pondelok 10. augusta 2015

Výdatný tvarohový koláč

Piecť v letných horúčavách je veru náročné. Upiecť koláč s maslovou plnkou,   ktorá by sa ťažko  pripravovala  ešte ťažšie natierala a krájať koláč  je priam nemožné. Stále neviem pochopiť, ako to tie cukrárky robia, keď musia piecť  krémové zákusky aj  v horúčavách... 
Mala som v chladničke tvaroh a bolo rozhodnuté. Ďaľší z tvarohových receptov.





Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g práškového cukru, 250 g masla (alebo Hery), 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra.

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL zarovnané polohrubej múky, trošku citrónovej kôry, môžu sa dať aj hrozienka.

Postup: Hneď na úvod uvádzam, že cesta bolo dosť veľa na to, že sa použilo len do tortovej  formy. Vystačilo by aj na plech. Len plnky by bolo potrebné na plech viac.
Spracovala som všetky suroviny, zabalila do potravinovej fólie a odložila som ho  asi na hodinu do chladničky.  

Pripravila som plnku zmiešaním všetkých surovín. 

Cesto som potom rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala do kruhu, podľa veľkosti tortovej formy  (26 cm) tak, aby bolo aj po boku formy.  Vložila som cesto do formy. 

Vyliala som tvarohovú plnku, pokládla som hrozienka. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a narezala pásy. Uložila som ich na tvaroh len v jednom smere, nie ako mriežku. 
Zo zvyšku cesta som vykrojila kvietky. Použila som ich na ozdobu, uložila som ich po obvode koláča. Zvyšné kvietky som tiež upiekla.

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a ešte som dopekala asi 10 minút.




nedeľa 26. júla 2015

Koláč s čokoládovým pudingom

Krehký koláčik s čokoládovou plnkou nenáročný na prípravu.





Suroviny: 700 g hladkej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 100 ml mlieka.

Puding: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy (použila som 3x45 g Dr. Oetker), 8 - 10 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 50 g čokolády.

Postup: Najskôr som si uvarila puding. Do horúceho som primiešala čokoládu a maslo. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. 
Kym puding chladol urobila som cesto. 

Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve časti. Jedna  časť môže byť trošku väčšia a druhá menšia. Obidve som zabalila do fólie a vložila do chladničky odpočinúť.  
(Menšiu časť cesta som vložila do mrazničky aby  stuhla viac a dobre sa dala nastrúhať.) 

Keď puding vychladol, rozvaľkala som cesto, ktoré bolo v chladničke na veľkosť plechu a pomocou valčeka som ho preniesla na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. 
Na cesto som rozliala puding. 
Cesto z mrazničky som vybrala a nastrúhala na puding. 
Pri teplote 175 stupňov som koláč piekla asi 40 minút. 

Hotový vychladnutý koláč som ešte pofŕkala čokoládou.

  

piatok 10. júla 2015

Ovocné vankúšiky

Recept mám už pár rokov zo stránky varecha.sk a som s ním veľmi spokojná. Vôňa škorice v ceste a ovocná plnka je výborná kombinácia...


Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 200 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice.

Plnka: 400 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, jabĺčka), 50 ml ovocného sirupu, 50 ml vody, trošku škorice, 30 g kukuričného škrobu, cukor podľa chuti ak treba.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na 1 hodinu. 
Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3-4 mm, vykrajujem pohárom kolieska priemer 7 cm. 
Do stredu každého kolieska dám 1 kávovú lyžičku plnky, koliesko prehnem cez plnku a kraje pritlačím vidličkou. 
Vankúšiky kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, popichám ich vidličkou a pečiem pri teplote 170-175 stupňov 20-25 minút.

Príprava plnky: Ovocie, tentokrát som použila maliny a ríbezle, roztlačím trošku vidličkou, dám do hrnca spolu so sirupom a chvíľu varím kým si nerozmiešam vo vode kukuričný škrob. Zahustím ovocie, dochutím cukrom a škoricou. Varím kým nezhustne a odstavím. Nechám vychladnúť. 
Plnku si urobím pokiaľ cesto oddychuje.