streda 8. februára 2017

Bábovka troch chutí

Tento víkend som si uvedomila, že upečenie báboviek a torty   bolo moje prvé tohoročné pečenie. Nikto neprotestoval že sa nepečie a ja som bola celkom rada. 
V sobotu mal syn narodeniny. Je veľkým milovníkom báboviek. Upiekla som mu hneď dve. Jedna bola šľahačková bábovka a druhá táto s tromi chuťami. Samozrejme nesmela chýbať ani jeho obľúbená sacher torta.


Bábovku troch chutí by som zaradila medzie tie s hustejšieho cesta. Nie je taká jemná ako šľahačková alebo piškótové bábovky ale je vláčna, veľmi  chutná a ak máte radi bábovku potretú kúskom masla ako ja, je na to veľmi vhodná. Pri pečení sa spodok dosť popraskal ale netreba sa  báť bábovka sa dala dobre vyklopiť aj pokrájať.

Suroviny: 150 g masla (alebo Hery), 200 g práškového cukru, 4 vajíčka, 480 g polohrubej múky, 3/4 balíčka prášku do pečiva, 4 PL rumu, 200 ml mlieka, 120 g mletých orechov, 2 PL kakaa (60 g nakrájanej čokolády).

Postup: Vymiešala som maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne som primiešavala po jednom žĺtky. Keď sa všetko dobre spojilo, primiešala som rum, striedavo mlieko s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka vareškou primiešala tuhý sneh z bielkov. (Cesto bolo husté).

Cesto som rozdelila na tri časti. Jedna ostala čistá biela, do druhej som primiešala nasekané orechy a do tretej časti som pridala nakrájanú čokoládu na varenie. Formu na bábovku som dobre vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. Striedavo som do nej kládla lyžicou jednotlivé cestá. Bábovku som piekla pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Treba samozrejme vyskúšať a v prípade potreby vrch prikryť papierom a ešte dopekať. Po vybratí z rúry som nechala chvíľu chladnúť a potom som ju vyklopila. Vrch som posypala cukrom a keďže mi zostala čokoláda z torty, použila som ju na dozdobenie bábovky. 

Nech Vám pochutí! 😊




6 komentárov:

  1. Evka, tá teda vyzerá výborne!!!
    Moje dvojičky budú mať 22. 2. tiež 27 :-)
    Ja bábovku neviem upiecť, vždy mi vo vnútri ostáva nedopečená, ale zvonka je už pripálená, potom ju nechám v rúre dlhšie, to ale musím zrezať spečený vrch. Takú, ako je tá tvoja, som ešte nikdy neurobila a tak by som chcela :-(((

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ďakujem...neboj, raz sa vydarí dôležitá je teplota pečenia. Ja väčšinou na tých 180 stupňov... dopekám tiež tak, že prikryjem papierom. Maj sa dobre.

      Odstrániť
  2. Krásne bábovky, asi sa inšpirujem tou šľahačkovou, i keď si ju budem musieť upraviť do bezlepkovej verzii...
    Aj ja rada pečiem bábovky, naposledy som synovi do škôlky upiekla tvarohovú bábovku s citrusmi a kôrou a sušeným ovocím, poliata bola pomarančovo-mandarínkovou polevou a veru, mala úspech. Už sa teším na tú vašu.
    Pekný deň,
    Aďka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme sa inšpirujte, budem len rada ak sa vydaria a hlavne pochutia...tvarohovú som piekla raz ale nevydarila sa mi neviem prečo, od vtedy som neskúšala ale tá pomarančovo-mandarinková poleva inšpirovala zase mňa, asi je to šťava zmiešaná s práškovým cukrom že? Ďakujem za návšetevu. Eva

      Odstrániť