Aby som sa zavďačila aj deťom, keďže je streda a to musí byť u nás niečo sladké na obed, urobila som ich obľúbený tvarohový trhanec.
Suroviny: 2 tvarohy (500 g), 100 g masla (Hera), 160 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 vanilkové cukry, 2 dl mlieka, soľ, citrónová kôra, 1/2 KL prášku do pečiva, 160 g hrubej múky, hrozienka.
Postup: Vymiešala som maslo s cukrom a štipkou soli. Postupne som pridávala žĺtky, vanilkové cukry, citrónovú kôru, aj pár kvapiek citróna. Chvíľu som miešala. Potom som primiešala tvaroh, pridávala som mlieko a múku s práškom. Nakoniec som zľahka primiešala sneh. Cesto som rozotrela na plech vymastený a vysypaný múkou, na vrch som rozložila hrozienka a vložila som do rúry vyhriatej na teplotu 175 stupňov. Piekla som asi 35 - 40 minút.
Upečené cesto som vidličkou potrhala na kúsky.
Na tanieri som posypala práškovým cukrom. Trhanec sa môže podávať aj poliaty kompótovou šťavou a s ovocím.
Poznámka: S prípravou cesta sa netreba až tak "hrať". Ja všetko miešam len ručne vareškou. Keďže je masla málo, dosť ťažko sa to spája s cukrom ale dá sa, treba aby bolo maslo mäkké. Časť cukru sa môže vyšľahať aj s bielkami. Pečiem na hlbokom plechu vnútrajší rozmer 32x38 cm. Po upečení je cesto nízke.