streda 1. októbra 2014

Kysnutý syrovo-smotanový závin

K dnešnej  brokolicovej polievke som urobila tento syrový závin. Jedla som ho u priateľky a zachutil mi.  Poprosila som ju o  recept a závin som upiekla. Samozrejme nie je nikde napísané, že sa musí jesť k polievke, chutí aj samotný.

Suroviny: 150 g hladkej múky, 150 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 50 g masla, 20 g droždia, 150 ml mlieka alebo podľa potreby, trošku soli.

Plnka: 180-200 g  tvrdého syra, 200 ml kyslej smotany, 1 vajce, cesnak podľa chuti.

Postup: Ja som urobila cesto v pekárničke. Najskôr som do nej naliala vlažné mlieko zmiešané so žĺtkom, pridala som rozpustené vlažné  maslo, prisypala som múku so soľou a rozmrvila som droždie. Nastavila som program "cesto", takže pekárnička všetko vymiešala a program skončil nakysnutím cesta.  
Kým robila robotu za mňa pekárnička, urobila som plnku. Nastrúhala som syr a zmiešala som so smotanou, vajíčkom a pretlačeným cesnakom. 
Vykysnuté cesto som vybrala na pomúčenú dosku, rozvaľkala som na plát 40x30 cm a natrela som plnkou. Preložila som na trikrát, vznikol širší závin, ktorý som preniesla na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch som potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a nechala podkysnúť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov. 


2 komentáre:

  1. Evička tento závin vyzerá veľmi, veľmi dobre.Krásne nadýchané cesto hm... hneď by som si dala teraz ku kávičke :-)

    OdpovedaťOdstrániť