streda 28. januára 2015

Piškótová bábovka s hrozienkami II.

Ďaľšia piškótová bábovka, odlišuje sa od tej čo tu mám množstvami surovín. Iný rozdiel medzi nimi som nezistila, obidve chutili.




Suroviny: 4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky,
1 prášok do pečiva, 1 dl oleja, 1 dl vody, hrozienka, citrónová šťava (asi 1 PL)

Postup: Vajíčka som  šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej bielej peny. Za stáleho šľahania som prilievala pomaly olej, potom vodu a citrónovú šťavu. Vareškou som primiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Naliala som cesto a vložila som do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Bábovku som piekla asi 45 minút. 



Poznámka: Bábovku som piekla v nízkej bábovkovej forme. Hrozienka pri pečení prepadli na dno formy, takže pri vyklopení bábovky boli na vrchu. 😊 Nabudúce vyskúšam nezamiešať hrozienka do cesta ale ich pohádzať po vrchu.

piatok 9. januára 2015

Domáce princezky

Recept je z knihy "Recepty zo života č. 7". Prvykrát som ich robila pred rokmi, deti boli ešte malé a nechutili im veľmi. Viac som sa k nim nevrátila. Až môj syn si spomenul na ne a upiekol ich. Tentokrát s ich zjedením nebol problém...minuli sa raz-dva.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 260 g tuku (Hera, Palmarín...) 150 g práškového cukru, 2 vajcia, 3-4 PL kakaa, 1 vanilínový cukor.
Krém: 125 g masla, 5 PL práškového cukru, 3 KL instantnej kávy, 8 PL sušeného mlieka (dali sme sójové), 25 g bielej čokolády.

Postup: Vajíčka vymiešať s polovičnou dávkou cukru a vanilínovým cukrom. (Netreba do peny ako na piškótu, len aby sa to spojilo). Tuk, kakao a druhú časť cukru  tiež vymiešať. Obe masy spojiť a pridať múku. Vypracovasť cesto, ktoré nechať v chlade asi na pol hodinu. Potom cesto rozvaľkať na 5 mm a vykrajovať ľubovoľné tvary - koliesko, štvorec, ovál... Klásť na plech vyložený papierom na pečenie, popichať vidličkou a pri teplote asi 170 stupňov piecť. 
Krém: Kávu rozpustiť asi 1 PL horúcej vody, pridať trochu cukru. Zvyšok cukru vymiešať s maslom, sušeným mliekom a s najemno postrúhanou čokoládou. Primiešať vychladnutú kávu.
Krémom zliepať upečené a vychladnuté keksíky. (Krémom netreba šetriť, nám ešte aj zostal.)