pondelok 8. júla 2013

Dvojfarebné orechové kvietky

Už niekoľko rokov sa stretávame širšia rodina na začiatku prázdnin pri varení gulášu, samozrejme ako sa patrí varíme ho  v kotly. Tak tomu bolo aj túto sobotu. Aj keď nám počasie neprialo až tak ako sme si predstavovali,   vďaka predvídavosti môjho brata, ktorý urobil nad kotlíkom aj striešku, sme nemali guláš ochutený dažďovou vodou,   úspešne sme ho  uvarili a pochutnali si na ňom. A pretože po dobrom guláši nielen pohár pivka ale aj nejaká sladkosť dobre padne, my sme dosť maškrtná rodina, 😃 tak som upiekla "Mrežovník s tvarohovu plnkou" recept TU  a "Dvojfarebné kvietky". 


Suroviny: 560 g hladkej múky, 370 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 2 KL mletej škorice, trochu mlieka - podľ potreby 2 PL, 1-2 PL kakaa - do 1/2 cesta, lekvár.

Postup: Zo surovín okrem kakaa som vypracovala cesto. Rozdelila som ho  na polovicu a do jednej časti som pridala kakao. 
Cestá som nechala 30 minút odpočívať v chladničke. 
Potom som každú časť zvlášť rozvaľkala na 2-3 mm a vykrajovala kolieska - kvietky plné a s otvorom tak aby sa dali spárovať. To je už na každého fantázii a chuti či chce tmavé spodné časti a bledé vrchné alebo naopak...
Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som ich piekla 13-15 minút. Vychladnuté kvietky som spájala lekvárom.  
Z uvedenej dávky mi vyšlo 75 hotových zlepených kvietkov.


Mrežovník s tvarohovou plnkou

Aj tento tvarohový mrežovník je u nás obľúbený. 



Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 125 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 1/2 KL mletej škorice, 250 g Hery, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli.

Plnka: 500 ml mlieka, 2 PL cukru, 1 vanilkový puding, 500 g mäkkého tvarohu (nie hrudkového),1 vailkový cukor   asi 4 PL práškového cukru (podľa chuti na osladenie tvarohu).

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto. 
Odložím zabalené v potravinovej  fólii do chladničky aspoň na pol hodiny. 
Potom cesto rozdelím  na dve časti - 2/3 a 1/3. 
Väčšiu časť rozvaľkám a preniesť do vymasteného a múkou vysypaného hlbokého plechu (32x38 cm). 
Na cesto natrieťm plnku. 
Menšiu časť cesta rozvaľkám  na plát a nakrájam pásiky. Tie ukladám na plnku - robím mriežku. 
(Mala som maliny, tak som do každého "okienka" vložila jednu ale to nemusí byť.) 
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45 minút, potom som ho prikryla papierom a ešte dopekala asi 5 minút. 

Príprava plnky: Z mlieka, 2 PL cukru a  pudingového prášku uvarím  puding. Nechám ho za občasného premiešania vychladnúť. 
Vymiešam tvaroh s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom a primiešam vanilkový puding.



štvrtok 4. júla 2013

Tirolský čerešňový koláč

Dávno som pokukovala po tomto recepte v mojom zošite. Páčil sa mi koláč na obrázku a k tomu poznámka "skvelý a šťavnatý".... Trochu ma zaskočili množstvá niektorých surovín a priznám sa, že niektoré som doma ani nemala a tak som si recept upravila ale myslím si, že nestratil na svojej kvalite. Bol vynikajúci. 
Ak by niekoho koláč oslovil a chcel by ho vyskúšať, uvádzam recept pôvodný a v zátvorkách s  niektorými upravenými surovinami tak, ako som ho piekla ja.




Suroviny:  200 g masla (180 g Hery), 250 g práškového cukru (200 g), 6 žĺtkov (5), kôra z 1/2 citróna, 1 KLškorice, 200 g lieskových orechov (150 g vlašských orechov), 125 g múky (dala som polohrubú 130 g), 1 KL prášku do pečiva, 200 g postrúhanej čokolády (100 g časť som nastrúhala a časť nasekala na kúsky), 300 g odkôstkovaných čerešní (nevážila som, nakrájala som ich na menšie kúsky a kládla po celom vrchu koláča). 

Postup:  Maslo som dobre  vymiešala s cukrom. Za stáleho šľahania som pridávala po jednom žĺtky, škoricu, citrónovú kôru, orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zdalo sa mi, že je cesto dosť husté, tak som pridala asi 2-3 PL mlieka. Zľahka som zamiešala sneh vyšľahaný so štipkou soli a nakoniec čokoládu. 

Cesto som vyliala do tortovej formy priemer 26 cm, ktorú som vyložila papierom na pečenie - len dno. Po vrchu koláča som pokládla vykôstkované  čerešne a dala som piecť. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 40 minút, keď už začal vrch hnednúť tak som koláč prikryla papierom a dopekala kým sa cesto nechytalo na špajdlu - ako pri pečení tortového korpusu.

Vychladnutý koláč som už len pocukrovala práškovým cukrom.



streda 26. júna 2013

Selský závin

Veľmi často robievam hanácke koláče.   Postup je pracnejší ale všetkým nám chutia, tak mi to nevadí. Dostal sa mi však do rúk recept z jedného českého časopisu, ktorý mi veľmi pripomínal koláčiky, tak som ho vyskúšala. Príprava bola jednoduchšia a závin sa vyrovnal chuťou našim obľúbeným koláčom. 

Recept na hanácke koláče TU



Suroviny: 250 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 80 g cukru, 2 PL hladkej múky, 600 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 60 g masla, soľ, citrónová kôra.

Náplň: 500 - 600 g hustejšieho tvarohu, 1 vajce, 100 g práškového cukru (alebo podľa chuti), 1 vanilkový cukor, 70 g hrozienok, citrónová kôra. 

Na dokončenie: 3 PL slivkového lekváru, 1 PL rumu, vajíčko na potretie.

Posýpka: 80 g hrubej múky, 40 g práškového cukru, 30 g masla.

Postup: V polovičnej dávke  mlieka som rozmiešala  droždie, 2 PL hladkej múky a 1 PL cukru. Zakryla som a nechala  urobiť kvások. Meditým som do misky preosiala múku, primiešala soľ, citrónovú kôru asi z 1/2 citróna a zvyšok cukru. Priliala som zvyšné mlieko zmiešané so žĺtkami, kvások a rozpustené vlažné maslo (môže byť aj Hera). Vypracovala som vláčne cesto, zakryla a nechala vykysnúť. 

Medzitým som si pripravila náplň zmiešaním všetkých uvedených surovín a posýpku, tiež zmiešaním múky, cukru a masla. 
(Všetky suroviny jemne drobiť medzi prstami nie dlho, aby sa maslo veľmi nerozpustilo - vznikne mrvenička).

Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Každú som rozvaľkala na plát asi 28x36 cm, potrela každý tvarohovou náplňou, stočila a preložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Hranou dlane som záviny v strede po dĺžke potlačila a potrela lekvárom zmiešaným s rumom. Kraje závinov som potrela rozšľahaným vajíčkom.  Nakoniec som záviny posypala posýpkou a dala piecť do vyhriatej rúry. 
Piekla som pri 170 stupňoch 45 minút, potom som prikryla papierom a ešte dopekala podľa potreby.   





utorok 25. júna 2013

Svieža torta s ovocím

Je to  rýchlovka, pokiaľ niekto nepokladá upečenie korpusu za veľa roboty. Dá sa však nahradiť aj piškótami. Ovocie je možné použiť takmer akékoľvek.

Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL vody, 110 g práškového cukru, citrónová kôra, 1 PL oleja, 80 g polohrubej múky, 50 g škrobovej múčky (zemiakový škrob), 1 KL prášku do pečiva.

Krém: 500 g kyslej smotany, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vanilínový cukry, 120 g práškového cukru, 250 g šľahačkovej smotany,  4-5 KL práškovej želatiny rozpustenej v 1 dl mlieka - urobiť podľa návodu alebo 1 želatinový stužovač Dr.Oetker - za studena (ten som v recepte použila).

Želatina: 1 číre tortové želé, 1 PL cukru, 250 ml vody (ak chceme želé ovocné, miesto celého množstva vody, treba dať iba 200 ml a 50 ml ovocného sirupu), ovocie podľa chuti (jahody, maliny, černice, čučoriedky, mandarinky).

Postup: 3 bielky som vyšľahala s 3 PL vody. Keď začal sneh hustnúť, prisypala som cukor a šľahala som do tuha. Pri nižších otáčkach som pridávala po jednom žĺtky a citrónovú kôru. 
Zmiešala som múku, zemiakový škrob a prášok do pečiva. Zľahka vareškou som primiešala k vaječnej zmesy. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie a jemne potrela olejom. Rozotrela som cesto a dala som piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som 20 minút.

Korpus som nechala vychladnúť a potom som ho vložila späť do formy.

Krém: kyslú smotanu som zmiešala  s jogurtom, pridala som vanilínový cukor, práškový cukor a podľa návodu pripravený želatinový stužovač. Zľahka som primiešala vyšľahanú šľahačku. 
Krém som vyliala na korpus, uložila som ovocie, jahody a čučoriedky a dala som do chladničky stuhnúť. Potom som pripravila podľa návodu na obale želatinu a poliala som ovocie.