pondelok 17. februára 2014

Maslové venčeky z kysnutého cesta

Výborné na raňajky ku kávičke...ale aj zjesť len tak 😊 a hlavne, rýchlo pripravené.




Suroviny: 600 g hladkej múky, štipka soli,  PL práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 120 ml oleja, 2 PL rozpusteného masla do cesta + 2-3 PL rozpusteného masla na potieranie cesta, 300 ml mlieka, vajíčko na potretie venčekov  a mak alebo mandle na posypanie. 
Na kvások:  3/4 kocky droždia, 2 KL kryštálového cukru, 1 dl mlieka.

Postup: Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobiť kvások. Múku preosiať, pridať soľ, práškový cukor. Zohriať mlieko, rozšľahať v ňom vajíčko a žĺtok. Vykysnutý kvások pridať do múky, prilievať mlieko, olej a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracovať cesto. Na teplom mieste nechať vykysnúť. Potom z cesta urobiť valec, nakrájať na 15 kúskov. Každý kúsok rozvaľkať na obdlžník rozmerov asi 18x10 cm, potrieť maslom, (môže sa posypať trochou kryštálového cukru, ale to len ak chceme sladšie venčeky) potom zrolovať do malej roládky, niekoľkokrát pretočiť a spojiť do kruhu - urobiť venček. 
Venčeky klásť na plech vyložený papierom na pečenie, potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať makom, alebo mandľovými lupienkami. Nechať podkysnúť a piecť pri teplote 180 stupňov 25 minút. Hotové sa môžu ešte posypať práškovým cukrom.


4 komentáre:

  1. krásne venčeky Evka a hneď by som si dala s domácim džemom, ešte mi ostal marhuľový :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evička venčeky vyzerajú veľmi pekne rozvoniavajú až sem :-) mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem a boli ozaj výborné a ako píše Jarka aj voňavé...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerajú krásne, zdá sa, že to je také lupačkové cestíčko. Mňam, to bude výborné na raňajky :-) Ďakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť