štvrtok, 22. júna 2017

Kysnuté knedle s jahodami

Už tretí rok je veľmi slabý na jahody. Jeden rok pohnili, lebo keď mali dozrievať tak stále pršalo, vlani zase zamrzli a aby toho nebolo málo, tak tento rok tie čo prežili sucho sú maličké a zvyšok nedozretých plodov uschol. A tak boli bohato zakvitnuté...😢 Prvý a zároveň posledný zber mám za sebou, pár väčších jahôd sme zjedli, skoro sme sa objedli 😄 a ostatné som spotrebovala do týchto knedlí a jahodového pudingu. 





Páčil sa mi recept v letáku kuchyni lidla, tak som ho vyskúšala. Pôvodne sú v recepte  čučoriedky ale aj s jahodami boli knedle dobré. 


Suroviny: 500 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajíčko, 1 PL práškového cukru, trochu soli.

Plnka: jahody, (čučoriedky ale aj iné menšie ovocie), kryštálový cukor.

Na vrch: roztopené maslo, jemný hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, cukor.

Postup: Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Odobrala som z neho časť do ktorej som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Prikryla som a nechala som vykysnúť kvások. 
Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, vajíčko a kvások, priliala som aj zvyšok mlieka. Ručne som vypracovala vláčne cesto. Misku som zatvorila a nechala na teplom mieste aby cesto vykyslo. Vykysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem. 
Cesto som preložila na dosku, rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, vykrojila som z neho kruhy s priemerom 7 cm, do stredu som dala jahody, posypala som cukrom a spojila som cesto tak, aby vznikla guľka. Hotové guľky som prikryla utierkou a nechala som podkysnúť asi 10 minút. 
Zatiaľ som dala do hrnca variť vodu s trochou soli. Knedle som varila v zakrytom hrnci, asi 13 minút lebo boli po vykysnutí dosť veľké. Menšie stačí variť aj menej do 8 minút. Hneď ako som ich vybrala popichala som každú vidličkou a potrela rozpusteným maslom.
Na tanieri som knedle poliala ešte  maslom, posypala tvarohom, preliala smotanou zmiešanou s cukrom a dozdobila jahodami. 
Knedle boli veľmi dobré, neboli sladké tak kto chce môže si ich po vrchu posypať ešte práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!



Zvyšok jahôd som zmiešala s cukrom, uvarila som klasický puding: z 1 l mlieka, 2 balíčkov jahodového pudingového  prášku  a cukru, podľa návodu na obale. Keď bol puding uvarený, nechala som ho chvíľu vychladnúť, sem tam som ho  premiešala a keď nebol veľmi horúci primiešala som do pudingu 1 kyslú smotanu.
Do pohárov som dávala puding, jahody, puding, ale to už podľa každého chuti....😋





3 komentáre:

  1. Evka, mňamka to je!
    Ale to vieš, že mňa najviac zobrala výšivka jahôdková a k tomu krásna šáločka!!!
    A ten tanierik pod pohárom s pudingom je od kávovej šálky, tie mám aj ja a sú prakticky úplne nové, jednu sadu mám vystavenú a druhú v pôvodnom balení :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, vieš že som myslela na teba keď som to fotila, že sa ti určite bude môj vyšívaný obrus páčiť? Som rada že áno, to som už veľmi dávno vyšívala...a tú šálku som dostala od sestry ale tanierik mám len ten jeden bez šálky, mala som dva ale jeden sa rozbil. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj kvetinecka moja😁 hľadala som u teba recept na knedlicky kde do cesta ide tvaroh našla som len so zemiakmi a pred kysnutym cesto mám stále rešpekt napriek detaelnemu popisu rezignujem asi mám obe ruky lave🤣🤣🤣
    Pa

    OdpovedaťOdstrániť