utorok 7. januára 2014

Kyslá hrášková polievka

Po všetkých tých dňoch prejedania sa padla dobre aj obyčajná polievočka... 

Suroviny: mrazený hrášok (použila som balenie z COOP), väčšia nakrájaná mrkva, zemiaky, cibuľa, celé čierne a nové korenie, bobkový list, mletá rasca, kari korenie, zeleninový bujón, mlieko, kyslá smotana, soľ, cukor, ocot

Postup: Mrazený hrášok a mrkvu som si v parnom hrnci uparila, môže sa aj uvariť. Zeleninu som potom chvíľu orestovala na masle.  Do vody som dala variť očistené a nakrájané zemiaky s jednou ošúpanou celou cibuľou, soľou, bujónom   a koreninami. Z uvarených  zemiakov som odložila časť, vybrala som aj cibuľu a celé korenia  a zvyšok aj s vodou v ktorej sa varili  som rozmixovala ponorným mixérom. K rozmixovaným zemiakom som pridala   mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a povarila som chvíľu. Dochutila som soľou, cukrom a octom. Do hotovej polievky som vložila zeleninu a odobraté zemiaky.

Dobrú chuť!


Škvarkové pagáčiky

Konečne sa mi podarili upiecť pagáčiky s ktorými som bola spokojná. 




Suroviny: 700 g hladkej múky, 400 ml mlieka, 300-350 g mletých škvariek, 2 vajíčka + 1 vajíčko na potretie, 1 kocka droždia (42 g), 2 KL soli

Postup: Z trochy vlažného mlieka, droždia a 1 KL cukru som si urobila kvások. Do múky som pridala soľ, 100 g škvariek, vykysnutý kvások a v mlieku rozmiešané vajíčka. Vypracovala som cesto, dala som ho na teplé miesto vykysnúť. Cesto som potom rozvaľkala na plát hrubý 0,5 cm, natrela som ho časťou škvariek, preložila som cesto dvakrát (na tretiny - po šírke), takto zložené som ho natrela  škvarkami, znova som preložila na tretiny - po dĺžke. Poskladané cesto som opäť rozvaľkala a postup natierania a skladania som zopakovala.
(Škvarky je dobre rozdeliť si na 2 väčšie časti a 2 menšie časti, väčšie množstvo je treba na natieranie rozvaľkaného cesta čo sa robí  2x a menšia časť škvariek na natieranie poskladaného cesta tiež sa natiera 2x). 
Natieranie a skladanie cesta sa robí bez toho aby sa nechávalo kysnúť! Veľa receptov je takých, že treba niekoľko minút počkať a až potom skladanie opakovať, pri tomto recepte nie.
Poskladané cesto som potom rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, nožom som do cesta urobila mriežku  a vykrajovala som pagáčiky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom a na plechu som ich nechala chvíľu podkysnúť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 20-22 minút.

Nech Vám chutia!




utorok 24. decembra 2013

Milí moji priatelia.

Vianočná nálada na domy sadá,
šťastie a láska do sŕdc sa nám vkladá.
Nech Vás vždy sprevádza na každom kroku, 
počas Vianoc aj počas celého budúceho roku.


štvrtok 19. decembra 2013

Košíčky s orechovou plnkou

Po dlhšom čase budú opäť na našom vianočnom stole...



Suroviny: 300 g hladkej múky, 180 g tuku (Hera, Palmarín), 70 g práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 KL prášku do pečiva, citrónová kôra  a pár kvapiek šťavy.

Plnka: 500 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 180 g mletých vlašských orechov, 180 g mletých piškót, 3 PL rumu, kúsok masla-nemusí byť. 

Postup: Vypracovať cesto a po kúskoch vtláčať do vymastených a múkou vysypaných formičiek na košíčky, (ja som použila menšie formičky   vyšlo mi 60 kusov). Cesto dávať natenko, pri pečení trochu narastie, tak aby ostala jamka. Piecť pri teplote 180 stupňov do bleda. 

Príprava plnky: Zvariť mlieko, prisypať cukor, orechy a piškóty. Premiešať a chvíľku povariť. Potom odstaviť a primiešať kúsok masla na zjemnenie plnky a rum. Na dno vychladnutých košíčkov dať trošku lekváru a plnku. (Ja dávam plnku zdobičkou). Nechať stuhnúť a namáčať do čokoládovej polevy. 

Plnku som neodhadla tak do 10 kusov som dala inú plnku, tá mi zostala z iného receptu...:)


piatok 13. decembra 2013

Vanilkové rožky

Príprava vianočného pečiva patrí medzi moje najobľúbenejšie pečenie. Z množstva receptov si vždy vyberiem  klasiku, také ktoré pečiem  občas a  vyskúšam aj  niečo nové. K tej klasike bez ktorej si Vianoce neviem ani predstaviť   patria vanilkové rožky.  Pečiem ich ako prvé, pretože čím dlhšie postoja, tým sú voňavejšie a chutnejšie. 

Vyskúšala som už všetky tri recepty, rozdiel asi žiadny 😃

Recept I. suroviny:  350 g hladkej múky, 250 g tuku (Hera, Palmarín),  150 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

Recept II. suroviny:  340 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 70 g práškového cukru 140 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

Recept III. suroviny:  300 g hladkej múky, 200 g masla (Hera), 80 g práškového cukru, 180 g mletých vlašských orechov, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

Postup: Suroviny spracujem na cesto a zabalím do potravinovej fólie. Odložím do chladničky odpočinúť na 2 hodiny. Potom rozdelím cesto na tri časti, z každej urobím valček hrubý ako prst a krájam na kúsky podľa toho aké veľké chcem mať rožteky. Z kúskov vytvarujem rožteky, kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem 12-15 minút. Hneď po upečení rožteky obaľujem v zmesy práškového cukru s vanilkovým cukrom.