streda 1. októbra 2014

Dobrý jabĺčkový koláč

Recept je  z "Kuchyne Lidla". Koláčik bol výborný 😊




Suroviny: 280 g hladkej múky (dala som 300), 100 g práškového cukru, 1 vajce, 150 g masla, 2 KL prášku do pečiva.

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 1 vanilínový cukor, škorica, trochu kryštálového cukru, vajíčko na potretie koláča.

Postup: Zmiešala som múku s práškom do pečiva a cukrom. Pridala som vajíčko a zmäknuté maslo. Vypracovala som vláčne cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky na 30 minút.

Cesto som rozdelila na dve časti a rozvaľkala som na veľkosť okrúhlej formy. 
Jednu časť som vložila do formy, navrstvila som nastrúhané jabĺčka, posypala som ich škoricou, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Prikryla som druhým cestom, popichala som vrch vidličkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. 

Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov asi 40 minút. 



Výborný je aj s plnkou z nastrúhaných jabĺčok, pridať nasekané vlašské orechy a hrozienka 😊


Kysnutý syrovo-smotanový závin

K dnešnej  brokolicovej polievke som urobila tento syrový závin. Jedla som ho u priateľky a zachutil mi.  Poprosila som ju o  recept a závin som upiekla. Samozrejme nie je nikde napísané, že sa musí jesť k polievke, chutí aj samotný.

Suroviny: 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 50 g masla, 20 g droždia, 150 ml mlieka alebo podľa potreby, trošku soli.

Plnka: 180-200 g  tvrdého syra, 200 ml kyslej smotany, 1 vajce, cesnak podľa chuti.

Postup: Ja som urobila cesto v pekárničke. Najskôr som do nej naliala vlažné mlieko zmiešané so žĺtkom, pridala som rozpustené vlažné  maslo, prisypala som múku so soľou a rozmrvila som droždie. Nastavila som program "cesto", takže pekárnička všetko vymiešala a program skončil nakysnutím cesta.  
Kým robila robotu za mňa pekárnička, urobila som plnku. Nastrúhala som syr a zmiešala som so smotanou, vajíčkom a pretlačeným cesnakom. 
Vykysnuté cesto som vybrala na pomúčenú dosku, rozvaľkala som na plát 40x30 cm a natrela som plnkou. Preložila som na trikrát, vznikol širší závin, ktorý som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a nechala podkysnúť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov. 


pondelok 22. septembra 2014

Koláč s černicami a posýpkou

Upršané počasie posledných dní poškodilo tohotočnú skutočne bohatú úrodu černíc. Posledné, ktoré sa mi podarilo pozbierať som spracovala a zvyšok zelených, ktoré ešte ostali už asi nestihne pri takomto počasí dozrieť... Černice som teda prebrala, naplnila som krabičky, zasypala cukrom a dala do mraziaka a zvyšok som použila na koláč. Bol upečený raz dva, vďaka rýchlemu receptu a bol výborný.




Suroviny: 2 vajcia, 150 g práškového cukru, 150 g kyslej smotany, 260 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, černice.

Posýpka: 50 g masla, 2 PL kryštálového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 4 PL hrubej múky.

Postup: Najskôr som urobila posýpku. Všetky suroviny som spojila ale len do konzistencie hrudiek. 
Cesto som pripravila tiež veľmi jednoducho. Vymiešala som vajíčka s cukrom, netreba dlho a stačí aj vareškou. Potom som  pridala  kyslú smotanu a múku s práškom do pečiva.

Cesto som vyliala do okrúhlej koláčovej formy, ktorú som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Na cesto som uložila černice obalené v práškovom cukre, to len preto,  že boli dosť kyslé a vrch som posypala posýpkou. Koláč som vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov a piekla som 35-40 minút.