štvrtok 7. februára 2013

Fánky

Fašiangové obdobie bez fánok si neviem ani predstaviť. Vyskúšala som už viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento, fánky sú krehké a rozsýpajú sa na jazyku. 

Suroviny:  500 g hladká múka špeciál (alebo polohrubá  múka) , 125 g tuku (Smetol, Palmarín, Hera), 2 žĺtka, 1 PL práškového cukru, 1 PL rumu, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1/2 kelímku kyslej smotany (dávam podľa potreby), citrónová kôra a šťava.

Postup:  Múku preosejem, pridám na menšie kúsky nakrájaný tuk, žĺtka, cukor, rum, sódu, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a šťavu, smotanu. Vypracujem polotuhé cesto a nechám postáť 1/2 - 1 hodinu. Potom rozvaľkám na hrúbku 3 mm a krájam na štvorce, obdlžníky, trojuholníky, v strede nakrojím. Olej v kastróli  rozohrejem a fánky z oboch strán vyprážam  na miernejšom ohni. Vyberám na servitku alebo papier aby trochu vychladli a potom posýpam práškovým a vanilkovým cukrom.

Nech Vám chutia nielen na Fašiangy...:)







pondelok 28. januára 2013

Mandľové muffiny s čokoládou

Jemná mandľová chuť s čokoládou a šľahačkou  bola vynikajúca.... A konečne som použila moje nové formičky v tvare šálok, sú iba štyri ale zvyšok som dávala do  silikónových košíčkov.

Suroviny: 260 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 2-3 PL opražených mletých mandlí, 100 ml oleja, 240 ml mlieka, 2 vajíčka, 1 KL rumu, čokoláda plnená.

Postup: Sypké suroviny v miske zmiešam. Zvlášť zmiešam tekuté suroviny a prilievam k sypkým. Miešam ručne vareškou kým sa všetko nespojí. Do silikónových košíčkov vložím papierové. 
(Kto nemá môže piecť aj bez papierových košíčkov, ja ich používam kvôli tomu, že sa mi to viac páči keď je muffin ako ja hovorím "oblečený"...:) 
Naplním košíčky asi do 2/3 obsahu a vtlačím kocku čokolády. 
Pečiem pri 180 stupňoch 30 minút. Treba skúsiť špáratkom a čas prispôsobiť. 

Na vychladnuté muffiny  nastriekam šľahačku a ozdobím.

Z dávky mi vyšlo 15 kusov muffin. 


Kakaové muffiny

Tento víkend bol u nás v znamení "muffín"... Robila som hneď dvojaké. A preto, že u nás jednoznačne vyhráva takmer vo všetkom čokoláda, upravila som aj tieto recepty tak, aby čokoláda v nich  nechýbala.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 2 KL prášku do pečiva, 1/2 KL sódy bikarbóny, 175 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL kakaa, 200-250 ml mlieka, 2 vajíčka, 100 ml oleja,  čokoláda.

Postup: Všetky sypké suroviny zmiešam v miske. Zvlášť zmiešam mlieko s vajíčkami a olejom. Prilejem k sypkým surovinám a vareškou dobre premiešam. Cesto by nemalo byť ani veľmi riedke ale ani husté, podľa toho prispôsobím aj množstvo mlieka. Nasekám mliečnu a bielu čokoládu na väčšie kúsky a zamiešam do cesta, časť čokolády si nechám.  
Do plechu na muffiny vložím papierové košíčky a rozdelím lyžičou rovnomerne cesto. Na vrch zatlačím zvyšné kúsky čokolády. 
Pečiem pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. 

Z dávky som urobila 12 muffín ale boli ozaj veľké 😊


nedeľa 20. januára 2013

Veniec so syrom

Žemličky z obyčajného cesta posypané syrom....Chutia čerstvé len tak ale dobré sú aj potreté maslom.  
Vyskúšajte. 

Suroviny: 7 dl hladkej múky, 1-2 Kl soli, 40 g masla (môže byť Hera, Palmarín), 1/2 kocky čerstvého droždia, 2 a 1/2 dl vlažnej vody, syr údený.

Postup: Múku preosiať, pridaťsoľ a maslo nakrájané na kúsky. Rozmrviť droždie a pridávať vodu. Vypracovať cesto, ručne asi 5 minút dobre miesiť. Cesto zakryť a nechať kysnúť na teplom mieste kým nebude mať dvojnásobný objem. Potom cesto na pomúčenej doske prepracovať a rozdeliť na 8 dielov - častí.
Zo 6 častí cesta vytvoriť žemličky a zvyšné dve časti spojiť do jednej väčšej žemly. Plech alebo okrúhlu formu vyložiť papierom na pečenie a uložiť žemličky tak, že najväčšia je v strede a okolo nej menšie žemličky. 
Nechať ešte vykysnúť. Potom potrieť rozšľahaným vajíčkom so soľou a dať piecťdo rúry vyhriatej na 190 stupňov. Piecť asi 20 minút. Potom vybrať a husto posypať nastrúhaným syrom. Dopekať kým nemajú peknú farbu ďalších 20 minút potom rúru vypnúť a ešte nechať dopiecť. 
(Samozrejme každá rúra pečie inak, tak treba podľa toho prispôsobiť čas pečenia.)


štvrtok 17. januára 2013

Slimákový koláč

V jednom ženskom časopise, asi to bola "Báječná žena" bol raz tento zaujímavý recept. Páčil sa mi, odložila som si ho a aj zabudla naň. Až po čase som sa opäť k nemu dostala a mohla som koláč urobiť. Koláč  sa mi  podaril a chutil ale...Cesto bolo vláčne, pekne vykyslo, radosť s ním robiť, len ma prekvapilo to, že som z toho množstva urobila koláče až dva, aj keď v recepte bolo uvedené, že je pre jednu okrúhlu formu. Kde sa stala chyba neviem...



Suroviny:  500 g hladkej múky, 100 g masla (Hera), 100 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 30 g droždia, štipka soli, vajce na potretie.

Plnka: 800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk, 3-4 PL mletých orechov, 3 PL kryštálového cukru (to bolo veľmi málo, dala som až 8 PL, mala som kyslejšie jabĺčka), 1 vanilkový cukor, škorica mletá.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšnú múku som preosiala, pridala som soľ, cukor. V mlieku som rozšľahala žĺtky, rozpustila som si tuk. Do múky som priliala kvások, zamiešala som s múkou, priliala som mlieko a vlažný tuk. 
Vypracovala som vláčne cesto. Nechala som ho kysnúť 1 hodinu. 
Potom som cesto rozvaľkala na plát 48x36 cm. Na cesto som uložila jabĺčka, posypala som škoricou, orechami, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Stočila som do rolády - snažila som sa pevne. Nakrájala som na 1,5 cm kolieska a kládla som ich do vymastenej okrúhlej formy tesne vedľa seba. (Do dvoch foriem). Nechala som ešte podkysnúť a potom som potrela vajíčkom. Vrch som ešte posypala cukrom a orechami, ale to už v recepte nebolo, ja som si to chcela len tak vylepšiť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút.