nedeľa 22. januára 2017

Pečené kura

Dnes u nás na obed  kraľovala kuracinka a tak som opäť  mohla vyskúšať niečo nové. Vlastne je to kombinácia dvoch receptov, s využitím niektorých surovín z obidvoch receptov. Vybrala som tie, ktoré sa mi zdali vhodné a nový recept bol na svete 😊 a čo je hlavné kuriatko chutilo...


Suroviny: 1 kura, soľ,  maslo, sladká alebo šľahačková smotana, cesnak, cibuľa, kari korenie, korenie na pečené kura, horčica, nastrúhaný tvrdý syr.

Postup: Umyté naporciované kura som nasolila. Jednotlivé kúsky som pokládla na olejom potretý plech. Kúsky kuraťa som obložila maslom, podliala som trochou vody, prikryla alobalom a dala som piecť. Počas pečenia som preliala porcie kuraťa výpekom. V smotane som rozmiešala koreniny, horčicu, primiešala som pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začalo mäsko mäknúť, potrela som ho pripravenou smotanovou zmesou, opäť som prikryla a piekla  do mäkka. Potom som  alobal odstránila,  posypala som porcie nastrúhaným syrom a dala som zapiecť kým sa syr neroztopil. 

Kura som podávala so zemiakovou kašou poliatou výpekom. 

Príloha:

Kapustovo-mrkvový šalát - bielu kapustu som nakrájala na rezance, nastrúhala som k nej očistenú mrkvu. Uvarila som nálev z vody, jablčného octu, soli, trochu oleja  a cukru. Horúcim som zaliala kapustu s mrkvou, prikryla som a nechala dobre postáť - do vychladnutia. Sem-tam som šalát premiešala. (Šalát sa môže robiť aj s pridaním nakrájanej cibule, rajčín, papriky... komu ako chutí alebo podľa dostupnosti surovín).

DOBRÚ CHUŤ!



4 komentáre:

  1. Ahoj draha moja😁 salatik je famozna lahodka a sa ho neviem dojest...paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ho mám rada, nemusím mať k nemu ani mäso, stačí nejaký grahamový rožtek a večera hotová :) Ahoj

      Odstrániť
  2. Evka, receptík sa mi páči, určite vyskúšam. Ja kurča málokedy pečiem, lebo sa nám zdá byť vždy akési vysušené, ale s tou smotanou by sa to vylepšilo a zapečený syr na ňom dodá fajn kôrčičku, to by mi moc chutilo. A šalátok z kapusty, to mám rada na každý možný spôsob, vždy to, čo sa doma nájde. Teraz v zime tiež len s mrkvičkou, paradajky sú v obchodoch, občas kúpim, ale chuť majú teda o ničom, akési umelé. My s mužom už nevieme ani vymyslieť, ťo by sme vlastne jedli, ale vyhráva jednoduchosť a obyčajné starodávne jedlá. Najradšej si aj v nedeľu dáme zemiaky s kyslým mliekom :-)))
    Maj sa fajn!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, tak to nie ste sami s tým jedením... už aby bolo leto a v záhrade čerstvá zeleninka, aj u nás je problém s jedením, ale vieme si tiež pochutnať na obyčajnom jedle, trebárs aj na tých zemiačikoch s mliekom, veď to je mňamka...Ahoj

      Odstrániť