štvrtok 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!

5 komentárov:

  1. Jóóój, Evka, toto je riadna mňamka! Robila ich moja svokra, cítim tú chuť aj teraz :-)
    Ja ich nerobievam, ale si mi narobila chúťky, pre dvoch ich stačí málo, asi sa do nich pustím, ale u nás ešte slivky nedozreli.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Jezkove oci " slinky mi po brade tecu :-):-):-) to musi byt maskrtkaaaa:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evi, pozerala som na ten obrázok, že prečo sú tmavé, až potom som sa dočítala, že sú obalené v maku – paráda, ja som to dosiaľ vždy iba posýpala :-)
    Inak z takéhoto cesta, akurát bez mlieka, robím aj zemiakové šúľance, aj dvojaké lokše – na sucho na platni i vyprážané v oleji.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj ja som ich dlho len posýpala a raz som vyskúšala takto a od vtedy už len obalujem ale ešte aj posypem na tanieri ak chcem viac maku čo ja mám rada...lokše som veru ešte neskúšala už sa musím raz odvážiť...pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť