pondelok 16. decembra 2019

Arašidové sušienky

K tradičným vianočným koláčikom som tento rok pridala aj tieti sušienky. Pre mňa to bolo niečo doteraz nevyskúšané, pridať do cesta arašidy. Vyskúšala som a s výsledkom som bola spokojná. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 140 g práškového cukru, 140 g mletých nesolených arašidov, 1 vajce. 

Postup: 
Zo surovín som vypracovala cesto. 

Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila na pol hodinu do chladu. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3 mm a vykrajovala som rôzne tvary. 

Sušienky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175  stupňov asi 12 minút.

Aj keď to nebolo v recepte, vyskúšala som časť sušienok pred pečením potrieť bielkom a posypať sekanými arašidami. 
Hotové sušienky som spájala pomarančovým džemom a tie posypané arašidami nutelou.
Ale to v recepte tiež nebolo, sušienky mali byť bez zliepania, len také jednoduché 😊




streda 23. októbra 2019

Jednoduchá zemiaková polievka

Názov neklame, túto polievočku máte uvarenú raz-dva. Nie je až taká sýta, ale nám k slivkovým knedličkám stačila 😊



Suroviny: zemiaky,  cibuľa, bravčová masť (olej), mletá červená paprika, mletá rasca, majoránka, korenie, detská krupica (asi 100 g), l PL masla, 1 vajce, soľ.

Postup: Na masti som opražila nadrobno nakrájanú cibuľu. Odstavila som a primiešala mletú papriku, rascu, korenie, soľ a majoránku. Pridala som aj očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Zaliala som vodou a varila, kým neboli zemiaky mäkké.

Z krupice, masla a vajca som vymiešala cesto. Nechala som ho chvíľu postáť a potom som pomocou lyžice hádzala do polievky halušky a krátko som ich v polievke povarila.


K polievke sme mali Slivkové knedle 


DOBRÚ CHUŤ!

pondelok 9. septembra 2019

Banánový koláč

Ak neviete čo urobiť s už prezretými banánmi, vyskúšajte tento rýchly koláč.

Suroviny: 230 g polohrubej múky, 1KL prášku do pečiva, 1/4 KL sódy bikarbóny, 30 g kakaa, 150 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 vanilínový cukor, 120 g roztopeného masla, 3 prezreté banány, 80 g nasekanej čokolády, 60 g mletých orechov.

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 50-70 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Zmiešala som spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao a cukor.
Vajíčka som vymiešala s vanilínovým cukrom, pridala som roztopené maslo a roztlačené banány. 
Obidve zmesy som zmiešala a primiešala som nasekanú čokoládu a orechy.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. 
Formu som vytrela tukom a vysypala múkou. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.

Po vychladnutí som koláč potrela polevou.
Čokoládu na polevu som nalámala na malé kúsky a zaliala som horúcou šľahačkovou smotanou. Chvíľu som nechala postáť a potom som vymiešala na hladkú polevu.




pondelok 5. augusta 2019

Karé na fazuľkových strúčikoch

Ahojte priatelia
opäť po trošku dlhšom čase pridávam niečo nové.

V týchto letných horúčavách sa mi veľmi piecť nechce a ak aj niečo upečiem, väčšinou kysnuté alebo ovocné a to už všetky receptu tu mám. Nič nové neskúšam.
Dnes teda  niečo na zjedenie napríklad na  obed 😉

V záhrade pestujem okrem inej zeleniny aj zopár kríčkov fazuľky ale len strukovej aj to málo, aby bolo na uvarenie polievočky. A keďže už polievka bola, tak som  chcela fazuľku  využiť ako prílohu k mäsku. 
Bola z toho nakoniec chutná omáčka 😊



Suroviny: bravčové karé bez kosti (samozrejme môže byť aj s kosťou, dokonca aj stehno), olej, cibuľka, rajčinový pretlak, kečup, soľ, bobkový list, celé čierne a nové korenie, fazuľkové struky, hladká múka, voda, provensálske korenie, cukor, citrónová šťava.

Varila som v tlakovom hrnci.

Postup: Karé som si nakrájala na plátky, naklepala, obalila v hladkej múke a krátko opiekla z obidvoch strán na rozpálenom oleji. 

Na výpeku som opražila nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som rajčinový pretlak, kečup, soľ, koreniny a všetko som chvíľu podusila. 
Ak je to veľmi husté môže sa pridať trochu vody.

Potom som pridala mäso, zaliala som vodou a hrniec som zatvorila.
Nechala som dusiť asi 15 minút. 

Mäsko už bolo mäkké, tak som plátky vybrala a do zvyšnej šťavy som pridala fazuľkové struky nakrájané na menšie kúsky. 
Opäť som hrniec zatvorila a ešte 5-8 minút nechala dusiť.

Nakoniec som zahustila vodou zmiešanou s trochou hladkej múky. 
Už som len dochutila soľou, korením,  trochou cukru a citrónovou šťavou. Nakoniec som  pridala aj provensálske korenie.

Ako prílohu som uvarila nové zemiačiky. A keďže doma pestujeme aj uhorky, tak nechýbal uhorkový šalát.

Dobrú chuť všetkým!

pondelok 8. júla 2019

Malinovo-vanilková torta

Naša nedeľná torta. 
Keď nechcem upiecť za plech zákuskov lebo viem, že sa to nezje, radšej upečiem tortový korpus. Naplniť ho je už jednoduché, krémov je veľa. Chcela som niečo ovocné v kombinácii s ľahkým krémom. Mala som natrhané  maliny, tak som ich skombinovala s pudingovým krémom ochuteným kyslou smotanou. Nakoniec nesmela chýbať moja obľúbená šľahačka 😊
Korpus bol jemný vláčny a krém príjemne vanilkový s malinami dodával torte sviežu letnú chuť.




Suroviny: 4 vajcia, 160 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 ml oleja, 50 ml vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 KL citrónovej šťavy.

Krém I.: čerstvé maliny asi 300 g (mohli by byť aj mrazené), 2-3 PL kryštálového cukru, 50 ml vody, 2-3 KL Zlatého klasu (alebo iného škrobu - kukuričný, zemiakový niečo na zahustenie).

Krém II. 500 ml mlieka, 1 Zlatý klas s prírodnou vanilkou, 1 vanilkový cukor, 3 PL kryštálového cukru, 80 g masla, 150 g kyslej smotany.

Sirup malinový na navlhčenie korpusov.

Postup: Celé vajíčka som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, prišľahala som citrónovú šťavu a šľahala som do hustej peny.

Potom som postupne prilievala olej a vodu. Nakoniec som vareškou primiešala múku s práškom do pečiva.

Cesto som rozotrela do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. (Použila som formu s priemerom 26 cm, zvyknem ju vystlať papierom na pečenie - dno a boky jemne potriem olejom).

Piekla som pri teplote 175 stupňov 25-30 minút.

Krém I.: Maliny som zmiešala s cukrom a chvíľu povarila, zahustila som Zlatým klasom rozmiešaným v 50 ml vody.

Krém II.: Z mlieka, Zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru som uvarila puding. 
Chvíľu som ho nechala chladnúť, občas som premiešala a potom som primiešala ešte do teplého maslo. 
Nakoniec, keď bol puding už len vlažný, primiešala som aj kyslú smotanu.

Krémy som odložila do chladničky aby trochu stuhli, zatiaľ vychladol dobre aj korpus.  Prekrojila som korupus na dve časti.

Spodný korpus som pokvapkala sirupom a natrela som 1/2 pudingového krému. 
Vrchný korupus som tiež pokvapkala sirupom, natrela zvyškom pudingového krému a naň som rozotrela malinový krém. Jemne som krémy spolu vidličkou premiešala. (Nemusí to byť). 

Keď v chladničke krémy stuhli, dozdobila som šľahačkou a malinami.