štvrtok 31. marca 2016

Bielková roláda

A zase mi ostati  bielky z pečenia a varenia, a tak som hľadala čo z nich... Našla  som medzi mojimi receptami roládu z bielkov s čokoládovým krémom. Rozhodla som sa pre ňu len s tým rozdielom, že som použila krém kokosový. Nielen na pohľad ale aj chuťovo je táto roláda iná ako roláda pečená aj so žĺtkami. Keďže sa žĺtky do cesta nedávajú, po upečení je bledá a aj kvalita cesta je pevnejšia. Pri stáčaní sa mi na kúsku aj nalomila ale našťastie po natretí krémom sa nalomenina stratila, pekne stuhla a dala sa bez problémov aj nakrájať. 




Suroviny: 6 bielkov, 170 g práškového cukru, 170 g hrubej múky (dala som polohrubú), 60 g rozpusteného vlažného masla, 1 KL prášku do pečiva.

Z bielkov som vyšľahala sneh, prisypala som cukor a šľahala som kým nebol tuhý. Už len vareškou som zamiešala zľahka múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec maslo. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, ten som jemne potrela olejom. Piekla som pri 180 stupňoch do ružova asi 10-12 minút. Upečené cesto som hneď prevrátila na pocukrovanú utierku, stiahla som papier a roládu som stočila. Nechala som ju vychladnúť. Potom som ju pozorne roztočila, natrela malinovým lekvárom, krémom a stočila som ju. Časť krému som si nechala aj na potretie rolády, môže  byť aj v hrubšej vrstve potretá. Nakoniec som roládu posypala kokosom a dala do chladničky dobre stuhnúť. 

Krém: v recepte - 400 ml mlieka, 2 PL hrubej múky, 2 žĺtky, 80 g čokolády na varenie, 80 g práškového cukru, 150 g masla.
V časti mlieka rozmiešať múku a žĺtky. Zvyšné mlieko, rozlámanú čokoládu a cukor variť. Do vriaceho priliať mlieko so žĺtkami a múkou a variť na hladkú kašu. Do vychladnutej primiešať maslo.

Krém kokosový: použitý v mojej roláde - 300 ml mlieka, 2 PL hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 120 g kokosu, 200 g masla, 160 g práškového cukru, kokos na posypanie.
V časti mlieka som rozmiešala múku, zvyšné som dala variť aj s vanilínovým cukrom. Do vriaceho som pridala odobraté mlieko s múkou a varila som do husta, prisypala som kokos a ešte chvíľu som všetko spolu povarila. Vymiešala som maslo s cukrom a primiešala som po častiach aj vychladnutú kašu. 




           

utorok 22. marca 2016

Veľkonočné bochníčky

Pri tomto recepte sa mi akosi žiada zastaviť sa pri význame veľkonočných sviatkov.

Kvetná nedeľa
Kresťanom na celom svete otvorila šiesta pôstna nedeľa Palmarum (známa aj Kvetná alebo Pašiová), nazvaná podľa palmových ratolestí, ktorými v Jeruzaleme vítali prichádzajúceho Ježiša Krista. V kostole sa na Kvetnú nedeľu čítajú pašie, state o utrpení Ježiša. Kvetná nedeľa pripomenula triumfálny príchod Ježiša Krista medzi vítajúce davy. Kňazi posvätia vŕbové prútiky - bahniatka. Ľutia si ich dávajú ešte aj dnes v dome za okno, aby sa tak bránili pred búrkami a bleskami.

Veľký tichý týždeň
Podľa ľudovej tradície všetky dni v tomto týždni majú svoje mená a význam.
Modrý pondelok
Svoje meno odvodzuje od farby tmavobelasého rúcha, ktorým v minulosti prikrývali oltáre. 
Žltý utorok
Má svoje meno podľa farby po zime najvytúženejšieho jarného slniečka. Stretávame sa aj s názvom sivý utorok, pretože so svojou šedivosťou ostáva v porovnaní s inými dňami svätého týždňa najnenápadnejším.
Škaredá streda
O názov tohto dňa sa pričinil Judáš, ktorý za príslovečný Judášov groš zradil Ježiša. Predtým na neho škaredo zazeral. 
Zelený štvrtok
Ježiš slávil so svojimi učeníkmi Poslednú večeru. Názov je podľa jednej verzie odvodený zo spomienky na sviežu zeleň pre Ježiša takej osudovej Getsemanskej záhrady. Najrozšírenejším symbolom tohto dňa je však ticho. Práve v tento deň mlčia na kostolných vežiach zvony, ktoré, ako hovorí ľudová tradícia, odlietajú do Ríma, aby sa vrátili po západe slnka až na Bielu sobotu. Namiesto zvonov sa používali rapkáče. Ľudia sa umývali v potokoch, aby boli zdraví a krásni po celý rok.
Veľký piatok
V kresťanskom svete jeden z najtrúchlivejších dní roka, pretože je to deň Ježišovej mučeníckej smrti na kríži. Pre mnohých veriacich rôznych náboženstiev je to deň prísneho, často úplného pôstu, tichého rozjímania a dobrovoľnej izolácie od hlučných zábav. Deň má strohý a meditatívny charakter. Pozostáva z bohoslužby slova, ktorej vyvrcholením je spev alebo čítanie pašií podľa evanjelistu Jána. Domov sa odchádza v tichu. Nesmelo sa kopať v zemi, „lebo pán Ježiš bol vtedy v hrobe.
Biela sobota
Nový oheň symbolizoval nový život. Radostná oslava zmŕtvychvstania sa začína až večer po západe slnka posvätením ohňa, zapáli  sa večná lampa a novoposvätená veľkonočná sviečka – paškal. Na podvečerných bohoslužobných obradoch už znejú „rozviazané“ zvony. Veriaci často celú noc bdejú v chrámoch, aby tu privítali najväčší sviatok.
Veľkonočná nedeľa
Je radostným sviatkom Vzkriesenia Ježiša. Najväčší katolícky sviatok roka je aj dňom svätenia a konzumovania obradových jedál. Končí sa obdobie prísneho pôstu. 
Veľkonočný pondelok
Tento deň je už síce v novom týždni, ale patrí k hlavným veľkonočným sviatkom a v roku k najveselším. Zvyk šibania má preniesť symbolicky na ľudí po dlhej zime sviežosť. Oblievačka je znázorneným želaním po čistote a zdraví a vajíčka sú symbolom života. 


Veľkonočný týždeň je výnimočný nielen týmito dňami, ale aj jedlami, ktoré sú pre niektoré dni charakteristické. U nás to bude vo štvrtok niečo zelené, určite špenát, v piatok určite ryba, v sobotu údenina.  Keďže utorok dostal prívlastok žltý a zároveň je aj najnenápadnejším, ja som ho trošku zviditelnila takýmito veľkonočnými bochníčkami.
Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 220 g masla (Hera maslová), 220 g práškového cukru, 4 žĺtky, 60 g droždia, 500 ml mlieka, citrónová kôra, vanilkový cukor, 40 g hrozienok, 70 g mandľových lupienkov, štipka soli, vajíčko na potretie.
Postup: Do trošky vlažného mlieka, 1 KL cukru a KL múky som rozmrvila droždie a nechala som vzísť kvások.
Zvyšnú múku som preosiala do misky a zmiešala so soľou. Maslo som si dala zmäknúť a vymiešala som ho s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou (z 1/2 citróna) a žĺtkami. K vymiešanému maslu som prisypala múku, mlieko a kvások. Všetko som najskôr zmiešala vareškou v miske, potom som cesto spracovala rukou. Cesto bolo mäkučké, dobre sa s ním robilo. Keď sa už nelepilo, zapracovala som doň nasekané mandle a hrozienka, ktoré som pred použitím prepláchla vodou. 

Cesto som prikryla a dala som ho kysnúť. Keď zdvojnásobilo objem, rozdelila som ho na 5 menších častí a tie som vyválala na bochníky. Na plech som dala papier na pečenie, trochu som ho potrela maslom a uložila som bochníčky. Kým sa mi vyhriala rúra, na plechu podkysli. Potrela som ich rozšľahaným vajíčkom a posypala mandľovými lupienkami. 
Vrch som nožom nakrojila do kríža. Piekla som najskôr pri teplote 185 stupňov 20 minút, potom som teplotu znížila na 175 a dopekala som ešte asi 15 minút. V polovici pečenia som bochníčky prikryla papierom aby veľmi nestmavli. 

Dobre je pred pečením ešte jednotlivé bochníčky na plechu po bokoch potrieť olejom aby sa nezlepili dohromady a dali sa oddeliť. 


pondelok 21. marca 2016

Snehové tyčinky

Aj vy si dávate zamraziť bielky z vajíčok ak vám náhodou ostanú pri pečení alebo varení? Ja áno. A je to super vec. Keď ich potrebujem tak ich dám len von z mrazničky, pri izbovej teplote sa rýchlo rozmrazia a sú prirpavené na použitie. Ani s vyšľahaním nie je problém. Vyskúšajte.

Upratovala som mrazničku a zdalo sa mi, že v nej mám   bielkov už akosi priveľa. Vybrala som nádobku s piatimi a urobila som tieto tyčinky. 


Suroviny: 5 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Krém: 2 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 6 KL kakaa, 50 g čokolády na varenie (ak chcem krém výraznejší čokoládový ale nemusí byť), 150 g masla.

alebo

Krém II.: 150 ml mlieka, 5 žĺtkov, 2 PL polohrubej múky, 50 g kakaa, 50 g čokolády, 200 g masla, 150 g práškového cukru.
Tento krém je výhodnejšie robiť vtedy, keď nemáme bielky a treba použiť celé vajíčka, tak sa využijú aj bielky aj žĺtky.

Postup: Sneh sa robí nad parou, preto treba zvoliť vhodnú misku, ktorá sa môže položiť nad horúcu vodnú paru. 
Bielky som najskôr  rozšľahala  v miske na nižšom stupni so štipkou soli do peny, prisypala som polovicu dávky kryštálového cukru a misku som položila nad paru. Šľahala som  chvíľu a prisypala som zvyšok kryštálového cukru. Zvýšila som obrátky šľahača a šľahala som sneh,  kým nebol  hustý a lesklý. Trvalo mi to asi 8 minút. Potom som misku so snehom odložila  z pary a prišľahala som ešte  práškový cukor. To stačí už len chvíľu.

Plechy  som si  vyložila papierom na pečenie a zdobičkou som robila paličky. Rúru som vyhriala na 70 stupňov, zapla som ju na teplovzdušné pečenie, vložila som plechy a tyčinky som sušila 70-80 minút.
(pri použití obyčajného pečenia - vrch aj spodok, piecť pri teplote 90-100 stupňov)
Skúsila som či sú tyčinky dostatočne vysušené, rúru som vypla a nechala som plechy v nej kým nevychladla. 

Pripravila som si krém, použila som prvý.

Krém: Tiež som šľahala nad parou. Do misky som dala vajíčka, cukor, kakao a šľahala som nad parou kým krém nezhustol. 
(Treba dávať pozor, aby nezačal cukornatieť, nešľahať príliš dlho). 
Do horúceho krému som pridala ešte čokoládu a miešala som kým sa nerozpustila. Krém som odstavila a nechala vychladnúť. Vyšľahala som ho so zmäknutým maslom. 
A už som len spájala vychladnuté tyčinky.

streda 2. marca 2016

Hačkujem...hačkujem....

Ďalšie podložky a k nim malé dečky, na želanie...





Bravčové kocky na hrášku

Jednoduché jedlo a keďže ho pripravujem v tlakovom hrnci, tak aj rýchlo hotové. Veď nemusí byť vždy vyprážaný rezeň 😃

Suroviny:  bravčové stehno, olej, cibuľa, mletá červená paprika, mrazený alebo čerstvý hrášok, mleté korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, kyslá smotana alebo smotana na varenie, hladká múka. 


Postup:  Bravčové stehno som nakrájala na menšie kocky. V tlakovom hrnci som na oleji opražila do skovita nakrájanú cibuľu, primiešala som papriku a hneď som pridala aj mäso aby paprika nezhorela. Premiešala som, osolila, okorenila, vhodila som celé nové korenie a bobkový list. Chvíľku som ešte miešala kým mäsko nepustilo šťavu, zaliala som vodou a zatvorila som hrniec. Nastavila som čas na 22 minút.

(Ak varíte klasicky, treba miešať a podlievať kým nebude mäsko takmer mäkké, potom pridať hrášok a ešte dusiť do mäkka).

Po uplynutí času sa hrniec ozval pípaním, vypustila som všetkú paru a hrniec som otvorila. Pridala som mrazený hrášok a opäť som hrniec zatvorila. Čas som natavila na 10 minút. (Časy sú orientačné záleží od veľkosti nakrájaných mäsových kociek).

Mäsko aj hrášok boli akurát mäkké. Vybrala som bobkový list a guličky korenia. 

Na zahustenie som použila kyslú smotanu, máme ju radšej ako sladkú.  Smotanu som si rozriedila mliekom lebo bola hustá, primiešala som hladkú múku, trochu odobratého vývaru z duseného mäsa a všetko som dobre rozmiešala aby neboli hrčky.  Priliala som k mäsu a ešte chvíľu povarila. Nakoniec som ešte posolila, na zvýraznenie chute som dala trošku cukru a ocot.

(K mäsu sa môže pridať spolu s hráškom aj nakrájaná mrkva).

Kým sa mäso dusilo, uvarila som cestoviny, u nás obľúbené kolienka,  tak nám to chutí doma najlepšie a obed bol hotový.


Dobrú chuť!






nedeľa 28. februára 2016

Miešané vajíčka so šunkou

Aj takéto jednoduché jedlo rýchlo pripravené vie nasýtiť a pochutiť sa na ňom tiež dá...Porušila som môj takmer každodenný ranný jogurtový rituál a zhrešila som týmto kalorickejším jedlom.

Príprava je veľmi jednoduchá: Očistila a nakrájala som si cibuľu, na prúžky som nakrájala bravčovú šunku, rozšľahala som si v mojom prípade dve vajíčka. Na oleji som opražila najskôr cibuľku, potom som pridala šunku, jeden tavený trojuholníkový syr Karička ale samozrejme môže byť aj iný. Miešala som kým sa syr neroztopil a zaliala som vajíčkami. Premiešala som aby vajíčka stuhli a odstavila som zo sporáka. 
K vajíčkam  som si urobila hrianky v hriankovači.

Bolo to ozaj dobré a iné od obyčajnej praženičky, ktorú mám samozrejme tiež veľmi rada. 








pondelok 15. februára 2016

Punčová torta

Neviem si predstaviť narodeninovú  oslavu bez torty.   Deti sú už dospelé ale torte sa vždy potešia. Keď môžem, rada im nejakú upečiem. 





Korpus I.: 6 vajíčok, 120 g práškového cukru, 2 PL horúcej vody, 140 g polohrubej múky, 1/2 KL prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Korpus II.: 3 vajíčka, 60 g práškového cukru, 1 PL horúcej vody, 70 g polohrubej múky, 1/4 KL prášku do pečiva, 1 PL oleja.

Punč: 200 ml malinového sirupu, 3 PL rumu, punčová aróma 1 KL,  150 ml pomarančovej šťavy (potrebovala som odšťaviť 1 a 1/2 pomaranča), šťava z 1/2 citróna, 2 PL práškového cukru, marhuľový lekvár.

Postup:Našľahala som 6 žĺtkov, prisypala som cukor, priliala som  horúcu vodu a šľahala som kým nebola hustá bledá pena. 
Vareškou som primiešala múku s práškom do pečiva, sneh z bielkov a nakoniec olej. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm, vyložila som dno papierom na pečenie, ktorý som  potrela  jemne olejom. Piekla som pri 175 stupňoch 30 minút.

Tak isto som pripravila aj druhý korpus z 3 vajíčok.

Po vychladnutí som väčší korpus prekrojila na polovicu - dva pláty. Tenký korpus som nechala tak.

Punč: Sirup som zmiešala s rumom a punčovou arómou, pomarančovú a citrónovú šťavu som zmiešala s cukrom.
Mala som vlastne dva punče na polievanie.

Dokončenie: Jednu časť prekrojeného korpusu som položila na podnos, pokvapkala som ho rumom, potrela marhuľovým lekvárom, priložila som tenký korpus (upečený z troch vajíčok), striedavo som ho polievala jedným a druhým punčom -  všetko sa  nakoniec zlialo. Vôbec to nevadilo, chute sa aspoň prepojili. 
Druhú časť prekrojeného plátu som potrela lekvárom a natretou  stranou som priložila k punčovému plátu. 
Tortu som zaťažila a dala do druhého dňa do chladu. 
Potom som vrch poliala punčovou polevou v prášku, pripravenou podľa návodu.



utorok 9. februára 2016

Karamelovo-orechové rezy

Nádherné rezy, ktoré som objavila na internete  a musela vyskúšať... Mne sa síce nepodarili také krásne, ale chuťovo boli rezy  vynikajúce. Veď čo môže byť zlé na tom keď sa spoja orechy s karamelom...mňamka 

(Recept som si  mierne upravila pridaním oleja do cesta a skaramelizovaním cukru pri príprave plnky, čo v pôvodnom recepte nebolo). 

Suroviny: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 ml vlažnej vody, 100 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL oleja.


Krém: 1 l mlieka, 3 karamelové pudingové prášky, 1 vanilínový cukor, 200 g kryštálového cukru, 250 g masla, 2 PL práškového cukru.


Postup: Celé vajcia som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, postupne som počas šľahania prilievala vodu a šľahala som pokiaľ nebola masa hustá a biela. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a už len  vareškou som spolu s orechami primiešala k vajíčkam. Nakoniec som zamiešala olej. 
Cesto som rozotrela na plech, vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Piekla som na plechu 39x32 cm.

Krém: Z cukru som pripravila v kastróli so širším dnom  tmavší karamel, zložila som ho z ohňa a zaliala som ho asi 500 ml mlieka (pozor, začne dosť kypieť a karamel stvrdne). Hrniec som dala opäť na oheň a miešala som kým sa karamel  nerozpustil. Vo zvyšku mlieka som rozmiešala pudingové prášky a priliala som ku karamelovému mlieku. Uvarila som hustý puding. Ten som za občasného premiešania nechala vychladnúť. Vymiešala som si maslo s práškovým cukrom a potom som prišľahala takmer vychladnutý puding. Všetko som spolu ešte dobre vyšľahala. 

Krém som natrela na vychladnutý upečený plát cesta. Vrch som posypala orechami a čokoládou. Zákusok som dala dobre stuhnúť a potom som krájala na rezy.

Neviem prečo, ale nemám dobrú skúsenosť s prípravou piškótového cesta, ktoré sa robí šľahaním celých vajíčok... už veľakrát som si povedala, že to nebudem tak robiť, že budem postupovať podľa bežných postupov teda šľahať zvlášť žĺtky s cukrom, alebo najskôr bielky ale zase som sa dala presvedčiť receptom.  A možno som aj dúfala, že tentokrát mi to konečne vyjde.

Vyšľahané piškótové cesto bolo  nádherne nadýchané a bolo ho tak veľa, že som bola rada, aj upečené vyzeralo dobre. Krém tiež bez problémov ale krájanie ma nemilo prekvapilo. Cesto bolo jemné a drobilo sa.  
Keď  budem rezy robiť nabudúce a to ich  určite budem robiť, tak postup pri príprave cesta bude určite iný... alebo ak mi niekto viete poradiť čo môže byť dôvodom rozpadávania sa cesta, prečo bolo také jemné, kde som mohla urobiť chybu, budem rada a vopred ďakujem.





Vajíčková nátierka

Dnes pridávam ešte túto nátierku z vajíčok. 

Suroviny: 4-5 vajíčok, maslo, tavený syr, cibuľa, horčica, soľ. Množstvá surovín si upravím podľa chuti. 

Postup: Vajíčka uvarím na tvrdo, ošúpem ich a cez koliesko na zemiaky ich pretlačím - robím to tak preto, aby som ich nemusela krájať :). V miske si vymiešam maslo so syrom a horčicou. Primiešam pretlačené vajíčka.  Cibuľku nakrájam nadrobno a primiešam k vajíčkam a už len dochutím soľou. 

Zmes má síce väčšie kúsky a dá sa jesť aj lyžičkou ako šalát ale dobre sa rozotiera aj  na chlebík.

Dobrú chuť!


sobota 30. januára 2016

Bryndzová nátierka

Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom - mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Charakteristickým znakom výroby Slovenskej bryndze je drvenie a mletie vyzretého ovčieho alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra a ich miešanie so soľou alebo špeciálne pripraveným soľným roztokom, čím sa táto výroba odlišuje od výroby iných druhov ovčieho  syra vyrábaných mimo územia Slovenska. Výroba Slovenskej bryndze je realizovaná v bryndziarňach, ktoré ovčiu a kravskú hrudku nakupujú alebo si vyrábajú samy.

Ovčí syr a Slovenská bryndza boli najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska základným článkom obživy obyvateľstva. Od 16.–17. storočia sa na skladovanie ovčieho syra v čase, keď ho bol prebytok, používalo jeho natlačenie do ovčej alebo kozej kože. Neskôr sa ovčia hrudka podrvila a natláčala spolu so soľou do drevených sudov. Takáto prirodzene konzervovaná hrudka označovaná ako sudovaná bryndza vydržala a bola dôležitým zdrojom obživy v období nedostatku mlieka. 

Výroba bola veľmi pracná a náročná a realizovali ju iba gazdovia pre svoju domácu spotrebu. Takáto domáca výroba pre vlastnú spotrebu bola široko rozšírená až do polovice 20. storočia, najmä v severnej časti Slovenska na Orave. Priemyselná výroba Slovenskej bryndze začína v 2. polovici 18. storočia, keď vznikli bryndziarne v Detve (1787) a Zvolenskej Slatine (1797). V prvej polovici 19. storočia už vznikajú ďalšie bryndziarne na Liptove, Považí a Pohroní. Z nich dodnes pracujú bryndziarne vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Výroba Slovenskej bryndze ako roztierateľného syra s nižším obsahom soli bola zavedená koncom 19. storočia vo Zvolene a rýchlo sa rozšírila po celom Slovensku.

(Informácie sú z internetu - Úrad priemyselného vlastníctva SR)

Bryndza má zaujímavú a dlhú históriu...pre nás, dovolím si tvrdiť väčšiny Slovákov, patrí k obľúbeným potravinám a spájame ju hlavne s bryndzovými haluškami, ale jej využitie v kuchyni je širšie.

Výborná je aj jednoduchá nátierka z nej.

Suroviny:  100 g bryndze, 100 g masla, cibuľka, 1/2 KL mletej červenej  papriky, soľ.

Postup: Zmiešať bryndzu s maslom a  paprikou, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, trochu soli. 

A už len dobrý čerstvý chlebík a k tomu pohár mlieka alebo šálku čaju.




streda 20. januára 2016

Rybacia nátierka

Dnes  ľahká večera. Hriankovač už pečie hrianky, nátierka hotová, ovocný čaj uvarený môžeme sa pustiť do jedenia....😊

Suroviny: 1 konzerva rýb v oleji, (ja najradšej používam drveného tuniaka alebo sardinky), 3 PL masla alebo nátierky, 2 trojuholníky taveného syra, nadrobno nakrájaná cibuľka, soľ, 1-2 KL horčice.

Postup: V miske som vymiešala maslo so syrom, pridala som už rozdrveného tuniaka, nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a soľ. Všetko som premiešala.
Nátierka je  hotová raz - dva.

Dobrú chuť!


sobota 16. januára 2016

Syrová nátierka

Nátierka sa dá urobiť z rôznych surovín. Výhodou je, že sa pripraví rýchlo a použité suroviny sa dajú skombinovať na veľa spôsobov. Syr je u nás veľmi obľúbený a konzumujeme ho každý deň. Urobiť z neho nátierku nie je nič zložité.

Suroviny: Podľa chuti akýkoľvek tavený syr, ( tvrdý syr, plesnivý syr, Hermelín..., cibuľa, cesnak, soľ, maslo, horčica a ak treba na zriedenie trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Postup: Tavený syr som rozmiešala s maslom, pridala som nastrúhané dva druhy syra, mala som doma obyčajný a údený, primiešala som nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (množstvo kto má ako rád). Všetko som dobre premiešala, posolila, dochutila som horčicou (horčica sa môže vynechať) a zjemnila som trochou bieleho jogurtu. 

Dobrú chuť!