Jemný koláč s tvarohovým krémom, ktorého chuť je zvýraznená lekvárom a škoricou.
Opäť som suroviny v recepte upravila pre väčší plech (32x38 cm), jedno cesto som chcela tmavé, tak som pridala kakao a aj skladanie plnky s cestami som urobila podľa seba. 😊 Tak vznikol vlastne nový recept...
Pôvodný recept je z knižky "Recepty zo života č. 7."
Suroviny: 600 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 PL mlieka, 1 PL rumu, 300 g tuku (Palmarín,Hera, maslo...), trochu škorice, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 KL kakaa.
Plnka: 500 ml mlieka, 1 pudingový prášok s vanilkovou príchuťou, 2 PL kyštálového cukru, 500 g jemného tvarohu, 4-5 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 KL Zlatého klasu alebo Solamylu, lekvár (malinový, ríbezľový).
Postup: Zmiešala som preosiatu múku, prášok do pečiva, cukor, pridala som vanilínový cukor, zmäkutý tuk (Heru), mlieko, rum, škoricu, rozšľahané vajce a žĺtok. Vypracovala som hladké cesto.
Cesto som rozdelila na tri časti a do jednej som ešte zapracovala kakao.
(Aby sa lepšie kakao do cesta zapracovalo, pridala som trošku mlieka).
Cestá som zabalila do potravinovej fólie a odložila do chladničky.
Pripravila som si plnku: Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru som uvarila puding. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť.
Vymiešala som tvaroh s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a Zlatým klasom. Spojila som s vychladnutým pudingom a vyšľahala som na hladký krém. (Bolo to riedke).
Hlbší plech som vytrela tukom a vysypala múkou.
Jeden bledý diel cesta som rozvaľkala a vložila do plechu. Natrela som ho lekvárom. Rozvaľkala som tmavý diel cesta a položila na lekvárové cesto. Popichala som vidličkou a rozotrela som tvarohovú plnku.
Tretí diel cesta som rozvaľkala na plát a nakrájala na pásiky asi 1,5 cm. Uložila som ich na plnku - vytvorila som mriežku.
Koláč som piekla v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 50 minút.
Môj obľúbený koláčik ... tento tvoj je vyšperkovaný, zaujímavý ... ďakujem za inšpiráciu ... maj sa dobre ... L.
OdpovedaťOdstrániťLauri ďakujem za komentár...aj u mňa sú takéto koláče obľúbené.
OdstrániťEvka, takže aj ty si receptíky upravuješ, a súhlasím s Laurov - šperkuješ!
OdpovedaťOdstrániťPá
Takmer každý recept si upravujem...podľa množstva surovín už viem, že by to nebolo dosť na väčší plech a aj plnky často robím podľa seba. Samozrejme robievam aj presne podľa receptu keď mi vyhovuje :-) papa
Odstrániť