pondelok 10. augusta 2015

Výdatný tvarohový koláč

Piecť v letných horúčavách je veru náročné. Upiecť koláč s maslovou plnkou,   ktorá by sa ťažko  pripravovala  ešte ťažšie natierala a krájať koláč  je priam nemožné. Stále neviem pochopiť, ako to tie cukrárky robia, keď musia piecť  krémové zákusky aj  v horúčavách... 
Mala som v chladničke tvaroh a bolo rozhodnuté. Ďaľší z tvarohových receptov.





Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g práškového cukru, 250 g masla (alebo Hery), 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra.

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL zarovnané polohrubej múky, trošku citrónovej kôry, môžu sa dať aj hrozienka.

Postup: Hneď na úvod uvádzam, že cesta bolo dosť veľa na to, že sa použilo len do tortovej  formy. Vystačilo by aj na plech. Len plnky by bolo potrebné na plech viac.
Spracovala som všetky suroviny, zabalila do potravinovej fólie a odložila som ho  asi na hodinu do chladničky.  

Pripravila som plnku zmiešaním všetkých surovín. 

Cesto som potom rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala do kruhu, podľa veľkosti tortovej formy  (26 cm) tak, aby bolo aj po boku formy.  Vložila som cesto do formy. 

Vyliala som tvarohovú plnku, pokládla som hrozienka. 
Druhú časť cesta som rozvaľkala a narezala pásy. Uložila som ich na tvaroh len v jednom smere, nie ako mriežku. 
Zo zvyšku cesta som vykrojila kvietky. Použila som ich na ozdobu, uložila som ich po obvode koláča. Zvyšné kvietky som tiež upiekla.

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a ešte som dopekala asi 10 minút.




2 komentáre:

  1. Veľmi sa mi páči nápad s výzdobou, to musím niekedy použiť aj ja, veď sa to zdá byť dosť jednoduché, ale efektné!
    S tým dobrovoľným zahrievaním z vnútra je pravda. Najradšej by som ani nevarila, lebo hneď mám teplejšie v kuchyni :-(((
    Tvarohový koláčik je v našej rodine obľúbený.
    Prajem ti, Evka, trochu ochladenia!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Evka, koláč je krásny a tiež takto radi s Veronikou koláče zdobíme, darmo jedia aj oči :) V tejto horúčave sa mi nechce piecť. Z tvojho lákavého koláča by som sa rada ponúkla, tvarohové sú u nás obľúbené.

    Dúfam, že sa už konečne ochladí, počujem už búrku, tak hádam príde aj konečne vytúžený dážď a pekný víkend prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť