapiek oleja aby bola čokoláda lesklá. 



pondelok 26. novembra 2012

Lahôdkový šalát

Veľmi rada robievam šaláty a nielen  salámové a cestovinové ale aj zeleninové. Prvykrát som tento šalát jedla u mojej sesternici, prekvapila ma jeho sladkastá chuť vďaka ananásu ktorý v ňom bol. Veľmi mi chutil a preto som si  vypýtala  recept. Urobila som ho a rodina bola spokojná tiež, a tak  je od vtedy  u nás doma veľmi obľúbený. Vyskúšajte :)

Suroviny:  425 ml sterilizovanej kukurice,  580 ml  ananásového kompótu - kúsky, 3 nastrúhané jablká, 2 väčšie póry a 1 menší, 200 g šunkovej salámy, 5 natvrdo uvarených vajíčok, 1veľký pohár (420 ml) majolenky,  100-150 g tvrdého syra (podľa chuti obyčajného alebo údeného).

Postup:  Do misky dávam suroviny postupne podľa toho ako sú uvedené v recepte. Najskôr kukuricu bez nálevu, ananás bez šťavy, ak sú veľké kusy tak ho treba nakrájať. Póriky nakrájam na kolieska, salámu na pásiky,  vajíčka nakrájam na kocky.  Zalejem majolenkou a na vrch nastrúham syr. Misku prikryjem a dám do chladničky do druhého dňa. Potom všetko dobre premiešam a šalát je hotový. 

Dobrú chuť!

Poznámka: Neviem z akého dôvodu je to v recepte uvedené takto, že až po niekoľkých hodinách sa všetko premieša... ja už robím šalát tak, že hneď všetko spolu premiešam a nechám postáť pár hodín v chladničke, nevidím žiadny rozdiel v chuti. Suroviny si upravujem podľa počtu stravníkov a chuti. 




piatok 16. novembra 2012

Koláčik bez pečenia

Objavila som doma konzervu karamelového kondenzovaného mlieka Salko,  ktorá  kričala: "Urob zo mňa niečo!" Tak som urobila. Kúpila som keksíky. Z mrazničky som vybrala zvyšok krému, ktorý mi zostal z nedávno  pečených venčekov.  Všetko som skombinovala a bol z toho  chuťovo celkom zaujímavý koláčik. 

Suroviny: 1 konzerva karamelového mlieka Salko, vanilkový krém, 4 a 1/ balíčka keksov Indián a 1 a 1/2 balíčka keksov Marína, čokoláda.

Postup: Na vhotný podnos som rozložila po 5x3 keksíky Indián. 

Natrela som vanilkovým krémom, položila som znovu keksíky Indián. 

Tie som  potrela  karamelom a prikryla  Marína keksíkmi, ktoré som  potrela  vanilkovou plnkou. 

Na plnku som  uložila keksíky Indián tak, že som každý potrela karamelom a potretou stranou kládla na vanilkovú plnku. 

Vrch som zaťažila a vložila na pár hodín do chladničky. Potom som ešte celý vrch  potrela karamelom a nastrúhala som čokoládu.

Striedanie keksíkov a plniek je samozrejme ľubovolné...podľa množstva plnky sa dá uložiť aj viac vrstiev. 

Vanilkový krém:  350 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 80 g kryštálového cukru, 40 g Zlatý klas alebo vanilkový puding.  
V troche mlieka rozmiešať Zlatý klas, zvyšok mlieka variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. 
Do vriaceho priliať mlieko so Zlatým  klasom a uvariť kašu. 
Nechať ju za občasného premiešania vychladnúť a zmiešať so 125 g masla. 
Ak treba,  dosladiť práškovým cukrom. 


Špekačky pečené na pive

Nenáročná príprava a zjesť sa to tiež dá 😊  

Suroviny:  špekačky - množstvo podľa počtu stravníkov 1-2 kusy na osobu, 3 cibule, slanina prerastaná, olej, tmavé pivo, horčica a kečup.

Postup: Ošúpem si špekačky, po dĺžke ich prekrojím a na koncoch narežem. 
Nakrájam na menšie plátky slaninu, očistím cibuľu a nakrájam na kolieska alebo väčšie plátky. 

Pekáč vytriem olejom a poukladám špekačky. Vrch zasypem cibuľou, pokladiem slaninu.
V troche tmavého piva rozmiešam asi 3-5 KL horčice a také isté množstvo kečupu. 
Nalejem na špekačky a zalejem zvyškom piva tak, aby boli špekačky zaliate. 

Vložím do rúra a pri 220 stupňoch pečiem 45- 50 minút kým nie je cibuľka mäkká a slaninka prepečená.
K tomu už len čerstvý chlebík, ľubovolná príloha z čerstvej alebo nakladanej zeleninky a....pohárik pivka...😉

Dobrú chuť a na zdravie! 








Krémová brokolicová polievka

Jednoducho....výborná! Pre všetkých, ktorí obľubujú brokolicu.

Suroviny: 500 g brokolice, olej, cibuľa, cesnak, smotana sladká na varenie, 3 zemiaky, zeleninový bujón, mlieko, hladká múka, soľ. 
Postup: Na polievku som použila dve brokolice, pretože som varila väčšie množstvo.
Obidve som umyla a rozobrala na ružičky.Jednu som v parnom hrnci  uparila do mäkka. ( Keď som parný hrniec ešte nemala, robila som to tak, že som časť brokolice varenej so zemiakmi vybrala a odložila som si aby som mala čo pridať do hotovej polievky na tanieri).  
Očistila som si cibuľu a cesnak - asi 8 strúčikov, podľa toho, kto aké cesnakové má rád, môže byť aj viac alebo menej. Očistila som zemiaky a nakrájala na kocky. Do hrnca som dala trochu oleja a opražila som na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita. Pridala som nakrájané 4 strúčiky cesnaku a chvíľu som popražila. Na cibuľovo-cesnakový základ som dala zemiaky, brokolicu a soľ. Chvíľu som popražila a potom som zaliala vývarom, ktorý som v mojom prípade získala z parenej brokolice, môže sa však zaliať aj vodou. Pridala som  zeleninový bujón a varila som  kým nebola brokolica aj zemiaky mäkké až rozvarené.
Hrniec som odstavila a ručným mixérom všetko dobre rozmixovala. Vrátila som hrniec na sporák a do vriaceho som priliala rozmiešanú sladkú smotanu s mliekom a troškou múky. (Múky ozaj len trochu, asi 1-2 KL,  pretože zemiaky polievku dostatočne zahustia)
Chvíľu som povarila, pridala som ešte zvyšné pretlačené strúčiky cesnaku a zjemnila som kúskom masla. (Ak treba, polievku ešte dosolím, môže sa dochutiť troškou cukru a octu, ale to už podľa každého chuti.)
Polievočka je uvarená. Podávam ju na tanieri s ružičkami uparenej brokolice a opečenými kúskami chleba. 

Nech Vám chutí!