utorok 12. marca 2019

Šľahačková bábovka II.

Do zbierky upečených báboviek, dnes pribudla táto...
Už som toľko receptov vyskúšala a stále mám ďaľšie ktoré môžem skúšať. A veru je medzi nimi rozdiel. Iné sú  z piškótového cesta a iné z maslového cesta. Aj vláčnosť je u každej inakšia,  ale všetky sú dobré a  hlavne domáce... aspoň nám doma zatiaľ všetky chutili 😊




Suroviny: 4 vajcia, 1 vanilínový cukor, 260 g kryštálového cukru, 250 ml šľahačkovej smotany, 20 g hrozienok, 300 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 100 g mletých orechov, alebo 3 KL kakaa.

Postup: Vajcia som šľahala s vanilínovým a kryštálovým cukrom do hustej peny.

Šľahačkovú smotanu som vyšľahala na krém - nie do tuha. 
Vareškou som šľahačkový krém  primiešala k vaječnej hmote a potom aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. 

Oddelila som 1/3 cesta a do tej som primiešala kakao. 
Keď pridávam do cesta kakao, vždy ho najskôr rozmiešam v troche t.j. 2-3 PL mlieka. Ak sa nepridá kakao, môžu sa primiešať mleté orechy, kto ako chce.

Bábovkovú formu som dobre vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
Najskôr som vyliala bledé cesto a potom kakaové. Vareškou som cestá jemne premiešala aby vytvorili mramorovanie. 

Piekla som pri teplote 175 stupňov 45 minút.


Koložvárska kapusta

Výdatný a veľmi chutný obed 😊



Suroviny: 1 kg kyslej kapusty, 200 g ryže, 600 g mletého mäsa, 200 g klobásy, 300 ml kyslej smotany, 150 ml sladkej smotany alebo mlieka, mletá rasca, majoránka, sladká  mletá červená paprika, korenie,  cesnak, cibuľa, soľ, olej, masť.

Postup: Ryžu som umyla, zaliala som asi 500 ml vody, osolila a dala variť. Keď sa voda odparila, ryžu som odstavila. Ryža nebola  celkom uvarená ale to nevadí, bude sa piecť.

Na oleji som spenila nadrobno nakrájanú cibuľu, pridala som  cesnak, mletú červenú  papriku a mleté mäso. Chvíľu som všetko opekala. Potom som ešte pridala mletú rascu, majoránku, soľ, podliala som vodou a za občasného miešania som mäso dusila asi 30 minút. 

Kyslú kapustu som prepláchla studenou vodou a na masti som ju domäkka udusila. Počas dusenia som ju podlievala vodou.

Nakrájala som klobásu na kolieska. Kyslú smotanu som zmiešala s mliekom.

Ohňovzdornú misku som vymastila olejom a ukladala som vrstvy:
1/3 kapusty bez šťavy, nesmie byť v nej veľa šťavy,
 na kapustu som  rozložila
1/2 uduseného mäsa,  1/2 klobásy, 1/3 kapusty,
zaliala som  polovičným množstvom smotany, 
rozložila som ryžu, druhú polovicu mäsa a klobásy a  zvyšnú kapustu.
Vrch som zaliala  zvyškom smotany. 

Misku som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 45-50 minút.

Dobrú chuť! 😊




nedeľa 24. februára 2019

Raňajkové kysnuté koláče

Z kysnutého cesta pečiem veľmi rada. 
Cesto sa dá pripraviť na veľa spôsobov s použitím rôznych druhov múky, masla, oleja, tukov, mlieka, smotany s vajíčkami i bez nich... Samotný postup je takmer rovnaký, odlišuje sa len v tom, či sa z droždia pripraví kvások, alebo sa použije droždie priamo pridaním k surovinám ale to hlavne vtedy, keď sa pridáva sušené droždie. Ja osobne mám rada to čerstvé a vždy z neho pripravím najskôr kvások. 

Teraz je  veľmi moderné kváskovanie. Neskúšala som si urobiť svoj vlastný kvások, ani nie tak preto, že by to bolo až tak náročné, toho by som sa nebála, ale neviem si predstaviť, čo by som s tým kváskom robila, veď ho treba stále udržiavať pri živote a robiť z neho, aspoň tak to chápem...

Ostávam zatiaľ pri pečení s použitím klasického čerstvého droždia.
Na tieto koláče som použila univerzálne kysnuté cesto, aspoň tak bolo uvedené v časopise.  Rozhodla som sa urobiť okrúhle koláče a naplniť ich tým, čo som doma mala. V mrazničke slivky, v chladničke tvaroh, slivkový lekvár a mak, ale ten som nakoniec nepoužila. 
Suroviny som zdvojnásobila.

Koláčiky boli na svete, čerstvo upečené,  voňavé. Už len šálka čaju, kakaa, kávy, každému podľa chuti. 



Suroviny: 600 g polohrubej múky, 400 g hladkej múky, 1 kocka droždia (42 g), 4 PL kryštálového cukru, 500 ml mlieka, 1 vajce, 1 žĺtok, 150 ml oleja (masla), 1/4 KL soli.

Plnka: 500 g jemného krémového tvarohu, práškový cukor, vanilínový cukor, 2 KL Zlatého klasu, hrozienka, slivkový lekvár, slivky, mletá škorica, kryštálový cukor.

Posýpka: 5 PL hrubej múky, 5 PL kryštálového jemného cukru, asi 1 cm hrubý plátok masla.

Postup: Pripravila som si kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL múky a 1 KL cukru.
Do misky som preosiala múky, pridala som cukor, soľ, vykysnutý kvások a všetko som  premiešala. Postupne som prilievala vlažné mlieko, v ktorom som rozšľahala vajíčko a žĺtok. Pomaly som prilievala aj olej. 
Vypracovala som hladké lesklé cesto. 
Na teplé miesto som cesto dala vykysnúť. Keď bolo cesto vykysnuté opäť som ho prepracovla a dala kysnúť.

Pripravila som si plechy na pečenie a okrúhlu formu. Plechy som vystlala papierom na pečenie a formu som vytrela tukom.

Plnka: Tvaroh som vymiešala s cukrom, vanilínovým cukrom a Zlatým klasom.

Posýpka: Zmiešala som múku s cukrom, pridala som na kúsky nakrájané maslo a urobila som posýpku. 

Z cesta som odoberala kúsky - vážila som ich lebo som chcela mať koláče  rovnaké, mali 65 g. 
Vyformovala som guľky a kládla na plech, ďalej od seba. Pohárom namočeným v múke som vytlačila jamku, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom. 
Do jamky som  uložila  slivky, posypala som ich trochou kryštálového cukru a škoricou,  a ďalšie som naplnila  tvarohovou plnkou. Urobila som 22 koláčov. 

Zvyšok cesta som rozdelila na polovicu. Časť som roztlačila do formy, dala som zvyšok tvarohovej plnk. Z druhej časti cesta som urobila mriežku. Uložila som ju na tvaroh a do otvorov som dávala lyžičku slivkového lekváru. 

Posýpkou som všetky koláče posypala.

Piekla som najskôr pri teplote 185 stupňov 8 minút a potom som dopekala pri 180 stupňoch asi 15 minút.

Všetky koláče boli výborné ale tento tvarohový s lekvárom bol vlažný s príjemnou  kombináciou chutí. 😉




Vyskúšajte. 

Dobrú chuť!