streda 6. marca 2013

Judáše s orechami

Judáše sú tradičné veľkonočné  pečivo. Aj keď sviatky budú až o pár týždňov, ja som ich upiekla už teraz, veď na Veľkú noc bude iného pečiva a zákuskov až až...


Suroviny: 600 g polohrubej múky, 120 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 30 g droždia, štipka soli, citrónová kôra, hrozienka, nasekané orechy, žĺtok na potretie, nasekané orechy, med,  práškový cukor na posypanie.

Postup: Asi do 1 dcl vlažného mlieka som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a trošku  múky. Nechala som vykysnúť. Zatiaľ som preosiala múku, pridala cukor, vanilkový cukor soľ a citrónovú kôru - z 1/2 citróna. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozšľahala vajíčka, rozpustila som Heru. 
Do múky som priliala vykysnutý kvások, zamiešala som a postupne som prilievala mlieko a vlažný tuk. Vypracovala som tuhšie cesto. Nakoniec som vmiešala 3 PL nasekaných orechov (môžu sa pridať aj mandle), 1 PL  hrozienok namočenok namočených  v rume. Cesto som dala kysnúť na teplé miesto.  Kyslo hodinu. 
Potom som si cesto rozvážila na 24 kusov - po 50 gramov. Každú časť som rukou rozválala do tvaru valčeka dlhého 25 cm a ľubovolne vytvarovala. 


Judášiky som poukladala na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som ich žĺtkom do ktorého som pridala 1 PL masla a nechala som ešte podkysnúť. Piekla som pri teplote 185 stupňov 15 minút, potom som ich prikryla papierom a ešte dopekala 5-10 minút. Po vybratí z rúry som niektoré hneď potrela medom a posypala orechami, ostatné som posypala práškovým cukrom. 



piatok 1. marca 2013

Dusené kura na šampiňónoch

Myslím si, že tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. O to viac prekvapí chutný výsledok.



Suroviny: kura, čerstvé šampiňóny, cibuľa, cesnak, konzervované paradajky, soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, olej.

Postup: Kura najskôr rozporcujem a zbavím kože. V  hrnci alebo kastróli v ktorom kura robím, v mojom prípade je to tlakový hrniec, rozpálim olej, opražím nadrobno nakrájanú cibuľku, pridám nasekaný cesnak a kráto orestujem. Potom pridám šampiňóny nakrájané na plátky, korenie, rascu, soľ a chvíľku spolu popražím. Na pripravený  základ pridám porcie kuraťa, opražím a potom  podlejem vodou. Hrniec zatvorím a nechám asi 20-25 minút dusiť. (Ak sa dusí v klasickom hrnci občas treba premiešať a podliať vodou). Keď je mäsko mäkké,  vyberiem ho a do šťavy pridám konzervované paradajky aj so šťavou, môžu sa pridať aj čerstvé paradajky. Zahustím hladkou múkou rozmiešanou v troche vody a chvíľu povarím, prípadne dochutím ak treba soľou.  
  • utorok 19. februára 2013

    Jemná orechová bábovka

    Dnes som upiekla dve bábovky Prvá bola šľahačková, ktorej recept mám uverejnený TU a orechovú som robila prvykrát. Bábovka je  jemná, výbornej orechovej chuti. 

    Suroviny: 250 g Hery, 250 g práškového cukru, 4 vajíčka, 120 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 5 PL mlieka, citrónová kôra.

    Postup: Heru som vyšľahala s práškovým cukrom, postupne som pridávala a zašľahávala žĺtky. Potom som pridala citrónvú kôru,  orechy a mlieko. Všetko som premiešala šľahačom a odstavila. Po častiach som zľahka vareškou primiešala múku a sneh. Cesto som dala do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Piekla som 45 minút, potom som teplotu znížila na 175 stupňov, formu som prikryla papierom a ešte takmer 20 minút dopekala. Upečenú bábovku som vybrala z rúry, nechala som ju vo forme asi 10 minút a potom som ju vyklopila na mriežku.  Keď vychladla, posypala som ju práškovým cukrom.