nedeľa 17. augusta 2014

Cuketové lečo

Recept som uverejnila pred niekoľkými rokmi aj na stránke varecha.sk pod názvom "Lečo trochu inak"  a následne bol zverejnený aj v ich časopise. Veľmi ma to potešilo 😍

Suroviny: cuketa - môže byť kľudne veľká, papriky, paradajky, cibuľa, cesnak, kari korenie, soľ, olej, tavené syry (Apetíto, Syrokrém...)

Postup: Cuketu očistím, nakrájam na kocky, papriku tiež očistím, nakrájam na prúžky, paradajky zbavím šupiek a nakrájam. Očistím a nakrájam cibuľu, spením ju na oleji, pridám pár strúčikov nakrájaného cesnaku, chvíľu orestujem aby cesnak nezhorel a pridám cuketu, soľ a kari korenie.  (Cesnak sa môže pridať tiež až po cukete).  Chvíľu cuketu  dusím, netreba dlho lebo rýchlo mäkne. Potom pridám papriku, paradajky a všetko spolu dusím, ak treba podlejem troškou vody ale väčšinou netreba. Nedusím to dlho lebo ja mám radšej zeleninku chrumkavejšiu ako rozvarenú. Do zeleninového základu dám už len 2-3 väčšie syry a miešam kým sa rozpustia. 
Tentokrát som to urobila tak, že som si syry rozmiešala v horúcom mlieku, len trošku stačí mlieka a potom som priliala k leču. Už len dosolím, prípadne pridám ešte kari korenie  a nakoniec komu nevadí tak ešte pretlačený cesnak, nám nevadí takže určite ho pridám.

Dobrú lečovú chuť priatelia!





utorok 12. augusta 2014

Tvarohový koláč s ovocím

Výborný vlažný koláč s tvarohom a drobným ovocím. Ďaľší recept z veľkého množstva  koláčov s tvarohom a ovocím. 



Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 160 g masla (alebo Hery), 3 PL mlieka, 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 KL prášku do pečiva, štipka soli.

Plnka: 500 g tvarohu, najlepšie jemný aby bol krém hladký, 2 žĺtky, 1 Zlatý klas (nahradiť sa dá aj kukuričným škrobom - 40 g), 1 kelímok kyslej smotany, 1 vanilínový cukor, 160 g práškového cukru (ak treba tak aj viac, podľa toho aký je kyslý tvaroh), sneh zo 4 bielkov, ovocie (jabĺčka, černice, ríbezle).

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do fólie a vložila som na hodinu do chladničky.  
Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť plechu, (ten som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou). Cesto som trochu popichala vidličkou, natrela som plnku a pokládla ovocie. 

Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 45-50 minút. (Treba pozrieť či je upečený spodok koláča).

Na plnku treba vymiešať tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom, Zlatým klasom  a žĺtkami. Zamiešať smotanu a zľahka vyšľahaný sneh. 



Kapustový šalát

Po neúspešných  rokoch pestovania kapusty, keď som to vzdala a nepestovala ju,  som sa opäť tohto roku rozhodla že ju vyskúšam dopestovať. A podarilo sa :) Z každej priesadky čo som vypestovala a presadila naozaj vyrástla kapustná hlavička až hlavisko :) Nepraje jej toto daždivé obdobie, začala v záhrade praskať, tak ju musím zberať a vymýšľať čo z nej.   Zalistovala som  v najstaršom  receptovm zošite a natrafila  na receptík, ktorý som pred pár rokmi robievala veľmi často. Potom som ho odsunula trochu do zabudnutia, veď všetko sa raz môže aj prejesť...ale dnes mal zase doma šalát úspech. 


Suroviny: množstvá surovín sú len orientačné - menšia kapustová hlava, 2-3 väčšie mrkvy, 1 cibuľa, soľ, trochu octu, 200 g dietnej alebo šunkovej salámy, 200 g eidamu, 3-4 uvarené vajíčka, 1 konzerva kukurice. 
Na zaliatie šalátu:  1 majolka, alebo tatárska omáčka, môže byť aj kyslá smotana alebo biely jogurt, to už podľa každého kto čo má rád. 

Postup: Nakrájam kapustu do misky, k nej nastrúham mrkvy, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku, všetko zmiešam, posolím, môže sa pridať aj korenie, zalejem 1 PL octu, premiešam a nechám aspoň hodinu postáť. Zatiaľ nakrájam salámu na menšie kocky, nastrúham syr, nakrájam uvarené vajíčka. Všetko dám ku kapuste, pridám vodou premytú kukuricu (ja premývam vodou vždy kukuricu aj hrášok a až potom pridávam do jedla), majolku (ak je šalátu viac a zdá sa mi jedna  majolka málo, pridám ešte aj jogurt). Nakoniec zamiešam syr a  posolím podľa chuti. Šalát zakryjem a  nechám odstáť v chladničke.