pondelok 20. apríla 2015

Prebúdzajúca sa príroda a prechádzky v nej, su pre mňa životabudičom. Konečne môžem zbierať liečivé bylinky, pripraviť si z nich čaj a nasušiť do zásoby. 


Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis)
Medzi prvé rasliny, ktoré oznamujú príchod jari patrí sedmokráska obyčajná. Nájdeme ju na trávnikoch, lúkach, okrajoch ciest a chodníkov. Ja ju mám priamo v záhradnom trávniku,  takže ju zbieram tam. Kvitne od jari do jesene. 

Pre liečivé účinky zbierame celé kvetné úbory. Trháme ich bez stopiek za suchého a slnečného počasia. Rozložíme ich na tenké vrstvy aby sa kvietky nezaparili a sušíme v tieni a prievane. Dobre usušenú drogu skladujeme v suchom a tmavom prostredí. 
Droga obsahuje viaceré účinné látky napr. saponíny, triesloviny, horčiny, éterické oleje. 

Používa sa  pri chorobách horných dýchacích ciest, pri zápale hrdla. Tiež je účinná pri chorobách žlčníka, poruchách pečene, obličiek ale aj pri reumatických ochoreniach, obľúbená je aj pri zápche. 

Pripravuje sa z nej čaj: 1-2 KL drogy zaliať vriacou vodou a luhovať 10 minút. Piť 2-3 šálky denne. 

Veľmi často sa používa aj na vonkajšie účely. Obklady sa uplatňujú pri výronoch, podliatinách, opuchoch, horúčke svalstva. Omývanie alebo obklady sa osvedčujú aj pri kožných chorobách, ťažko sa hojacich ranách, vyrážkach, akné. 

Na obklady sa pripraví zápar: 3-4 KL drogy zapariť šálkou horúcej vody.




pondelok 13. apríla 2015

Syrové pagáčiky

A  niečo od syna.... 



Suroviny: 720 g hladkej múky, 2 Smetoly (Palmaríny), 3 žĺtky, 1 pochúťková kyslá smotana, 80 g mäkkého nátierkovéhy syra (použili sme Karičku klasik trojuholníčky 4 ks), 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 2 KL soli, vajíčko na potretie, rasca na posypanie.

Postup: Všetky suroviny spolu zmiesiť, vypracovať cesto. Rozvaľkať na hrúbku 0,5 cm a vykrajovať malé pagáčiky. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie. Pagáčiky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať rascou. Piecť pri teplote 185 stupňov 18 minút.  

Nedeľná torta

Neviem ako u vás doma, ale u nás nesmie byť víkend bez maškrty. Málokedy sa mi podarí uspokojiť rodinu a hlavne ich chúťky na sladké nejakým kúpeným keksíkom alebo čokoládou. A tak, či sa mi chce alebo nie, musím sa pustiť do pečenia. Najradšej pečiem torty, ale nie  také krásne nazdobené, že je ľúto zahryznúť do niech,  ale len jednoduché, ktoré nedajú veľa  roboty a môžu sa hneď zjesť bez výčitiek svedomia 😰 



Suroviny: 4 vajcia, 2 PL vlažnej vody, 2 PL oleja, 4 PL práškového cukru, 4 PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Krém: 1 krémový tvaroh (250 g), 1 biely smotanový jogurt, 3-4 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 želatinový stužovač za studena Dr. Oetker, 1 šľahačkovú smotanu alebo práškovú šľahačku, ovocie podľa chuti, mandľové lupienky.

Postup: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom, prilievala som vodu.  Do vyšľahanej žĺtkovej peny som primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a olej.  Zľahka som primiešala  sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli.
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom  26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 23 minút. 

Príprava plnky z ovocia: Použila som mrazené maliny. Dala som ich rozvariť s cukrom a zahustila som ich Zlatým klasom (3-4 KL)  rozmiešaným asi v 50 ml vody. 
(Množstvá sú orientačné, použila som totiž domáce zamrazené maliny, neviem koľko vážili a Zlatý klas som pridávala kým nevznikla kaša stredne hustej konzistencie - aby sa dala rozotierať). 

Príprava tvarohovej plnky: Zmiešala som tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, primiešala som jogurt a vyšľahanú šľahačku. Želatinový stužovač som rozmiešala v 100 ml vlažnej vody, pripravila som ho podľa návodu a primiešala k plnke. 
(Namiesto želatinového stužovača sa môže použiť aj želatina).

Vychladnutý tortový korpus som natrela malinovou plnkou na ňu som natrela tvarohovú plnku.  Vrch som posypala nasucho opraženými mandľovými lupienkami.