piatok 1. júna 2012

Marhuľový koláč

Výhodou kysnutého cesta je to, že sa dá využiť na rôzne spôsoby. Či už urobíte z neho jednoduché pečivo, plnené buchty, záviny s rôznymi plnkami, alebo na slano, stále bude chutiť a zasýti. Veľkú skupinu koláčov z kysnutého cesta tvoria ovocné koláče. Veď využiť sa dá akékoľvek ovocie od jabĺk, hrušie, sliviek, broskýň... Dnes som použila marhule a urobila som koláč na veľký plech a  jeden malý okrúhy koláčik. Chutil výborne.


Suroviny: 360 g polohrubej múky, 300 g hladkej múky, 42 g droždia, 3 vajcia, 120 g práškového cukru, 100 g rozpusteného tuku (Hera, Palmarín), 200 ml mlieka, soľ.

Plnka: 750 g tvarohu, 2 vajíčka, 3 PL Solamylu, 100 g kryštálového cukru, citrónová kôra, čerstvé marhule, mandlové lupienky.

Posup: Z droždia a trošky vlažného mlieka som  urobila kvások. Pridala som ho do preosiatej múky zmiešanej s cukrom a soľou. Priliala som vlažné  mlieko vymiešané s vajíčkami a tukom. Všetky suroviny som spracovala na  vláčne cesto a prikryté som ho dala  kysnúť. 
Cesto som potom rozdelila na dve časti,  jednu väčšiu som rozvaľkala na veľkosť plechu. Plech som vytrela tukom, položila som cesto. Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a vložila do vymastenej sklenenej okrúhlej formy. 
Cestá som natrela plnkou, ktorú som pripravila zmiešaním tvarohu, Solamylu, cukru, vajíčok a citrónovej kôry. Po vrchu som uložila  rozpolené odkôskované marhule. Nechala som  chvíľu podkysnúť.  Vrch koláčov som ešte posypala  mandľovými lupienkami a dala som  piecť do vyhriatej rúry.  Pečiem pri teplote 185 stupňov asi 30 minút. 

3 komentáre: